(c)ellinikignomi

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την ευκαιρία διασύνδεσης με ξένους αγοραστές, εκπροσώπους επενδυτών, αλλά και ενημέρωσης για τρόπους διεκδίκησης πληρωμών από εξαγωγές, επιστροφές ΦΠΑ, ίδρυση θυγατρικών και κοινοπραξιών, αποτροπή κακόβουλων κατοχυρώσεων σημάτων και οικειοποίησης προϊόντων, θα έχουν Έλληνες Εξαγωγείς σε ειδική εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με την Διεθνή Ένωση Ανεξάρτητων Νομικών Εταιρειών Warwick Legal Network (WLN).

H ειδική εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Ασφαλές Λιμάνι για την διεθνή επιχειρηματικότητα», εντάσσεται στο Ετήσιο Συνέδριο του WLN που φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα λάβει χώρα στις 25 ως τις 27 Απριλίου 2013 και ώρα 14.00, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» (Grande Bretagne) της Αθήνας, φιλοξενώντας 60 διακεκριμένους νομικούς και εκπροσώπους νομικών εταιρειών και δικηγόρων, που ανήκουν στο WLN, από 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου, η ανάγκη της συγκεκριμένης εκδήλωσης προέκυψε από το έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων Εξαγωγέων, αλλά και επιχειρήσεων, που σχεδιάζουν να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, να ενημερωθούν και να υποστηριχθούν νομικά από εξειδικευμένους συμβούλους τόσο για την ανεύρεση φερέγγυων εισαγωγέων, διανομέων και συνεργατών στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων, που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα από απάτες εις βάρος ελληνικών επιχειρήσεων και «ελληνοποιήσεις» ξένων προϊόντων.

Σημειώνεται, ότι το Warwick Legal Network ιδρύθηκε το 2001 και είναι η Διεθνής Ένωσης Ανεξάρτητων Νομικών Εταιρειών και Επιχειρήσεων, που αποτελείται από 500 δικηγόρους σε 50 περιοχές περισσοτέρων από 25 χωρών. Οι νομικοί του WLN εξειδικεύονται στο Εμπορικό Δίκαιο, το Δίκαιο των επιχειρήσεων, σε θέματα χρηματοδοτήσεων, real estate, συγχωνεύσεων & εξαγορών, πνευματικών δικαιωμάτων, ανταγωνισμού και φορολόγησης. Παράλληλα, εκπροσωπούν εκατοντάδες επιχειρήσεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε Τρίτες Χώρες.

Στην εκδήλωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου 2013 και ώρα 14.00, οι Έλληνες Εξαγωγείς θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους συμμετέχοντες νομικούς του συνεδρίου, ώστε να συζητήσουν απευθείας τα θέματα, που τους αφορούν και τους ενδιαφέρουν.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 29 Μαρτίου 2013, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (Κρατίνου 11, Αθήνα, τηλ.: 210 5228925, φαξ: 210 5242568, e-mail: pse@otenet.gr, Υπεύθυνος: κ. Νίκος Αρχοντής).

Υπάρχει κίνδυνος να βάλουν λουκέτο μέσα σε έναν χρόνο 170.000 ελληνικές επιχειρήσεις και να μείνουν άνεργα άλλα 195.000 άτομα, επισημαίνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

Aντιμέτωπες με το «λουκέτο» βρίσκονται 170.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 64.000 εμπορικές, στο επόμενο 12μηνο, ενώ 69.000 θέσεις μισθωτής εργασίας εκτιμάται, ότι θα χαθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Ο συνολικός αριθμός των χαμένων θέσεων εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί) θα φτάσει στις 195.000, αν επαληθευτεί πως θα κλείσουν οι επιχειρήσεις αυτές.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα, που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εμποροβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) στην χώρα μας η εταιρεία «ΜARC» για την εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες).

Έτος «αποκάλυψης» για τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2013

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Νικόλαο Ασημακόπουλο, «το 2013 είναι έτος αποκάλυψης για τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την απασχόληση για μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα γίνονται τέσσερις απολύσεις ενώ, στην προηγούμενη έρευνα η αναλογία ήταν μία πρόσληψη προς επτά απολύσεις. Την ίδια στιγμή η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον μια γενικευμένη πρακτική, ενώ το 52,4% αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

Όπως δήλωσε, εξάλλου, ο εκπρόσωπος της εταιρείας «MARC», κ. Θωμάς Γεράκης «από τις εκλογές μέχρι τώρα έχουμε 240.000 επιπλέον ανέργους, ενώ από την έως τώρα πορεία της πολιτικής, φαίνεται, πως αυτό που θα πετύχουμε, είναι, ότι οι εργαζόμενοι στην χώρα μας θα δουλεύουν με μαύρη εργασία, ετεροαπασχόληση ή υποαπασχόληση και με μισθό 540 ευρώ».

Και ενώ συνεχίζεται ακόμη η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόϊκας για τον αριθμό των δόσεων προς Εφορία και Ταμεία, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 25% οι επιχειρήσεις, που καθυστερούν τις φορολογικές και ασφαλιστικές πληρωμές τους. Το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές και πάνω από το 30% αφορά καθυστερήσεις πληρωμών σε ενοίκια, ΟΑΕΕ, τράπεζες και ΔΕΚΟ.

Το 43% των επιχειρήσεων καθυστερούν εισφορές στον ΟΑΕΕ

Ειδικά στον ΟΑΕΕ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43% (σε αντίθεση με το ΙΚΑ, που είναι στο 17,3%). Εξάλλου, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος εκτιμούν, ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
Το 50,9% των επιχειρήσεων θεωρεί, πως η κρατική ακρίβεια, δηλαδή οι φόροι, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και το ενεργειακό κόστος, είναι το σοβαρότερο εμπόδιο για περαιτέρω μείωση των τιμών. Το μισθολογικό κόστος θεωρείται εμπόδιο μόνο για το 5% των επιχειρήσεων.

Ένα ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι, ότι 80,9% των επιχειρηματιών έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα προσωπικών καταθέσεων για να καλυφθούν ανάγκες των επιχειρήσεων και το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία.
Τέλος, το 62,9% έχει αρνητικές προσδοκίες για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το 45,2% δηλώνει, ότι δεν θα κάνει καμία επένδυση, ενώ ένα πρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ