Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η καγκελάριος Μέρκελ μιλά για τις προκλήσεις της πανδημίας και στέλνει μήνυμα ελπίδας για τη νέα χρονιά χάρη στο εμβόλιο. Για την ίδια πρόκειται εν τέλει για το «χρέος του αιώνα».Πρόκειται, όπως φαίνεται, για το τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της καγκελαρίου Μέρκελ προς τους Γερμανούς πολίτες, δεδομένου ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Αυτές τις μέρες, αυτές τις εβδομάδες δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να ωραιοποιήσουμε, οι καιροί είναι δύσκολοι για τη χώρα μας» αναφέρει η Άγκελα Μέρκελ χωρίς περιστροφές. «Το 2020 συνέβη κάτι, το οποίο κανείς στον κόσμο δεν είχε υπολογίσει. Ένας μέχρι τότε άγνωστος ιός εισέβαλε στα σώματά μας, στις ζωές μας. Μας χτυπά στις πιο ανθρώπινες πτυχές της ζωής μας: στη στενή επαφή, στην αγκαλιά, στον διάλογο, στις γιορτές».

Για την Άγκελα Μέρκελ η αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας και των συνεπειών της αποτελεί το «κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό χρέος του αιώνα». Στο παραδοσιακό πρωτοχρανιάτικο μήνυμά της ευχαρίστησε τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους. Έκανε ειδική μνεία στα μέχρι τώρα θύματα της πανδημίας και απηύθυνε έκκληση για υπομονή και επιμονή υπό το φως της ελπίδας που γεννά η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών. «Ο χειμώνας είναι και θα παραμείνει σκληρός» λέει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η προσπάθεια για έξοδο από την πανδημία εξαρτάται από τη στάση καθενός από εμάς. «Γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Πέρα από το εμβόλιο, το πιο αποτελεσματικό μέτρο βρίσκεται στα χέρια μας, είναι η τήρηση των κανόνων από όλους και όλες μας».

«Επικίνδυνες και κυνικές οι θεωρίες συνομωσίας»

Σε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο η Άγκελα Μέρκελ στέλνει επίσης μήνυμα στις οικογένειες των θυμάτων του κορωνοϊού: «Ως κοινωνία δεν πρέπει να ξεχνάνε πόσοι έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, χωρίς να είναι δίπλα στις τελευταίες στιγμές τους. Δεν μπορώ να ανακουφίσω τον πόνο τους. Αλλά τους στέφτομαι, ειδικά απόψε». Η καγκελάριος όμως επέλεξε να αναφερθεί και σε όσους την περίοδο της πανδημίας υποστήριξαν θεωρίες συνωμοσίας θέτοντας συχνά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πχ με μεγάλες διαδηλώσεις. «Οι θεωρίες συνωμοσίας όχι μόνο είναι αναληθείς και επικίνδυνες, είναι κυνικές και απάνθρωπες απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους». Η καγκελάριος συγχαίρει επίσης γιατρούς και νοσηλευτές που έδωσαν φέτος τη δική τους σκληρή μάχη και στη Γερμανία αλλά και όλους όσους κατέβαλαν προσπάθειες για να συνεχίσουμε τη ζωή μας παρά την πανδημία: από τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, τα μέσα μεταφοράς και τα ταχυδρομεία μέχρι τους δασκάλους, τους αστυνομικούς, τους ιερωμένους και τους δημοσιογράφους.

Στο 2021 με νέα ελπίδα

Η 66χρονη πλέον καγκελάριος επέλεξε κλείνοντας να εστιάσει στην προοπτική του μέλλοντος, που φέρνει η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών από την περασμένη Κυριακή. Στα πρόσωπα των πρώτων εμβολιασθέντων η καγκελάριος βλέπει έμπρακτα αυτή την «ελπίδα» κι όπως λέει: «Θα εμβολιαστώ κι εγώ, όταν έρθει η σειρά μου». Τόνισε δε ότι η Γερμανία στη νέα χρονιά δεν θα πρέπει να παραμελήσει και τις υπόλοιπες προτεραιότητες που έχει εκτός από την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Και τη νέα χρονιά όλα θα αφορούν τον κορωνοϊό; Όχι, ούτε και φέτος ίσχυε αυτό. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε αλλάζει γρήγορα και εκ θεμελίων, κι αυτό ίσχυε ήδη πριν από την πανδημία» αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις «με όλη τη δύναμή και δημιουργικότητά της για νέες ιδέες στο μέλλον».

Στο τηλεοπτικό, εορταστικό της μήνυμα, η καγκελάριος κλείνει σε προσωπικό τόνο: «Πιθανότατα είναι η τελευταία φορά που θα μπορέσω να σας απευθύνω ως καγκελάριος πρωτοχρονιάτικο μήνυμα. Νομίζω ότι δεν υπερβάλλω, όταν λέω ότι ποτέ στα τελευταία 15 χρόνια (στην καγκελαρία) δεν υπήρξε για μας κάποια άλλη χρονιά πιο δύσκολη από αυτή πέρασε – Kαι ποτέ άλλοτε, παρά τις ανησυχίες και τον όποιο προβληματισμό, δεν ανυπομονούσαμε με τόση μεγάλη ελπίδα για τον νέο χρόνο.»

Ράινχαρντ Κλέμπερ, DW

Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ