Το βυζαντινό «πρόσωπο» και τη μακρά παράδοσή της προβάλλει για δεύτερη συνεχή χρονιά η πόλη της Καστοριάς, με το 2ο Μεσαιωνικό-Βυζαντινό Φεστιβάλ παλαιάς μουσικής και παραστατικών τεχνών «Αλεξιάδα». Αναπαραστάσεις με κοστούμια εποχής, παραστάσεις και εκδηλώσεις που διεξάγονται στις εκκλησίες και στα αρχοντικά της πόλης, μουσικές μπάντες, και μία ολοήμερη υπαίθρια βυζαντινή αγορά συνθέτουν ένα μοναδικό και πρωτοπόρο φεστιβάλ.

 

Η αυλαία του 2ο Μεσαιωνικού Βυζαντινού Φεστιβάλ άνοιξε την προηγούμενη Τετάρτη με τη χοροθεατρική παράσταση «Ξενιτεμός» της ομάδας «ΜΥΗΣΙΣ» στην Παναγία Κουμπελίδικη. Η παράσταση, βασισμένη στην πρόσφατη μουσική έκδοση «Κίνησαν τα καράβια τα Καστοριανά», αφιερωμένη στην πόλη της Καστοριάς και στους απόδημους Καστοριανούς, ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο που έφτανε έως την εμφάνιση της Άννας Κομνηνής, την οποία και υποδέχτηκαν μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα οι παρευρισκόμενοι συνδημότες μας,  ολοκληρώνοντας την εναρκτήρια εκδήλωση.

 

Η επίσημη έναρξη έγινε την Πέμπτη με την Ιερά αγρυπνία στη Μονή της Παναγίας Μαυριωτίσσης όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καστοριάς, κ.κ. Σεραφείμ ενώ την Παρασκευή 23 Αυγούστου στο Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού το Φεστιβάλ υποδέχτηκε σε μία μεγάλη συναυλία το μεγάλο δάσκαλο, καταγραφέα και ερμηνευτή της ελληνικής παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη. Σε μια ιδιαίτερη βραδιά ο βραβευμένος ερμηνευτής συνοδευόμενος από τη Νεκταρία Καραντζή, τη Θεοδοσία Στίγκα και την ορχήστρα παραδοσιακής και ανατολικής μουσικής “Πόλις» μας ταξίδεψε σε όλη τη Β. Ελλάδα και τη Σμύρνη με ξεχωριστές μελωδίες.

 

Στις 24 Αυγούστου εγκαινιάστηκε στο αρχοντικό Βέργου η έκθεση «Όταν η αρχιτεκτονική γίνεται διαλογισμός» με μακέτες από Μονές του Αγ. Όρους που επιμελήθηκε ο Μιχάλης Βασιλόπουλος. Η πρωτότυπη έκθεση μακετών θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τη 1η Σεπτεμβρίου και ώρες 10.00-13.00 & 18.00-20.00.

 

Σε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση στο Αρχοντικό Βέργου την π. Κυριακή, συνδημότες μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ιστορικό μυθιστόρημα της Λιάνας Δενεζάκη «Το Σμαράγδι και η Θάλασσα» κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου με τη μορφή θεατρικού αναλογίου. Το δρώμενο πλαισίωσαν μουσικοί της Ευξείνου Λέσχης Καστοριάς.

 

Παρόντες στις εκδηλώσεις και ο Μητροπολίτης Καστοριάς, κ.κ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, ο βουλευτής Καστοριάς, κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, η Υποπρόξενος Υuliana Gayfutdinova του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.α.

 

Σήμερα Δευτέρα 26, στις 9 το πρωί λήψεις στην πλατεία Ντολτσό από δρώμενα εποχής με τους εθελοντές της «Αλεξιάδας» μεταδόθηκαν σε ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή «Πρωινό Mega».

 

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει σήμερα στο πρόγραμμά του το Βυζαντινό Εσπερινό στο Ι.Ν Αγ. Γεωργίου της Πολιτείας από τη Βυζαντινή Χορωδία της Μητρόπολης Καστοριάς και το θεατρικό αναλόγιο «Ροβέρτος και Κατερίνα» στις 21:30 στον αύλειο χώρο του  Ι.Ν. των Αγίων Αναργύρων.

 

Όσο για την κορυφαία στιγμή της φετινής διοργάνωσης, αναμένεται να είναι και πάλι η αναπαράσταση της παράδοσης της Καστοριάς στον Αλέξιο Α’ Κομνηνό, με εθελοντές που θα φορούν κοστούμια εποχής.

 

 

 

ΑΛΕΞΙΑΔΑ 2013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ