Από τη μια μέτρα τόνωσης της αγοραστικής κίνησης και από την άλλη σχέδια για νέους περιορισμούς που φθάνουν μέχρι το γενικό lockdown. Επιπλέον η Ιταλία απειλείται με νέα κυβερνητική κρίση και ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.Η Ιταλία βρίσκεται και πάλι σε δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε σε μια προσπάθεια να τονώσει την αγοραστική κίνηση θέλησε να εφαρμόσει την μέθοδο του cashback: στους πολίτες που θα ψωνίσουν τουλάχιστον 10 φορές από καταστήματα μέχρι την Πρωτοχρονιά είδη ρουχισμού, δώρα αλλά και τρόφιμα, το κράτος θα επιστρέψει μέχρι και 200 ευρώ με έμβασμα στους λογαριασμούς τραπέζης τους.

Πολλοί Ιταλοί ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία, αλλά αυξήθηκε θεαματικά και η κίνηση στους δρόμους. Ιδίως στο Μιλάνο και στο Τορίνο όπου ξανάνοιξαν όλα τα καταστήματα οι κεντρικές οδοί πλημμύρισαν από κόσμο.

Οι επιστήμονες σήμαναν τον πολλοστό συναγερμό και η κυβέρνηση αναγκάζεται τώρα να κάνει βήματα πίσω. Σύμφωνα με τον Τύπο από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζεται να επιβάλει νέους, αυστηρότατους περιορισμούς.

Ή με γενικό lockdown, ή με δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων για πολύ λίγες ώρες την ημέρα. Οι εστιάτορες, οι οποίοι ήλπιζαν να κερδίσουν αρκετά χρήματα τα Χριστούγεννα και ανήμερα την Πρωτοχρονιά άρχισαν και πάλι να ανησυχούν. Αλλά οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν: «Αν δεν επιβληθούν νέες ουσιαστικές απαγορεύσεις μέχρι την άνοιξη η χώρα μπορεί να θρηνήσει άλλους 20.000 νεκρούς».

Εν αναμονή των ανακοινώσεων πρωθυπουργού

Ο Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να ανακοινώσει την σχετική απόφασή του πιθανότατα σήμερα το βράδυ. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση πιέζει και ζητά να μείνουν ανοικτά τα καταστήματα παρά το συνωστισμό. Αλλά αυτή την φορά όλα δείχνουν ότι θα υπερισχύσει μια άκρως ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την σταθερότητα και το μέλλον της κυβέρνησης. Διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει την φάση αστάθειας στην οποία έχει εισέλθει: ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός και ιδρυτής του μικρού κόμματος Ζωντανή Ιταλία, απειλεί ανοικτά με κυβερνητική κρίση. Απορρίπτει το σχέδιο που ετοίμασε ο Κόντε για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και παράλληλα δηλώνει ότι οι υπουργοί του είναι έτοιμοι να παραιτηθούν από την κυβερνητική συμμαχία. Αν δεν προκύψει μια λύση της τελευταίας στιγμής η Ιταλία θα βρεθεί σύντομα με μια νέα προσωρινή κυβέρνηση. Και με πολίτες που ενδέχεται να κληθούν να ψηφίσουν νέο κοινοβούλιο παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους της πανδημίας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ