Έκθεση Ε.Ε. για τη νεολαία. Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας.

Αύξηση 50% σημείωσε η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών στην ΕΕ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2012, στις Βρυξέλλες.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η ανεργία των νέων στην Ευρώπη αυξήθηκε από έναν μέσο όρο 15% τον Φεβρουάριο του 2008, σε 22,5% τον Ιούλιο του 2012. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων αφορούν την Ελλάδα (53,8%) και την Ισπανία (52,9%). Σε όλη την ΕΕ, πάνω από το 30% των άνεργων νέων ήταν άνεργοι για περισσότερα από ένα έτος.

Η έκθεση ζητά να καταστούν η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και την ευημερία των νέων βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία, ενώ υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη, πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την υποστήριξη των νέων, οι οποίοι υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο επισημαίνεται, ότι στον ορίζοντα διαφαίνονται ενδείξεις ελπίδας: η έκθεση διαπιστώνει ότι όλα σχεδόν τα κράτη μέλη υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία, η οποία αποσκοπεί στο να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους και να προωθήσει την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την αλληλεγγύη. Από την προηγούμενη έκθεση του 2009, τα κράτη μέλη έχουν ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρη­ματικότητα που απευθύνονται στους νέους. Τα επίπεδα συμμετοχής της νεολαίας σε συλλόγους και κοινωνικά κινήματα έχουν παραμείνει υψηλά.

Το Erasmus για όλους, το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας για την περίοδο 2014-2020, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης, που θα δίνει τη δυνατότητα σε έως 5 εκατομμύρια άτομα να λαμβάνουν επιχορηγήσεις της ΕΕ για σπουδές, κατάρτιση ή εθελοντική εργασία στο εξωτερικό – αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τον σημερινό στο πλαίσιο των προγραμμάτων 2007-2013.

Η έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο και έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί ως κοινή έκθεση του Συμβουλίου – της Επιτροπής τον Νοέμβριο.

Δράσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Στον πυρήνα των συστάσεων ανά χώρα, που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο τον Ιούνιο, βρίσκονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των συναφών προβλημάτων.

Η δέσμη της Επιτροπής για την απασχόληση (Απρίλιος 2012) υπογραμμίζει την ανάγκη για επικέντρωση των κρατών μελών στη δημιουργία απασχόλησης και στην ανάπτυξη, και όχι μόνο στη λήψη μέτρων λιτότητας. Για να διευκολυνθεί περαιτέρω η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, η Επιτροπή σκοπεύει να αναπτύξει τη διαδικτυακή της πύλη EURES, η οποία εξισορροπεί την προσφορά εργασίας με τη ζήτηση σε διασυνοριακό επίπεδο.

Μέχρι τα τέλη του έτους, η Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τις «εγγυήσεις για τους νέους». Σκοπός της σύστασης θα είναι να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι νέοι, τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτηση από το σχολείο, είτε εργάζονται είτε παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση. Επιπροσθέτως, η Επιτροπή θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσον αφορά ένα πλαίσιο ποιότητας για τις περιόδους πρακτικής άσκησης.

 

Πράξη για την ενιαία αγορά II: δώδεκα δράσεις προτεραιότητας για μια νέα ανάπτυξη

Εφέτος είναι η 20ή επέτειος εγκαθίδρυσης της ενιαίας αγοράς. Έχουν επιτευχθεί πολλά. Για τους ευρωπαίους καταναλωτές, η εσωτερική αγορά σημαίνει περισσότερες δυνατότητες επιλογής σε χαμηλότερες τιμές. Η Ενιαία Αγορά έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα, να εγκαθίστανται και να εργάζονται όπου επιθυμούν.Έχει δώσει την ευκαιρία στους νέους να σπουδάσουν στο εξωτερικό – πάνω από 2,5 εκατομμύρια σπουδαστές έχουν δράξει την ευκαιρία αυτή την τελευταία 25ετία. Χάρη στην ενιαία αγορά, 23 εκατομμύρια επιχειρήσεις στην ΕΕ έχουν πρόσβαση σε 500 εκατομμύρια καταναλωτές και έχουν πραγματοποιηθεί ξένες επενδύσεις. Το μήνυμα είναι σαφές, οι αποδείξεις απτές: μια ισχυρή, βαθιά και ολοκληρωμένη ενιαία αγορά οδηγεί σε ανάπτυξη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και παρέχει ευκαιρίες στους ευρωπαίους πολίτες, οι οποίες δεν υπήρχαν πριν από 20 χρόνια.

Η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς αποτελεί μια συνεχή διαδικασία και βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την Πράξη για την ενιαία αγορά II, στην οποία διατυπώνονται δώδεκα βασικές δράσεις που πρέπει να εγκριθούν γρήγορα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αυτές οι δράσεις επικεντρώνονται σε τέσσερις κύριες κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την εμπιστοσύνη: α) ολοκληρωμένα δίκτυα, β) διασυνοριακή κινητικότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, γ) ψηφιακή οικονομία και δ) δράσεις που ενισχύουν τη συνοχή και τα οφέλη για τους καταναλωτές.

«Η Ενιαία Αγορά μπορεί να επιτύχει περισσότερα για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Michel Barnier, Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες. Πρόσθεσε δε: «Η Πράξη για την ενιαία αγορά είναι μια έκκληση προς εμάς, τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, να αρχίσουμε τη δουλειά, να συγκεντρωθούμε και να πετύχουμε αποτελέσματα. Είμαι πεπεισμένος ότι οι δώδεκα βασικές δράσεις που παρουσιάζουμε σήμερα θα τύχουν του βαθμού οικειοποίησης σε πολιτικό επίπεδο, που τους αξίζει. Είναι μια ευκαιρία για μας να χρησιμοποιήσουμε το πολύτιμο περιουσιακό μας στοιχείο, την ενιαία αγορά, να κάνουμε ανταγωνιστική την οικονομία της κοινωνικής μας αγοράς και να την δούμε να ευημερεί και πάλι».

Η Πράξη για την ενιαία αγορά II ακολουθεί μια πρώτη σειρά μέτρων που παρουσίασε η Επιτροπή – Η «Πράξη για την ενιαία αγορά Ι (IP/11/469) – και ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο όσον αφορά μια διαδικασία προς την κατεύθυνση της πληρέστερης και περισσότερο ολοκληρωμένης ενιαίας αγοράς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ