Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος μεταναστών Γερμανίας.

Δύο αγγελούδια με δεμένα τα πόδια περιμένουν την εκκίνηση στον μεγάλο διαγωνισμό

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Θεσσαλονίκη-Πλαγιάρι. Σε λιμάνι γνωριμιών, επικοινωνίας, δεσμών και φιλίας μετατράπηκε η γιορτή καλοκαιριού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Ομογενών και Μεταναστών από τη Γερμανία στο αθλητικό κέντρο Soccermania του Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης. Ήταν μια γιορτή χαράς και ενθουσιασμού, μια γιορτή που έδωσε ανάσες ζωής στα παιδιά σε μια εποχή από όπου λείπει το πολυσύνθετο παιχνίδι και αρκούνται κάποιοι να «ξεφορτώνονται» τα παιδιά τους σε λύσεις νέας τεχνολογίας. Ήταν μια αγκαλιά αγάπης στο ύπαιθρο μακριά από την τσιμεντούπολη σε μια εποχή που λείπουν οι τότε αλάνες αλλά και οι τωρινές πλατείες. Εκεί όπου χαμογελάει η ζωή σκόρπισαν το γέλιο όλα τα παιδάκια της συνάντησης. Και τι δεν υπήρχε σε αυτό το εξοχικό τοπίο. Και τι δεν μπόλιασαν οι διοργανωτές από τις παιδικές τους εμπειρίες στη Γερμανία σε αυτή τη συνάντηση. Οι κινήσεις τούς θύμισαν κάτι από γυμναστικές επιδείξεις άγνωστες για τα σημερινά παιδάκια, κάτι από προσκοπική ζωή ή και ακόμη από παιδικές κατασκηνώσεις, που και αυτές τις έχουν αλλοιώσει. Τυχερά όλα αυτά τα παιδάκια, τυχερή και η ατμόσφαιρα που στολίστηκε από τα γλυκά τους χαμόγελα. Για να γίνουν όλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι φρόντισαν για όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν, από το περίσσευμα ή την στέρηση του ελεύθερου χρόνου τους, αλλά και από αγάπη, πολύ αγάπη, για τα παιδιά, για την κοινωνία και για ό,τι έζησαν σε μια άλλη χώρα ανάμεσα σε δυο γλώσσες, δυο πολιτισμούς, με άλλη ψυχολογία και ψυχοσύνθεση.

Επίδειξη ποδοσφαιρικού ταλέντου για όλες τις ηλικίες στη γιορτή καλοκαιριού του Συλλόγου Μεταναστών από τη Γερμανία
Αγώνας και αγωνία για τα παιδάκια που πήραν μέρος στα αθλήματα της διοργάνωσης
Η ομάδα Πολεμικών Τεχνών όπως εμφανίστηκε στη γιορτή του Συλλόγου Μεταναστών

Πέρα από τη μεταφορά της ομορφιάς του τρόπου διοργάνωσης κρατήθηκε και ο Γερμανικός τρόπος «εστίασης» που κυριάρχησαν τα λουκάνικα η πατατοσαλάτα, η λαχανοσαλάτα και φυσικά η μπύρα για τους μεγάλους. Έτσι, χωρίς σουβλάκια και τζατζίκι, στο ρόλο του «γιατρού της πείνας» ήταν η διεύθυνση του Γερμανικού κρεοπωλείου Ochsenkopf τής Θέρμης με γερμανικές λιχουδιές. Όλες οι ηλικίες γυναικών και ανδρών έδειξαν το κρυφό τους ταλέντο σε όλα τα αθλήματα, σε όλα τα παιχνίδια και σε όλους τους χορούς. Είχαν όλοι την διακριτική ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους μακριά από τηλεοπτικές κάμαρες αλλά μπροστά στο ζεστό βλέμμα των δικών τους ανθρώπων.

Μέσα σε μια πολυσύνθετη ατμόσφαιρα από όπου δεν ξεχώρισαν προπονητές και δάσκαλοι από αθλητές και μαθητές, ήταν όλοι θριαμβευτές και ελληνικητές, ήταν όλοι λάτρεις και πρεσβευτές της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε τις γνωστές Χούλα-Χουπ, επίδειξη πολεμικών Τεχνών, σχοινομαχίες, σουτ σε τερματοφύλακα, τσουβαλομαχίες, μπαλλονοδρομίες, τριποδοτρεχάματα, τουρνουά μηλάκια, τουρνουά βόλεϊ, παρουσίαση Γερμανικής Ακαδημίας Ποδοσφαίρου, τουρνουά ποδοσφαίρου ανδρών, γυναικών, παιδικών σε γήπεδο 5χ5, παραδοσιακούς χορούς από τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Σταυρουπόλεως και βέβαια χορούς για όλους γιατί και από αυτούς ξεχώρισε το ταλέντο κάποιων.

Σε έναν σύλλογο όπως των Μεταναστών της Γερμανίας, που υπάρχουν φίλοι και μέλη της πρώτης γενιάς μετανάστευσης με μέλη της δεύτερης και τρίτης μεταναστευτικής γενιάς συναντιέται η ουσία τού τότε προβλήματος με τους καρπούς της συνέχειας μέσα στην πενηντακονταετία που μας πέρασε. Είναι ένα βασικό στοιχείο, που θα πρέπει να αξιολογηθεί από όσους πέρασαν από την τότε Δυτική Γερμανία ή την σημερινή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία των 16 Ομόσπονδων κρατιδίων.

Η αγκαλιά αυτού του συλλόγου, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, είναι για όλους ανοιχτή. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί στο www.ellade.eu για διευκρινίσεις, εγγραφές ή απορίες. Το ΔΣ αποτελείται από τους: Γρηγόριο Τέκο, Πρόεδρο, Δημήτριο Κοπαράνη, Αντιπρόεδρο, Ευαγγελία Γκουτσιουκώστα, Γραμματέα, Μαριάνθη Κρικέλη, Ταμία, Αθανάσιο Αποστολίδη, Υπ. Δημοσίων Σχέσεων, Βασίλειο Τσαουσίδη, Ειδικό Γραμματέα, Στέργιο Κουτσουβάλογλου, Αναπληρωτή Δημ. Σχέσεων, Οδυσσέα Αθανασιάδη, μέλος, και Αλέξανδρο Αναγνωστόπουλο, μέλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ