Άνοιξε η Τουρκία τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες με αφορμή το θάνατο των 33 τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ μετά από αεροπορική επιδρομή σε κομβόι των τουρκικών δυνάμεων. Μέχρι και 30.000 σήμερα στα σύνορα.Μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στην νεκρή ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Αδριανούπολη. Παρόμοια εικόνα διαμορφώνεται και στο Ντίκιλι κοντά στο Αϊβαλή απέναντι από την Μυτιλήνη.

Στο μεταξύ η Άγκυρα απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και βαρύ πυροβολικό, σαφθροκοπονταςσ πάνω από 200 γνωστές θέσεις του στρατού του Άσαντ γύρω από το Ιντλίμπ.

Στο μέτωπο της διπλωματίας την ήμερα σφράγισε η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ που κατονόμασε την Ρωσία όταν είπε πως ήξεραν καλά που βρισκόταν το τουρκικό κομβόι για να απαντήσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι την επιδρομή πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Άσαντ και όχι η ρωσική αεροπορία.

Έτοιμοι να έρθουν στην Ελλάδα

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος των τούρκων στρατιωτών, η Μόσχα άσκησε πίεση για να σταματήσει η επίθεση. Πάντως το Κρεμλίνο δηλώνει ότι το τουρκικό κομβόι χτυπήθηκε σε σημείο που δεν έπρεπε να βρισκόταν.

Το μεσημέρι οι Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία όπου αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με το ρωσικό κλιμάκιο στην Άγκυρα.

Η Τουρκία ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες. Πλέον τα τουρκικά παράλια και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτα μέχρι νεωτέρας. 120 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλια για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Αυτή η βραδιά και το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμα για την επόμενη μέρα στη ρήξη Άγκυρας-Μόσχας και το προσφυγικό.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ