Καμία νέα ένταξη κράτους μέχρι εμβάθυνσης της Ε.Ε. Γράφει ο  Νίκος Αναγνωστάτος.

«Υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας Ευρωπαϊκή Ένωση δύο ταχυτήτων» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη σύνοδο του Ε.Λ.Κ. στην Πορτογαλία. Πολύ σωστή επισήμανση, μόνο που η Ε.Ε. είναι ήδη δύο ταχυτήτων, η μία της Ευρωζώνης και η άλλη τα υπόλοιπα κράτη. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η Τρίτη ταχύτητα, αυτή των κρατών του Νότου στην Ευρωζώνη και αυτήν την Τρίτη ταχύτητα είναι ανάγκη να αποτρέψουμε.

Ένας από τους τρόπους να ανασταλεί αυτή η εξέλιξη, είναι να σταματήσουμε τη λεγόμενη διεύρυνση, εντάσσοντας όλο και περισσότερα κράτη, κόντρα στη φιλοσοφία της Ε.Ε., αφού πριν ακόμη προχωρήσει η ενοποίηση, ή τουλάχιστον σημαντικά βήματα εφαρμογής των όρων των Συνθηκών που τείνουν στην ενοποίηση, την λεγόμενη εμβάθυνση, η διεύρυνση τροχοπεδεί την όποια πρόοδο. Το δυσάρεστο είναι ότι δεν γίνεται τυχαία ή από λάθος αλλά στοχεύοντας στην διεύρυνση της αφορολόγητης αγοράς από τα πλουσιότερα κράτη μέλη και κυρίως από τη Γερμανία. Άρα να μη δεχθούμε καμία διεύρυνση μέχρι προώθησης της εμβάθυνσης!

Ο ουσιαστικός τρόπος αποφυγής κάθε δυσμενούς συνέπειας, είναι η ολοκλήρωση της ενοποίησης όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες για την Ε.Ε. και για τη λειτουργία της. Μια τέτοια ειλικρινής κίνηση θα αποτρέψει την δημιουργία ταχυτήτων και προ πάντων θα ελαχιστοποιήσει, αν δεν εξαλείψει τους Ευρωσκεπτικιστές ή Ευρωαρνητές, που γιγαντώθηκε στις τελευταίες εκλογές, με κίνδυνο ακόμη και να διαλυθεί η Ε.Ε., όπως την επιβουλεύονται οι λεγόμενες «αγορές». Βήματα μπροστά λοιπόν!
Τουλάχιστον ας προχωρήσουμε στην οικονομική ενοποίηση, έτσι ώστε, μεταξύ πολλών άλλων ωφελημάτων, το κοινό μας νόμισμα το Ευρώ, θα αποκτήσει λόγο και βάση ύπαρξης, με νομιμοποιημένη αναφορά και δυνατότητα αποφάσεων προσαρμογής του στο νέο δημοσιονομικά ενοποιημένο κράτος της Ευρωζώνης. Παραθέτω μόνο μια παράγραφο από το «Προοίμιο» της Συνθήκης για την Ε.Ε.:

-«ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να επιτύχουν την ενίσχυση και τη σύγκλιση των οικονομιών τους και την ίδρυση οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας Συνθήκης και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ενιαίο και σταθερό νόμισμα». Να το ζητήσουμε!
Εφαρμογή του άρθρου 42 της Συνθήκης για την κοινή πολιτική ασφάλεια και άμυνα, να ζητήσουμε! Είναι ώρα η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες προστασίας των συνόρων της, που είναι και σύνορα δικά μας, έτσι ώστε πρώτον να μειωθούν οι αμυντικές μας δαπάνες και δεύτερο να πάψουν μερικοί γείτονές μας να πάψουν τους παλληκαρισμούς.

Αυτή η Τρόϊκα που τα βλέπει και τα βρίσκει όλα, δεν το έχει αντιληφθεί;  Ας της το επισημάνουμε εμείς, ως μια σημαντική πηγή εξοικονόμησης πόρων,  για τα οποία κόπτονται κι αν είναι ειλικρινείς, ας το ζητήσουν από την Commission και την Ε.Κ.Τ. Ίδομεν.
Μια ακόμη αναγκαία επισήμανση είναι να ζητήσουμε την προστασία και στήριξη της Ε.Ε. στα δίκαια διεθνή θέματά μας. Το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων π.χ. Δεν πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι τόσο ανιστόρητοι και να μη γνωρίζουν ότι η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική από των αρχαιοτάτων χρόνων και ότι οι Σλάβοι, οι σημερινοί κάτοικοι των Σκοπίων εγκαταστάθηκαν εκεί το 700 μ.χ.! Επομένως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ζητούν να λέγονται Μακεδονία, ιδιαίτερα όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι τούτο το θέλουν για επεκτατικούς και αλυτρωτικούς σκοπούς σε βάρος της χώρας μας. Η Commission κυρίως και κάθε άλλο κράτος μέλος, ας τρίξουν τα δόντια στα Σκόπια και ας τους ξεκαθαρίσουν ότι οφείλουν να σταματήσουν να επιζητούν το όνομα Μακεδονία, ούτε καν ως συνθετικό και όχι να μας ζητούν να βρούμε ένα όνομα κοινώς αποδεκτό! Ας μας αποδείξουν την στήριξή τους, όπως έχουν υποχρέωση.
Στο πρόβλημα της Ουκρανίας, έχουν την απαίτηση να ακολουθούμε ενιαία στάση με τις αποφάσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας, αντίθετα με τη δική τους στάση με τα Σκόπια , την Τουρκία, την Αλβανία και σχεδόν σε κάθε διεθνή μας διαφορά, όπου ουδέποτε μας πήραν το μέρος. Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ξέρουμε αν ποτέ τους το ζητήσαμε. Ώρα είναι να τους το ζητήσουμε και να τους υπενθυμίσουμε ότι έχουμε ζωτικά και ιστορικά συμφέροντα με τη Ρωσία και δεν είναι ούτε εύκολο ούτε σκόπιμο να στραφούμε εναντίον της, επειδή έτσι το ζήτησαν οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί μας. Όχι όλα δικά τους!
Όλα τα πιο πάνω και όσα άλλα έχει υπόψη του ο κ. Σαμαράς, να τα τονίσει με σθένος και αποφασιστικότητα στην αυριανή σύνοδο κορυφής, στην οποία θα προεδρεύσει και να είναι βέβαιος ότι θα επιβραβευθεί από τον ελληνικό λαό περισσότερο από όποια λαϊκά μέτρα και όποια χρηματική παροχή, γιατί ο Έλληνας είναι πρώτα απ’ όλα πατριώτης και θα αισθανθεί εθνικά υπερήφανος. Οι συνεργάτες του κ.πρωθυπουργού, ας τον ενημερώσουν εγκαίρως για το παρόν σημείωμά μας, ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί δεόντως, αν το βρει χρήσιμο.

Νίκος Αναγνωστάτος

e-mail: nanagnostatos@gmail.com

Thiakos.blogspot.com

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ