Προβλέπει τρεις κατηγορίες ξεκινώντας με υπερήλικες και εργαζόμενους σε ΜΕΘ. Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται πρόσφυγες και άστεγοι. Η πλειοψηφία του πληθυσμού στους υπόλοιπους. «Ο χειμώνας θα διαρκέσει.»Στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία. Σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν παρουσίασε στο Βερολίνο τη λίστα προτεραιότητας, βάσει της οποίας θα παρέχονται τα εμβόλια. Προβλέπονται τρεις κατηγορίες.

Τρεις κατηγορίες

Στην πρώτη συμπεριλαμβάνονται ηλικιωμένοι άνω των 80, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε γηροκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα όπως και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μονάδες με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, για παράδειγμα σε μονάδες εντατικής θεραπείας με ασθενείς κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός των ανθρώπων αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται να διαρκέσει ως και δύο μήνες.

Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται άνθρωποι μεταξύ 75 και 79 ετών, άτομα με άνοια ή διανοητική αναπηρία σε ιδρύματα, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Επίσης συμπεριλαμβάνονται άτομα με το σύνδρομο Down, γενικοί ιατροί, άνθρωποι που διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και καταλύματα αστέγων.

Στην τρίτη κατηγορία είναι άτομα άνω των 60 και άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή εξέλιξη της νόσου σε περίπτωση μόλυνσης. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι σε πολύ σημαντικούς τομείς του δημοσίου, για παράδειγμα αστυνομικοί, πυροσβέστες, δικαστικό σώμα, δάσκαλοι, κυβερνητικοί υπάλληλοι. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και εργαζόμενοι σε κρίσιμους κλάδους όπως φαρμακεία, φαρμακοβιομηχανία, διαχείριση αποβλήτων, μεταφορές, υδροδότηση, ενέργεια αλλά και λιανικό εμπόριο.

Η πλειοψηφία μετά

Όλοι οι υπόλοιποι, που είναι και η πλειοψηφία του πληθυσμού θα εμβολιαστούν μετά. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Σπαν, πρωταρχικός στόχος της συμφωνηθείσας σειράς προτεραιότητας είναι να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι. Με τα σημερινά δεδομένα, ως τα τέλη Μαρτίου θα μπορούσαν να εμβολιαστούν ως και 6,5 εκ. άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν το 8% του πληθυσμού της χώρας. Από τη στιγμή που πέραν του εμβολίου των BioNTech/Pfizer κυκλοφορήσουν και άλλα, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, επεσήμανε ο Γενς Σπαν, προσθέτοντας ότι «ο χειμώνας θα διαρκέσει για πολύ ακόμη.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ