Την Κυριακή, 21η Οκτωβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ ετέλεσε σε κλίμα κατανύξεως και ενθουσιασμού τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Κανάγκας, συλλειτουργούντων των Σεβ.Μητροπολιτών Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρου και Πενταπόλεως κ.Ιγνατίου.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στον οραματισμό του αειμνήστου ιεραποστόλου π.Χαρίτωνος Πνευματικάκι για την ανέγερση ενός μεγάλου ορθοδόξου Ναού στην περιοχή της Κανάγκας, έργο που άρχισε να υλοποιείται το έτος 2004 και ολοκληρώθηκε το 2010 από τον Σεβ.Μητροπολίτη τότε Κεντρώας Αφρικής και νυν Πενταπόλεως κ.Ιγνάτιο. Η δαπάνη του μεγάλου αυτού έργο εκαλύφθη εξ ολοκλήρου από τον Ιεραποστολικό Σύλλογο Πατρών «Ο Πρωτόκλητος».

Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως η ΑΘΜ απένειμε τιμητικές διακρίσεις στον Πρόεδρο του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Πρωτόκλητος» κ.Νικόλαο Σίμο και στον πολιτικό μηχανικό κ. Πυθαγόρα Μανωλιάδη, ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης για αυτήν την μεγάλη προσφορά προς την πολυπληθέστατη τοπική Εκκλησία της Κεντρώας Αφρικής.
Κανάγκα: Στα ορθόδοξα εκπαιδευτήρια «Φως Εθνών» ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Την 20η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρο και Πενταπόλεως κ.Ιγνάτιο, ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των μακαριστών πρωτεργατών ιεραποστόλων της Κανάγκα, π.Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου, π.Χαρίτωνος Πνευματικάκι και αδελφής Όλγας Παπασαράντου.

Εν συνεχεία, μετέβη στα ορθόδοξα εκπαιδευτήρια «Φως Εθνών», όπου παρακολούθησε εόρτια σχολική εκδήλωση. Κατά την ομιλία Του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή Του για την άρτια οργάνωση και την εν γένει εύρρυθμη και λυσιτελή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων, ενώ επήνεσε την όμορφη παρουσίαση της σχολικής εκδηλώσεως. Τέλος, προσέφερε δώρα σε όλους τους μαθητές.

Ακολούθησε συνάντηση της ΑΘΜ με τους εκπαιδευτικούς, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθησαν θέματα αφορώντα στο παιδαγωγικό έργο.

Κανάγκα

Την 19η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ. Νάρκισσο Γκάμμο, Σχολάρχη της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αγ.Αθανάσιος», αφίχθη στο αερολιμένα της πόλης Κανάγκας, όπου Τον υπεδέχθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρος και Πενταπόλεως κ.Ιγνάτιος.

Ακουλούθησε επίσημη υποδοχή στο Ιεραποστολικό Κέντρο «Άγιος Ανδρέας» και τέλεση δοξολογικής δεήσεως, κατά την οποία ο επιχώριος Μητροπολίτης, Σεβ.Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «…μέσα σε μια πενταετία δυο φόρες ήρθατε να αφουγκραστείτε τον κτύπον της καρδιάς μας, τους πόνους και τις χάρες των παιδιών σας και να τους ευλογήσετε με την τίμια δεξιά σας».

Και ο Σεβ.Μητροπολίτης Πενταπόλεως επεσήμανε: «…είναι βέβαιο ότι η παρουσία σας θα αποτελέσει αναζωπύρωση του ζήλου των πιστών και περαιτέρω εξάπλωση της ορθόδοξου Εκκλησιάς μας ,για την οποίαν οι ευσεβείς Κονγκολέζοι δείχνουν ιδιαίτερο και θερμό ενδιαφέρον».

Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την  θερμή υποδοχή και εξέφρασε τον θαυμασμό για την πρόοδο της ιεραποστολής στην περιοχή του δυτικού Κογκό, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους σκαπανείς της ιεραποστολής και στις κυρίες της αδελφότητος «Σωτήρ» που επί σειρά ετών διακονούν θυσιαστικώς κοντά στον Σεβ.Μητροπολίτη Πενταπόλεως κ.Ιγνάτιο.

Σημειώνεται ότι το Ιεραποστολικό Κέντρο «Άγιος Ανδρέας» της Κανάγκας είναι το πρώτο ιεραποστολικό κέντρο στην κεντρική Αφρική με  πρωτεργάτες τους αειμνήστους πατέρες Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος και Χαρίτωνα Πνευματικάκι, οι οποίοι άρχισαν την ιεραποστολική προσπάθεια από το έτος 1972 με 30 πιστούς, ενώ σήμερα, Χάριτι Θεού, υπερβαίνουν τις 50.000 σε είκοσι Ενοριακές Κοινότητες.

Το απόγευμα ο Μακ.Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ενορία Ζωοδόχου Πηγής, στην περιοχή Tshilumba, όπου και στεγάζεται και δημοτικό σχολειό. Η υποδοχή του Σεπτού Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας υπήρξε αυθόρμητη και συγκινητική, όπως ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η αναφορά του Σεβ.Πενταπόλεως στην ιστορία του Ναού, ο οποίος αποτελεί της οικογενείας Παλαμιώτη, εις μνήμη του κεκοιμημένου υϊού τους, Κωνσταντίνου Παλαμιώτη, ιπταμένου πυροσβέστη.

Την 18η Οκτωβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, κατακλείων την ιεραποστολική και ποιμαντική Του επίσκεψη στην Ιερά Επισκοπή Κατάγκας, επισκέφθηκε τα εκπαιδευτήρια της Ελληνικής Κοινότητος Lubumbashi, όπου είχε την χαρά της επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, απευθύνοντας παραινέσεις και προσφέροντας ευλογίες προς όλους.

Ακολούθως, μαζί με τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Κατάγκας κ.Μελέτιο, κατευθύνθηκε οδικώς στην λεγομένη «πόλη των σκουπιδιών», στο προάστιο του Lubumbashi, όπου υφίσταται η μεγάλη Ενοριακή Κοινότητα του Αγ. Μεγαλομάρτυρας Στεφάνου με σχολειό της Ι. Επισκοπής.

Ο  ενθουσιασμός των πιστών για την επίσκεψη της ΑΘΜ στην Ενορία τους ήταν έκδηλος, ενώ σχολιάσθηκε ιδιαιτέρως από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία χαρακτήρισαν τον Σεπτό Προκαθήμενο του Θρόνου του Αγίου Μάρκου ως τον «Πατριάρχη της Αγάπης».

Σημειώνεται ότι ο Μακαριώτατος, μετά το πέρας της τελέσεως δοξολογικής δεήσεως στον προσωρινό Ιερό Ναό του Αγ.Στεφάνου, μετέβη στον χώρο του υπό κατασκευήν νέου, μεγαλυτέρου Ναού προς θεραπεία των λειτουργικών αναγκών των διαρκώς αυξανομένων ορθοδόξων πιστών, και ενημερώθηκε για τις πολλαπλές ανάγκες τους από τον μοναχό Κύριλλο, ο όποιος διακονεί στην εν λόγω Ενορία επί σειρά ετών.

Αρχιμ. Νάρκισσος Γκάμμο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ