• Μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και πλήθος κόσμου, παρά τη βροχή.
  • Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος.
  • Φωτογραφία: Μιχάλης Βακάρος.

 

ioannina1Με έioannina2ioannina3ναν λαμπρό εορτασμό για τα «Ελευθέρια» στις 21 Φεβρουαρίου 2013 που  κορυφώθηκε με την μεγαλειώδη παρέλαση μαθητικών, στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στην κεντρική λεωφόρο των Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκε η 100η επέτειος απελευθέρωσης  της πόλης των Ιωαννίνων από τους Τούρκους. Στην παρέλαση συμμετείχαν και χειροκροτήθηκαν θερμά, τόσο οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, όσο και έφιπποι Μανιάτες, ενώ παρέλασαν Ενώσεις Κρητών, Μεσολογγιτών και Κυπρίων. Παρά τον πολύ άσχημο καιρό, το κρύο και την βροχή δηλαδή, ο κόσμος έδωσε «βροντερό παρών», επίσης.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας παρέστη στην πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε το πρωί στον Μητροπολιτικό ναό Αγ. Αθανασίου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο αποτίοντας φόρο τιμής στους  αγωνιστές που έπεσαν κατά τη διάρκεια των απελευθερωτικών μαχών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,  μετά την παρέλαση, στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, χαρακτήρισε την ημέρα πολύ μεγάλη. «Είναι ένας από τους ιστορικούς σταθμούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς πετύχαμε αυτό που νόμιζαν μερικοί ακατόρθωτο. Το πετύχαμε με ομόνοια, σύμπνοια, με ηρωισμό των ενόπλων δυνάμεων, με την πίστη ότι ο αγώνας θα είναι νικηφόρος».

«Ο ελληνικός λαός δίνει και σήμερα μια μεγάλη μάχη στα όρια της αντοχής του, αλλά με την πίστη ότι θα κερδίσουμε. Δεν μπορούμε να τη χάσουμε. Τη δίνουμε για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας όπως κι εκείνοι που πολέμησαν για μας». Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έδωσε στα Γιάννινα, όπου βρέθηκε για τα «Ελευθέρια-2013» της πόλης, το σύνθημα προς όλους, ότι «οι πολλές θυσίες του λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και να φανεί, μετά από πολύ καιρό, μια χαραμάδα φωτός στην… άκρη του τούνελ».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είμαι βέβαιος ότι η μάχη θα είναι νικηφόρα, οι δυνάμεις του ελληνικού λαού είναι αστείρευτες, το αποδεικνύει η ιστορία. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους αγωνίζονται σε όλους όσους δεν τους καταβάλλει η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Είναι οι σημερινοί ήρωες. Χρειάζεται και σήμερα η ομόνοια όλων, η συνείδηση του χρέους, η πίστη».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τελετής που έγινε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Παπούλιας είχε τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν έχεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις θα υποκύψεις στην πολύ κακή σου μοίρα. Το έχω πει και στους οικονομικούς υπουργούς. Καλή η οικονομική πρόοδος και ανάπτυξη όμως αν είναι διαλυμένες οι ένοπλες δυνάμεις γίνεσαι βορά στα σχέδια ανόμων γειτόνων και γενικότερα».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος δάκρυσε όταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης του προσέφερε ένα καλάθι με αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ και είπε πως «με αυτά μεγαλώσαμε, με το ψωμί, το τυρί και το γάλα και κερδίσαμε τη ζωή μας».

Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, καλωσορίζοντας τον Κάρολο Παπούλια στο Διοικητήριο της Περιφέρειας σημείωσε πως «στα εκατό χρόνια ελευθερίας της η άγονη γεωγραφικά Ήπειρος προσέφερε ανθρώπινο, επιστημονικό, πολιτικό δυναμικό, που με την παρουσία και τη δράση του, συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους». Τόνισε ακόμη, δίνοντας το καλάθι των τοπικών προϊόντων στον Κ. Παπούλια, πως «οι Ηπειρώτες δεν θέλουμε να είμαστε μια καταναλωτική, αλλά μια παραγωγική κοινωνία,  αξιοποιώντας τα  πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Θα σας παραδώσαμε ένα καλάθι από τοπικά προϊόντα Π.Ο.Π. για να δείξουμε ότι σε αυτό τον άγονο τόπο παράγονται προϊόντα ποιότητας, τα οποία έχουν μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό».                  .

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ