H σερβική κυβέρνηση ανησυχεί σοβαρά πως η εγκατάλειψη του κυριλλικού αλφαβήτου θα έχει συνέπειες για τη σερβική ταυτότητα. Αποφάσισε να διατηρήσει τη γραφή διά νόμου και όποιος δεν τον σέβεται απειλείται με πρόστιμο.Μουσική από τη Δύση, αμερικάνικες ταινίες. Οι νέοι από τη Σερβία αγαπούν τον δυτικό τρόπο ζωής και όχι μόνο. Αγαπούν και τον δυτικό τρόπο επικοινωνίας. Έχουν γυρίσει την πλάτη στο κυριλλικό αλφάβητο. Το θέμα μάλιστα έχει πάρει διαστάσεις και για αυτό γράφουν ακόμα και μεγάλες εφημερίδες της χώρας, όπως είναι η Politika.

H κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί σοβαρά πως η εγκατάλειψη της κυριλλικής γραφής θα έχει συνέπειες γενικότερα για τη σερβική ταυτότητα. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να προχωρήσει στη θέσπιση ενός νόμου σύμφωνα με τον οποίο όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια υποχρεούνται να χρησιμοποιούν την κυριλλική γραφή. Η επινόηση του κυριλλικού αλφαβήτου ανάγεται στον 9ο αιώνα και τους αδελφούς μοναχούς από την Θεσσαλονίκη Κύριλλο και Μεθόδιο. Το λατινικό αλφάβητο σήμερα τείνει να γίνει ταμπού για τις δημόσιες σερβικές αρχές.

Και το θέμα δεν τελειώνει εκεί. Περιγραφή προϊόντων, οδηγίες χρήσης ή έγγραφα εγγυήσεων πρέπει να είναι γραμμένα με κυριλλικό αλφάβητο. Όποιος μάλιστα παραβεί τον νόμο απειλείται με χρηματικό πρόστιμο μέχρι και ένα εκατομμύριο δηνάρια (8.450 ευρώ).

Σκόντο σε όσους χρησιμοποιούν κυριλλικά

Αν σκεφθεί βέβαια κανείς πως ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 450 ευρώ τον μήνα, το χρηματικό πρόστιμο είναι υπέρογκο. Ο νόμος έχει μάλιστα στόχο να αλλάξει και την εικόνα των πόλεων, η οποία κυριαρχείται από διαφημίσεις και επιγραφές επιχειρήσεων γραμμένες με λατινικό αλφάβητο.

Μέχρι σήμερα, βάσει του Συντάγματος, η κυριλλική γραφή είχε την ίδια αξία και βαρύτητα με τη λατινική. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο αντιδήμαρχος του Βελιγραδίου Γκόραν Βέσιτς προσπαθεί να προσελκύσει ιδιώτες επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν έκπτωση 5% όταν νοικιάζουν επαγγελματικούς χώρους σε περίπτωση που χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο.

Από την άλλη πλευρά πάντως πνευματικοί άνθρωποι στη Σερβία είναι οργισμένοι με αυτή την κατάσταση. «Τι φτωχό κράτος αλήθεια! Η ταυτότητά του εξαρτάται από τη γραφή στις ρεκλάμες», δηλώνει ο ειδικός σε θέματα λογοτεχνίας Ντέγιαν Ίλιτς. Άλλοι συνάδελφοί του σχολιάζουν πως η λογική συνέπεια θα ήταν η απαγόρευση των ξένων γλωσσών σε δημόσιους χώρους.

Το κυριλλικό αλφάβητο χρησιμοποιείται κυρίως στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία αλλά και στη Βουλγαρία και τη FYROM.

Τόμας Μπρέι / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ