Άκαρπη και η έβδομη ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου στην Ιταλία. Ωστόσο διαφαίνεται σύγκλιση σε μία πιθανή επανεκλογή του σημερινού προέδρου Ματαρέλα.Η διαδικασία εκλογής του νέου Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από ένα πρωτοφανές θρίλερ, οδεύει προς λύση. Οι Ιταλοί είχαν κουραστεί μετά από έξι ημέρες αβεβαιότητας, δηλώσεων και διαψεύσεων. Το βράδυ της Παρασκευής ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε είχαν υποδείξει την υπεύθυνη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Επιζαμπέτα Μπελόνι. Και η υποψηφιότητα αυτή όμως «κάηκε» μέσα σε λιγότερο από δυο ώρες.

Στην φάση αυτή η Φόρτσα Ιτάλια έκανε γνωστό ότι δεν θέλει να εκπροσωπείται στις διαπραγματεύσεις με την Κεντροαριστερά από τα στελέχη της Λέγκα. Τα δε Πέντε Αστέρια είναι ακυβέρνητο καράβι. Οι αποφάσεις του Κόντε αμφισβητούνται από τον υπουργό εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Αλλά και στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος κάποιοι βουλευτές και γερουσιαστές δεν σεβάστηκαν πλήρως τις αποφάσεις του γραμματέα τους, Ενρίκο Λέτα.

Σαλβίνι υπέρ Ματαρέλα

Και η έβδομη ψηφοφορία στην Βουλή, το πρωί του Σαββάτου, δεν έφερε την λύση. Οι αναλυτές όμως θεωρούν ότι μέσα στην ημέρα θα μπορέσει να υπάρξει διέξοδος με την επανεκλογή του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα. Η σύγκλιση επί του κεντρώου πρώην προέδρου της Βουλής, Πιερφερντινάντο Καζίνι, αποδυναμώθηκε και ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον υποψήφιος.

O δε Ματέο Σαλβίνι το μεσημέρι τάχθηκε υπέρ της παραμονής του Ματαρέλα στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι μια καθοριστική -πιθανότατα- «στροφή», διότι μέχρι τώρα η Λέγκα ζητούσε την εκλογή νέου προέδρου. Ο νυν πρόεδρος αναμένεται να δώσει την συγκατάθεσή του για μια δεύτερη θητεία μόνον αν του ζητηθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων. Προς το παρόν την αντίθεσή τους σε αυτή την εξέλιξη έχουν εκφράσει μόνον υπερσυντηρητικά «Αδέλφια της Ιταλίας». Πρόκειται για το μόνο κόμμα που δεν μετέχει στην κυβέρνηση Ντράγκι και επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Σήμερα το πρωί, παράλληλα, ο πρόεδρος Ματαρέλα είχε συνομιλία μισής ώρας με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και το μεσημέρι ο «σούπερ Μάριο» κάλεσε τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνησή του να στηρίξουν, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, την επανεκλογή του σημερινού προέδρου. Στην περίπτωση που επικρατήσει, όπως όλα δείχνουν, η λύση Ματαρέλα, ο Ιταλός πρόεδρος αναμένεται να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις στα κόμματα, αρχίζοντας από την ανάγκη να υιοθετήσουν μια πολύ πιο υπεύθυνη και συνεπή στάση και πορεία. Δεν αποκλείεται πάντως να παραμείνει στο Κυρινάλιο χωρίς να εξαντλήσει τα επτά χρόνια της θητείας του.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ