Την Κυριακή 14  Απριλίου 2013, τελέσθηκε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο, χωροστατούντος  του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, προς τιμήν των 280 σφαγιασθέντων Κλεισουριέων κατά το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας της 5 Απριλίου 1944, από τους γερμανούς  κατακτητές. kastoria

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές του τόπου στο μνημείο των θυμάτων της Γερμανικής θηριωδίας.

Στις εκδηλώσεις μνήμης ήταν παρόντες ο Διοικητής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, ο Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Wolfgang Hoelscher – Obermaier, οι Βουλευτές Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου και κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών του τόπου και πλήθος κόσμου που τίμησε με την παρουσία του την μνήμη των σφαγιασθέντων αδελφών μας που τόσο άδικα χάθηκαν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης το Σάββατο 13 Απριλίου 2013, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, υπέγραψε με τον Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Wolfgang Hoelscher – Obermaier σύμβαση παροχής χρηματικής επιχορήγησης 12.000 €, από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας προς τον Δήμο Καστοριάς, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες ανακαίνισης στο Δημοτικό Σχολείο της Κοινότητας Κλεισούρας για μελλοντική χρήση ως Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος. Στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε Μουσική Συναυλία από  το Μουσικό Σχήμα “SchlechingerAlphornblaser” στην Κλεισούρα, υπό την Αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ