Γράφει ο Θ. Βαβύλης, Δημ. Σύμβουλος Τρικκαίων.

Η δημιουργία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ανακοινώθηκε από Παπανδρέου – Μέρκελ τον Μάρτιο του 2010.

Σκοπός «η ευρεία πρωτοβουλία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών με κύριους στόχους την μεταξύ τους συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων επαφών μεταξύ αιρετών των δύο χωρών, την προώθηση της αποκέντρωσης και της πολιτικής πρόσωπο με πρόσωπο και της φιλίας των λαών».

Είναι γεγονός ότι στην αρχή το εγχείρημα αντιμετωπίστηκε στην Ελλάδα από αμφιβολίες, διστακτικότητα, δυσπιστία, εχθρότητα.

Είναι γνωστή η αντίθεση τόσο τμήματος των πολιτικών δυνάμεων όσο και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ με αποκορύφωμα με προγραφές συμμετεχόντων ως μερκελιστές-ναζί και την επίθεση κατά του Προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συνελεύσεις.  Η πρώτη στην Αθήνα, οι επόμενες δύο στη Θεσσαλονίκη και η τελευταία (4η) στη Νυρεμβέργη.

Τα θέματα της 2ης συνέλευσης ήταν:

Περιβαλλοντική πολιτική
Ενεργειακή και κλιματική πολιτική
Πολιτική προστασία
Διάλογος οικονομικών φορέων
Πολιτική στην έρευνα
Κοινωνικές σχέσεις, πολιτιστική ανταλλαγή, συνεργασία
Τουρισμός
Στο ενδιάμεσο μέχρι την 3η Συνέλευση γίνανε σε διάφορες περιοχές της χώρας ημερίδες:

Λέσβος: Βελτίωση παραγωγής  και προώθηση ελαιόλαδου

Παραμυθιά: Μνήμη πολιτισμού και συνεργασία νεολαίας

Καστοριά: Περιφερειακή αειφόρος ανάπτυξη

Νάουσα: Νέες μέθοδοι αμπελοκαλλιέργειας και προώθηση κρασιού

Λαγκαδάς: Προώθηση αγροτικών προϊόντων

Πτολεμαίδα:  Η ώρα μετά την εξάντληση του λιγνίτη

Καβάλα: Το νέο πρόσωπο του Τουρισμού

Στην 3η συνέλευση συζητήθηκαν:

Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών
Οικονομική κρίση και αναμόρφωση συστήματος
Χρηματοδότηση των ΟΤΑ
Δημοσιονομικά έσοδα και αυτοδιοίκηση
Συνθήκες τοπικής αυτοδιοίκησης και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, Γερμανία, Ευρώπη.
Επαγγελματική κατάρτιση στην Γερμανία
Καλές πρακτικές, στις ήπιες μορφές ενέργειας, απορρίμματα, τουρισμός
Είχαν προηγηθεί ημερίδες

Αμύνταιο: Τηλεθέρμανση με βιομάζα
Λέχοβο: Ευαισθητοποίηση της Τ.Α. για την συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών
Θεσσαλονίκη: Διαχείριση απορριμμάτων
Αθήνα: Σύγκριση νομικού πλαισίου Τ.Α. Ελλάδας-Γερμανίας
Βέροια: Περιφερειακοί σχεδιασμοί μέσω τουρισμού
Βόλος: Προώθηση χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα
Τέλος πραγματοποιήθηκε η 4η συνέλευση στην Νυρεμβέργη στις 22-23/10/2013 με τη συμμετοχή 230 συνέδρων από την Ελλάδα και 120 περίπου από Γερμανία.

Στη συνέλευση απηύθυνε  μαγνητοσκοπημένο μήνυμα η Μέρκελ που επισήμανε την πρωτοποριακή αυτή συνεργασία μοναδική στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χτίζετε γέφυρες μεταξύ των δύο λαών» ανέφερε χαρακτηριστικά. « Σημαντικό είναι να υποστηρίζουμε τους ελληνικούς Δήμους στις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλουν προς όφελος των ανθρώπων στην καθημερινή ζωή».

Παράλληλα ο οικοδεσπότης δήμαρχος Νυρεμβέργης ανέφερε: «Από τη Νυρεμβέργη στέλνουμε ένα μήνυμα αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης. Η Ελλάδα με την  «πόλη» είναι η κοίτη του ευρωπαϊκού δήμου. Εδώ γεννήθηκε  η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν παρουσιαζόμαστε ως αυτοί που γνωρίζουμε τα πάντα καλλίτερα, αλλά ως αλληλέγγυοι συνάδελφοι».

Για να συνεχίσει στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης. «Θέλουμε από εσάς να μάθουμε, πώς αναβαθμίζουμε έναν δήμο σε τομείς όπως περιβάλλον, τουρισμός, σύγχρονη διοίκηση. Έχουμε ανάγκη μιας κοινωνικής Οικονομίας για την κοινωνία μας».

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης υπογράμμισε: Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, ζητάμε από τους εταίρους μας να εκπληρώσουν τις δικές τους.

Γενικότερα η συνάντηση ήταν σε υψηλό επίπεδο με συμμετοχή κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Το πρόγραμμα ήταν  πυκνό, πρακτικό,  με παρουσιάσεις, συζητήσεις, στρογγυλές τράπεζες για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, ανανεώσιμες πηγές, διαχείριση ποιότητας νερού, ένταξη στην αγορά εργασίας, μεταναστεύσεις, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, βέλτιστες πρακτικές, πολιτική προστασία, υγεία.

Τέλος υπογράφηκε τελικό σύμφωνο μεταξύ των αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, Γερμανίας (ΚΕΔ) που θα συντονίζουν τις επόμενες δραστηριότητες , τελειώνοντας η εκπροσώπηση των κυβερνήσεων. (Ο Φούχτελ δεν θα είναι συντονιστής πια. Ο συντονισμός θα γίνεται από τα γραφεία των ΚΕΔ).

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Ηράκλειο τον Οκτώβρη 2014. Στο ενδιάμεσο θα γίνονται θεματικές συναντήσεις. Μια τέτοια έγινε ήδη στο Λιτόχωρο στις 7-8/12/2013 με θέμα. Φόρουμ ορεινής πεζοπορίας και θέματα ορεινού τουρισμού (μονοπάτια, αναρρίχηση, επαγγελματική εκπαίδευση).

Επειδή έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά, ότι γίνονται για να κλείνονται δουλειές. Για να αγοράσουν τα πάντα οι Γερμανοί κλπ.

Καλό είναι να διαλύσουμε αυτό τον μύθο.

Επισημαίνω εδώ ότι τα γερμανικά προϊόντα εδώ και χρόνια κυριαρχούν στην Ελλάδα και οι Γερμανικές εταιρείες δεν περιμένουν τις συναντήσεις της τοπικής Αυτοδιοίκησης να προωθήσουν τα προϊόντα τους.  Είναι από χρόνια δυνατά στην Ελλάδα, και έχουν πελάτες όλους τους Δήμους της Ελλάδας. (Είναι χαρακτηριστικό το εξής: Οι Έλληνες λέγανε ότι οι Γερμανοί θα πάρουν τα φωτοβολταικά. Μύθος. Τα περισσότερα φωτοβολταικά στην Ελλάδα είναι Κινέζικα. Και το σημαντικότερο όπως έλεγαν οι ίδιοι οι Γερμανοί, δυστυχώς και εκεί τα έφτιαξαν κινέζικες εταιρείες. Παγκοσμιοποίηση ως γνωστόν).

Οι συναντήσεις είναι καθαρά ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών.

Δυστυχώς αποτελούν οι συναντήσεις αυτές το μέσο για να μάθουμε τι γίνεται σε άλλους δήμους, θέμα που έπρεπε να έχει λυθεί από την ΚΕΔΕ προσφέροντάς μας οριζόντια πληροφόρηση.

Αλλά και οι Γερμανοί Δήμαρχοι μάθαιναν για πρώτη φορά τι γίνεται σε άλλους δήμους της Γερμανίας. Και εκεί έλλειψη οριζόντιας πληροφόρησης.

Οι συναντήσεις αποτελούν παράθυρο προς την Ευρώπη. Να ξεπεράσουμε σύνδρομα επαρχιωτισμού, ευρωσκεπτικισμού, ομφαλοσκόπησης, ξενοφοβίας, ναρκισσισμού.

Να  αντιληφθούμε τις δυνατότητες της χώρας μας, τις υστερήσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση, να δούμε ότι δεν υπάρχουν εχθροί παντού,  αλλά Ευρώπη με ανταγωνισμούς, συμφέροντα, λαούς, ανάγκες που μας καλύπτουν αυτοί ή μπορούμε να καλύψουμε εμείς.

Να αντιληφθούμε την ευκολία κίνησης ανθρώπων, προϊόντων και ιδεών σε μια ενοποιημένη Ευρώπη που πρέπει να στηρίζουμε κόντρα στον ευρωσκεπτικισμό.

Να πάρουμε πρωτοβουλίες για τις κοινωνίες μας ανοίγοντας δρόμους αναπτυξιακούς, αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Οι οικονομίες είναι αμφίδρομες.

Πρέπει να έχεις και να μπορείς να δώσεις αυτά που οι άλλοι θέλουν και δεν έχουν.

Να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση ότι όχι μόνο δεν είμαστε παρίες  αλλά ισότιμοι εταίροι.

Σημειώνω εδώ ότι στην Γερμανία ζουν 300.000 Έλληνες, στην Ελλάδα 40.000 Γερμανοί και 6.000.000 Γερμανοί επισκέπτονται τουριστικά την χώρα μας κάθε χρόνο.

Τέλος κατά τη γνώμη μου η Γερμανία με την Ελληνογερμανική συνέλευση της τοπικής αυτοδιοίκησης ασκεί πολιτιστική διπλωματία, ή όπως οι ίδιοι ανέφεραν στη Νυρεμβέργη, «πολιτική των πόλεων ή διπλωματία των πόλεων» με πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για ενίσχυση της θέσης της Γερμανίας στη χώρα μας και την Ευρώπη.

Το θέμα είναι ότι και σε αυτό το επίπεδο η σχέση είναι αμφίδρομη. Ο ρόλος των 300.000 Ελλήνων που χαίρουν όλων των δικαιωμάτων (2 Ελληνες είναι δημοτικοί σύμβουλοι Νυρεμβέργης), η διάδοση του ελληνικού τρόπου ζωής λόγω τουρισμού, οι μικτοί γάμοι, οι επιστήμονές μας, μπορούν να αποτελέσουν την αντίστροφη πορεία με πολλαπλά οφέλη για την  χώρα μας.

Η Ελλάδα από την αρχαιότητα ήταν ανοιχτή προς τα έξω. Τώρα φόβος, μιζέρια, εσωστρέφεια.

Ναι υπάρχει κρίση. Η κρίση εμπεριέχει τον κίνδυνο και την ευκαιρία. Ας αδράξουμε την ευκαιρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ