Η πιανίστρια Αγάπη Τριανταφυλλίδη μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ για τη ζωή της στη Γερμανία και τις σπουδές της.

Η Αγάπη Τριανταφυλλίδη γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1988. Είναι διπλωματούχος του “Ωδείου Πρωτοπορία” της Αθήνας με “Άριστα Παμψηφεί, Α’ Βραβείο” και χρυσό μετάλλιο υπό την διδασκαλία της καθηγήτριας Άλλας Χαλάψη. Σπουδάζει “piano performance” στην Hochschule fur Musik und Tanz Koeln με τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγό Prof. Pavel Gililov.

agapi1 http://www.agapiano.com

Από την ηλικία των οχτώ ετών κερδίζει πρώτα Πανελλήνια βραβεία και Grand Prix και παράλληλα διακρίνεται διεθνώς, με κορυφαίες στιγμές την κατάκτηση υποτροφιών από τα Ιδρύματα Vladimir Spivakov και Vladimir Krainev, την εξαιρετική εμφάνισή της στο Κρεμλίνο, τη μεγάλη νίκη της με απόσπαση 3ου βραβείου στυς Διεθνείς Διαγωνισμούς “Chopin” της Ακαδημίας Tchaikovsky της Μόσχας και Ανόβερου και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία “Μικρά Πρελούδια” του Βαγγέλη Καλαμπάκα που απέσπασε 1ο βραβείο στο φεστιβάλ Βομβάης. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών ερμηνεύει το κοντσέρτο Grieg με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού και συνεχίζει μία έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα μέχρι σήμερα συμπράττοντας με τις ορχήστρες: Συμφωνική Μπάντα Νέων Μόσχας, Συμφωνικές Ορχήστρες Δήμου San Martin και Πανεπιστημίου San Juan Αργεντινής, Suedwestfalen Γερμανίας και Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση των μαέστρων: Rem Gekht, Mariano Chiacchiarini, Daniel Kirchmann, Χάρη Ηλιάδη και Νίκου Χριστοδούλου. Στο ενεργητικό της ατομικά ρεσιτάλ και συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες συνιστούν μία ξεχωριστή μουσική διαδρομή με εμφανίσεις στο φεστιβάλ Λουκέρνης, στην Φιλαρμονική της Κολωνίας, στο Auditorium “Victoria” του San Juan, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Εθνική λυρική Σκηνή κ.α. Από το 2010 είναι υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και ιδρύτρια του ensemble “EROS” και του ”DUO AURA”. Διάσημοι πιανίστες όπως: V.Krainev, E.Virsaladze, D.Bashkirov, I.Lazko, I.Pogorelich, V.Ovchinnikov και A.Atanasov έχουν επαινέσει εγγράφως το πολυσύνθετο ταλέντο, τις σπάνιες ερμηνευτικές της ικανότητες, την ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσωπικού της ύφους. Σήμερα μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ.

Πρόσφατα μετά την απόκτηση του “Diplom” ως Konzert Pianistin που σας δόθηκε με άριστα παμψηφεί κατά την αποφοίτησή σας από την Hochschule fuer Musik und Tanz Koeln και την επιτυχία σας εισαγωγής σας στο Master, ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχέδια βρίσκονται σε στάδιο διαπραγματεύσεων και αφορούν ατομικές εμφανίσεις, συμπράξεις με μουσικά σχήματα και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Σε προτεραιότητα και μέσα στη διετία βρίσκεται η ανταπόκρισή μου σε project σειράς συναυλιών με την εξαίρετη Τουρκάλα τσελίστα Nil Kocamangil σε ερμηνείες έργων Τούρκων και Ελλήνων συνθετών. Οργανωτής είναι το το Kultursekretariat in Guetersloh. Κυρίαρχο ρόλο έχει η καθόλα απαιτητική προετοιμασία της ύλης για την κατάκτηση ενός master αξιώσεων. Ιδιαίτερη βαρύτητα ακόμη έχει η ανάληψη καθηκόντων μου ως συμβούλου σπουδών σε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα αγωγής προσχολικών ηλικιών στη μουσική το οποίο φέρει τον τίτλο «Children’s corner- studies of music» και θα λειτουργήσει στο Ωδείο Πρωτοπορία από το οποίο αποφοίτησα. Το παιδαγωγικό κομμάτι άγγιζε ανέκαθεν ευαισθησίες και ανάγκες μου. Το Ωδείο Πρωτοπορία μου εμπιστεύεται έναν καθοριστικής σημασίας τομέα τον οποίο καλούμαι να θεμελιώσω δεσμευόμενη για την αποτελεσματικότητα.

Ποιοί λόγοι σας οδήγησαν να προτιμήσετε τη Γερμανία για συνέχιση των σπουδών σας;

Ο δάσκαλος της προτίμησής μου Prof. Pavel Gililov μεταξύ πολλών σπουδαίων που είχα την τύχη να γνωρίσω γιατί πάντα πίστευα και ισχύει ότι μόνο με σπουδαίους δασκάλους μπορείς να εξελιχθεί κανείς πιανιστικά. Επίσης το πολύ υψηλό επίπεδο των καθηγητών που διέθετε το Πανεπιστήμιο (Hochschule fuer Musik und Tanz Koeln),  η οργάνωσή του και η δωρεάν εκπαίδευση.

Έχετε πρότυπο κάποιον διάσημο πιανίστα;

Σέβομαι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ιερών προσωπικοτήτων του πιανιστικού χώρου. Από τις εν ζωή παρουσίες εκείνες που προσελκύουν αμείωτα το ενδιαφέρον μου μέχρι στιγμής είναι των Pavel Gililov και Martha Argerich.

Γεννηθήκατε στην Πρέβεζα και σπουδάσατε στην Αθήνα. Πώς βλέπετε τη ζωή, την καθημερινότητα στην Γερμανία και στην Κολωνία? Σας λείπει κάτι από την Ελλάδα;

Τρεις πόλεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και τον ψυχισμό μου: η Πρέβεζα, η Αθήνα και η Κολωνία. Είναι πηγές μου, σταθμοί μου, αγάπες μου, τροφοδοτούν την ύπαρξή μου με διαφορετικές συγκινήσεις η κάθε μια. Έχουν ομοιότητες και διαφορές, ομορφιές και αδυναμίες και τη μοναδική δύναμη να τους αφιερώνομαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα αφού αναπτύσσομαι στους κόλπους τους. Η ζωή μου στην Κολωνία είναι σπουδές και οργάνωση κάθε καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας. Οι συνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες. Της Ελλάδας είμαι κομμάτι και εκείνη ο εαυτός μου. Μου λείπει η ευρωστία της, το αυθόρμητο και ανεπιτήδευτο χαμόγελο του φιλόξενου λαού της που έκανε τον ήλιο να φαντάζει πιο φωτεινός στα μάτια μου.

Πώς κρίνετε τις κατά καιρούς επιθέσεις των γερμανικών ΜΜΕ στην Ελλάδα? Πώς αισθάνεστε όταν διαβάζετε σχετικά άρθρα ή ακούτε τις κριτικές στην τηλεόραση;

Υπάρχει ανισορροπία μεταξύ κοινωνικών τάξεων σε κάποιες χώρες και οι επιθετικές φωνές των Μ.Μ.Ε. εντέλλονται ιδιοτελώς να την διατηρήσουν.

 Η επιθετικότητα όμως αναλύεται ξεκάθαρα από την ψυχολογία ως αδυναμία επί της ουσίας. Δημιουργείται ένας επικίνδυνος φανατισμός. Υπάρχουν και οι ωφέλιμες φωνές σύνεσης που μάλλον δεν προβάλλονται όσο πρέπει. Εύχομαι ο άνθρωπος, ο πολίτης της κάθε χώρας να αξιώνεται σε μια ειρηνική ζωή με τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του.

Μπορείτε να μας πείτε – αν το έχετε σκεφτεί βέβαια – υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μείνετε για πάντα στην Γερμανία;

Είναι πολύ νωρίς για μία τέτοιου είδους απόφαση. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Πιστεύετε και ελπίζετε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Καλύτερα μπορεί να πάνε όταν ικανές, ισχυρές και σθεναρές εσωτερικές δυνάμεις συμβάλουν στην κάθαρση και σε αλλαγή πλεύσης με στόχο τη Δημοκρατία. Ονειρευόμουν πάντα την ακμή της Ευρώπης και μαζί της Ελλάδας.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ