Στους φιλόξενους χώρους της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος στο Harrow ΒΔ Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16η Ιουνίου τ.έ. Συνάντηση Γνωριμίας Ποντίων Αγγλίας. Την πρόσκληση είχαν απευθύνει ο Ιερ. Προϊστάμενος της εν λόγω Κοινότητας Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας και η Ποντία Πρεσβυτέρα Βιργινία.

Ήταν η πρώτη φορά που Πόντιοι συναντήθηκαν στο Λονδίνο με σκοπό να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις γενικά και βέβαια να συζητήσουν την ιδέα της σύστασης μιας οργανωμένης ομάδας Ποντίων.

Είναι γνωστό ότι οι Πόντιοι είναι μια σαφώς διακριτή ομάδα μέσα στο πλαίσιο του Οικουμενικού Ελληνισμού. Και είναι όντως διακρινόμενοι από τους υπόλοιπους Έλληνες κατ’ αρχάς λόγω της Ποντιακής διαλέκτου, αλλά και λόγω των ιδιαίτερων πολιτιστικών παραδόσεων, που αφορούν το χορό, το τραγούδι, τα μουσικά όργανα, τα φαγητά και πολλά έθιμα.

Η εν λόγω Συνάντηση δεν άργησε να αποδώσει καρπούς. Οι παρευρεθέντες σ’ αυτήν Πόντιοι αποφάσισαν ομόφωνα την ίδρυση της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓΓΛΙΑΣ.

Οι συμμετέχοντες δε, συζήτησαν μεταξύ τους πολλά οργανωτικά θέματα, όπως επίσης και διάφορες προτάσεις για εκδηλώσεις στο προσεχές διάστημα, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα για προσέλκυση μελών και φίλων στην Ένωση.

Με σκοπό την καλύτερη δυνατή οργάνωση της νέας αυτής ομάδας, ορίσθηκε προσωρινό 9-μελές Δ.Σ., με Πρόεδρο τη διακεκριμένη Ιατρό και Ερευνήτρια στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Κρήτης Δρα Κική Σονίδου.

Τα μέλη του 9-μελούς αυτού Δ.Σ. είναι τα παρακάτω:

Πρόεδρος-         Κική Σονίδου
Αντιπρόεδρος-     Κων. Θεοδοσιάδης
Γραμματέας-     Σίμος Ελευθεριάδης
Ταμίας-         Παύλος Παπουλίδης
Μέλη-         Χαράλαμπος Κωτίδης
Δημήτρης Ελευθεριάδης
Αλέξανδρος Θεοδωρίδης
Θεόφιλος Φουλίδης
Δημήτρης Σαλαπάτας

Το προσωρινό αυτό Δ.Σ. ανέλαβε την ευθύνη να φέρει σε πέρας το σημαντικό έργο της σύνταξης Καταστατικού και της οργάνωσης κάποιων εκδηλώσεων, με σκοπό τη συσπείρωση των Ποντίων Αγγλίας.

Αμέσως μετά την αρχagglia-pontioi1ική δημοσιοποίηση στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας του ευχάριστου αυτού αποτελέσματος, πολλοί συμπατριώτες μας από διάφορα μέρη του κόσμου έστειλαν εγκάρδιες ευχές για την επιτυχία της Ένωσης.

Ένα από τα μηνύματα αυτά ήλθε από την Αμερική και έχει ως εξής:

Αγαπητοί μας Συμπατριώτες, αδέλφια μας Πόντιοι,

Καλή αρχή γεμάτη δημιουργικότητα και επιτυχίες. Θέλουμε να μαθαίνουμε  νέα σας,

Θέμης Καρατζάς
πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ” Βοστώνης
Σημερινός υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου

Αξίζει να ευχηθούμε ολόψυχα στη νέα αυτή οργανωμένη ομάδα Ελλήνων Ποντίων Αγγλίας καλή επιτυχία στους ευγενικούς σκοπούς της και με το καλό να γίνει σύντομα και η Καταστατική – Ιδρυτική Συνέλευση! Κι όπως εύχονται και οι Πόντιοι: «Υ’είαν και ευλο’ίαν»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ