Ολοκλήρωση συμμετοχής στην “ANUGA 2013”.

Ολοκληρώθηκε με ικανοποιητικά αποτελέσματα, η κοινή συμμετοχή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Επιμελητηρίου Λέσβου στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών “ANUGA 2013”, η οποία διοργανώθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “Koelnmesse” της Κολωνίας Γερμανίας (το 4ο σε μέγεθος, στην παγκόσμια κατάταξη). Αποτελεί την κορυφαία διεθνή, αμιγώς εμπορική, έκθεση του κλάδου στην υφήλιο και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ με τη “SIAL” του Παρισιού (τη δεύτερη σε μέγεθος, σε παγκόσμιο επίπεδο), στην οποία επίσης συμμετείχε η Π.Β.Α. πέρυσι.

Ο αριθμός των εκθετών στην “ANUGA 2013”, που μαζί με τη “SIAL”, θεωρούνται τα κατεξοχήν ετήσια σημεία συνάντησης όλων των διανομέων τροφίμων & ποτών του κόσμου (“The Global Food Marketplaces”), ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ την επισκέφθηκαν πάνω από 200.000 εμπορικοί επισκέπτες απ’ όλο τον πλανήτη (αγοραστές – hosted buyers: εκπρόσωποι των μεγαλύτερων δικτύων διανομών, super markets, εξαγωγικών & εισαγωγικών εταιρειών, καταστημάτων delicatessen, εστιατορίων, κ.α.).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν, είτε ως ανεξάρτητες – μεμονωμένες, είτε σε ενιαίες κλαδικές συμμετοχές γεωγραφικών ενοτήτων (Ο.Π.Ε., PROMO SOLUTION, Κ.Ε.Ε.Ε., κ.α.), επίσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού η αδυναμία της ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια να απορροφήσει τα προϊόντα τους, έχει στρέψει το ενδιαφέρον ακόμη και των πιο μικρών, στις διεθνείς αγορές και το εξαγωγικό εμπόριο. Εκτιμάται ότι πάνω από 300 ελληνικές επιχειρήσεις, έδωσαν το παρόν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην “ANUGA 2013”.

Η παρουσία των επιχειρήσεων από το Βόρειο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε όπως είχε  προαναγγελθεί εντός των δύο ενιαίων stands της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), η οποία παρουσίασε μία εξαιρετικά οικονομική προσφορά, που συγχρόνως ικανοποιούσε με τον καλύτερο τρόπο της ανάγκες προώθησης των τοπικών επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά κατέστη δυνατή η τοποθέτηση των επιχειρήσεων, σε halls που αντιστοιχούν στο είδος των προϊόντων που παράγει η κάθε μία. Έτσι, επιχειρήσεις με προϊόντα όπως ελαιοκομικά, τυροκομικά, μελισσοκομικά και παξιμάδια, πιστοποιημένα ως Π.Γ.Ε. και Π.Ο.Π., παρουσιάστηκαν στο ενιαίο stand 50 τ.μ. των οργανικών προϊόντων (μέσω του εξειδικευμένου προγράμματος “DAILY CHOICE”), ενώ οι ποτοποιίες και οινοποιίες είχαν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή παρουσία εντός του hall των αλκοολούχων ποτών (και εκτός του γενικότερου moto “Daily Choice”). Επιπλέον υπήρξαν και μεμονωμένες επιχειρήσεις από το Βόρειο Αιγαίο, αλλά και διάφορες Ελληνικές & ευρωπαϊκές εταιρείες διακίνησης και διάθεσης προϊόντων του Βορείου Αιγαίου, που συμμετείχαν στα halls των τυροκομικών προϊόντων, των beverages και των γεωγραφικών ενοτήτων.

Τα ανεξάρτητα info desks με τα λογότυπα όλων των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου που συμμετείχαν, επισκέφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός εμπορικών αγοραστών από την Ευρώπη (κυρίως Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αγγλία, Σουηδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ελλάδα, κ.α.), αλλά και από χώρες της Μέσης Ανατολής (Ισραήλ, Λίβανος, κ.α.), της Αφρικής (Μαρόκο, Αίγυπτος, Τυνησία, κ.α), της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν, κ.α.) και της Αμερικής (Η.Π.Α., Καναδάς, Βραζιλία, Μεξικό, κ.α.), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν γευσιγνωστικές δοκιμές των περισσότερων brands, να λάβουν έντυπο διαφημιστικό υλικό – δείγματα προϊόντων και να διαπραγματευτούν με τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες ή τους εμπορικούς αντιπροσώπους τους στη Γερμανία, προκειμένου να ξεκινήσουν εμπορικές εισαγωγικές συνεργασίες, γεγονός που επιτεύχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην αγορά της Γερμανίας και κυρίως σ’ αυτήν της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας που αριθμεί πάνω από 20 εκατομ. τελικούς καταναλωτές και η οποία με χιλιάδες Έλληνες ανάμεσά τους, αποτελεί κατά τεκμήριο τη σπουδαιότερη δυνητική αγορά της Γερμανίας για τα ελληνικά προϊόντα. Για τη μελλοντική εισαγωγή των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου και τη μεθοδολογία marketing που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να διεισδύσουν στη γιγαντιαίων διαστάσεων αγορά της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (η οποία περιλαμβάνει μία πλειάδα γειτονικών πόλεων, όπως Κολωνία, Βόννη, Λεβερκούζεν, Βούπερταλ, Ντύσσελντορφ, Νόϊς, Άαχεν, Μενχενγκλάντμπαχ, Έσσεν, Μπόχουμ, Ντόρτμουντ, Γκελζενκίρχεν, Ντούισμπουργκ, κ.α., ενώ γειτνιάζει με όμορες αγορές πολλών πόλεων της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Ολλανδίας), έγιναν προγραμματισμένες συσκέψεις και εποικοδομητικές συναντήσεις, είτε με τοπικούς παράγοντες και γνώστες των εν λόγω αγορών, είτε με συγκεκριμένους χονδρέμπορους – εισαγωγείς προϊόντων.

Οι διάφορες προτάσεις για συνεργασίες προώθησης, θα τύχουν της αναλυτικής επεξεργασίας για ενδεχόμενη εφαρμογή τους, ενώ θα ακολουθήσει έγγραφη κλαδική & εξατομικευμένη ενημέρωση των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, για την πιθανή ζήτηση των προϊόντων από εμπορικούς επισκέπτες και επαγγελματίες του κλάδου απ’ όλο τον κόσμο, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα αναφορικά με τις εξαγωγές των τοπικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ πολλών άλλων, τα περίπτερα και τις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, επισκέφθηκαν συμμετέχοντας και στις b2b συναντήσεις, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. κ.κ. Κώστας Μίχαλος και Άγγελος Τσατσούλης, ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά & της Ε.Σ.Ε.Ε. (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) κ. Σπύρος Κορκίδης, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ελλάδας στη Βόρειο Ρηνανία – Βεστφαλία κ. Ιάκωβος Κολάρος, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Αθανάσιος Καλέμης, ο Αντιπρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου κ. Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ντύσσελντορφ κ. Γιώργος Ρούγας, η Διευθύντρια του Ε.Ο.Τ. Γερμανίας κ. Ευτυχία – Χριστίνα Αϊβαλιώτου, ο αντιπρόσωπος της Messe Dusseldorf στην Ελλάδα κ. Πέτρος Μιχελιδάκης, κ.α.

Οι επιχειρήσεις που έδωσαν το παρών στη μεγαλύτερη ομαδική συμμετοχή του Βορείου Αιγαίου που έχει γίνει στη σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών παγκοσμίως, με πολυπρόσωπη φυσική παρουσία επιχειρηματιών, export managers και αντιπροσώπων τους στη Γερμανία, ήταν:

“AEOLIKOS A.E.V.E.T.” CHEESE PRODUCING INDUSTRY
“AEGEAN VALLEY’S”: FOOD PRODUCTS’ TRADING  (ΑΝΕΞ. ΣΥΜ/ΧΗ)
“AGRICULTURAL COOPERATIVE OF STIPSIS LTD” STANDARDIZATION OF OLIVE OIL
“AGRICULTURAL COOPERATIVES UNION OF LESVOS – L.E.S.E.L.”
“BARBAYANNIS DISTILLERIES L.T.D.”
“CHIOS JUICES S.A.” CITRUS JUICES INDUSTRY (ΑΝΕΞ. ΣΥΜ/ΧΗ)
COTTAGE INDUSTRY “PAPAYIANNIDES”
“CHRYSAFI S.A.: DAIRY PRODUCTS & RUSKS (ΑΝΕΞ. ΣΥΜ/ΧΗ)
“GARALIS DISTILLERY: LEMNOS WINES”
“GLIGLIS GRIGORIS: CULTIVATION OF OLIVES – ORGANIC OLIVE OIL”
“KOKKINOFOROS PR. VASILIOS LTD: CULTIVATION OF OLIVES & STANDARDIZATION OF OLIVE OIL”
MASTIC PRODUCERS UNION OF CHIOS (ΑΝΕΞ. ΣΥΜ/ΧΗ)
“MELOSTAGMA” HONEY PROCESSING UNIT
PORIAZIS K. BROS G.P., “LEMNOS” BAKERY
“PORTO GERA”: CULTIVATION OF OLIVES &  STANDARDIZATION    OF OLIVE OIL”
“TEPES” TABLE OLIVES & PICKLES OF LESVOS
“UNION OF WINEMAKING COOPERATIVES OF SAMOS”
VASILELLIS I. – KAKOGIANNIS N. G.P. “EFGEFSTON”: MILK & DAIRY PRODUCTS.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, δήλωσε για τη συμμετοχή: “Η Γερμανική αγορά, όπως και πολλές διεθνείς αγορές γενικότερα, αποτελούσαν και αποτελούν στόχο για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας. Ως εκ τούτου η συμμετοχή μας στην ANUGA, την κορυφαία έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών παγκοσμίως, ήταν επιβεβλημένη και πιστεύω τα αποτελέσματα για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να είναι ικανοποιητικά. Η προώθηση των εξαγωγών των τοπικών μας ποιοτικών προϊόντων, στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, είναι μονόδρομος για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν αμείωτες”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ