Όλα τα κόμματα της γερμανικής βουλής καταγγέλλουν τα περιστατικά στο Καπιτώλιο – ακόμη και το AfD. Καγκελάριος και πρόεδρος της δημοκρατίας καταλογίζουν την ευθύνη για τα περιστατικά στον αμερικανό πρόεδρο.Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Βερολίνο καταδικάζουν τα έκτροπα που συνέβησαν χθες στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καθιστούν χωρίς περιστροφές υπεύθυνο για τις βίαιες σκηνές που εξελίχθηκαν στο Καπιτώλιο, τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Οι εικόνες αυτές με έχουν εξοργίσει αλλά μου έχουν προκαλέσει και θλίψη», δηλώνει σήμερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά προς τους βουλευτές της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης που συνεδριάζουν στο Βερολίνο. Ένας από τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας είναι σύμφωνα με την καγκελάριο, ότι μετά από εκλογές προκύπτουν νικητές και ηττημένοι. Ενώ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παραδέχτηκε την ήττα του, η κ. Μέρκελ τονίζει πως «η καλλιέργεια αμφιβολιών για το αποτέλεσμα των εκλογών δημιούργησε το κλίμα που επέτρεψε τα επισόδεια» στο Καπιτώλιο. Από τις δηλώσεις όμως τόσο του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπαίντεν όσο και εκπροσώπων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αποκομίζει την πεποίθηση ότι η αμερικανική δημοκρατία θα αποδειχθεί πιο ισχυρή από αυτούς που επιτέθηκαν το Καπιτώλιο.

Λίγο μετά την επικύρωση της εκλογής του Τζον Μπάιντεν από το Κογκρέσο ως επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο γερμανός πρόεδρος της δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δημοσίευσε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στο οποίο αναφέρεται στα χθεσινά επισόδεια στην Ουάσιγκτον. Όπως τονίζει, «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας μετά από εκλογές είναι ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας. Ένας οπλισμένος όχλος που τον ξεσήκωσε ένας εν ενέργεια πρόεδρος, ο οποίος περιφρονεί αυτό το θεμέλιο λίθο, επιτέθηκε χθες στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ήταν μια επίθεση στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας». Τα έκτροπα ήταν σύμφωνα με τον γερμανό πρόεδρο «αποτέλεσμα ψεμάτων και ακόμη περισσότερων ψεμάτων, διχασμού και περιφρόνησης της δημοκρατίας, της ρητορικής μίσους – και σε ανώτατο επίπεδο». Όπως και η καγκελάριος, ο κ. Σταϊνμάιερ εκφράζει την πεποίθηση ότι η αμερικανική δημοκρατία και οι θεσμοί της θα αποδειχτούν ισχυρότεροι από το μίσος και τα ψέματα.

Αποδοκιμασία από αντικαγκελάριο και υπ. Εξωτερικών

Ως «θλιβερά» και «τρομακτικά» χαρακτήρισε τα περιστατικά στην Ουάσιγκτον ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Μιλώντας το πρωί στη γερμανική τηλεόραση (RTL/ntv) επέρριψε την ευθύνη στον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «υποκίνησε» τους διαδηλωτές να πάνε στο Καπιτώλιο και δεν επεδίωξε να τους συγκρατήσει. «Αυτό είναι ξεκάθαρα κάτι που συμβαίνει όταν λαϊκιστές αποκτήσουν την εξουσία», δήλωσε. Σε μηνύματα του στο Twitter, o υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρομοιάζει τα έκτροπα στο Καπιτώλιο με την προσπάθεια ακροδεξιών διαδηλωτών πριν λίγους μήνες στο Βερολίνο να εισβάλουν στη γερμανική βουλή. Παράλληλα καθιστά υπεύθυνο για τα επισόδεια στην Ουάσιγκτον τον Ντόναλντ Τραμπ. «Στασιαστικοί λόγοι γίνονται βίαιες πράξεις – στις σκάλες του Ράιχσταγκ και τώρα στο Καπιτώλιο», γράφει. Ενώ στη συνέχεια προειδοποιεί, ότι «η περιφρόνηση δημοκρατιών θεσμών έχει καταστροφικές συνέπειες». Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει «επιτέλους να αναγνωρίσει την απόφαση των αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσει να περιφρονεί τη δημοκρατία».

Σύσσωμα καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Τα περιστατικά στην Ουάσιγκτον αποδοκιμάζουν με μηνύματα τους στο Twitter πολιτικοί όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. H συνπρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ γράφει ότι όταν ακροδεξιοί λαϊκιστές αποκτήσουν την εξουσία επιδιώκουν «να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς της εκ των έσω για να την πολεμήσουν στη συνέχεια ενεργά. Η γεφύρωση του κοινωνικού χάσματος στις ΗΠΑ είναι τώρα η δυσκολότερη αποστολή που αναλαμβάνει ο εκλεγμένος προέδρος Τζο Μπάιντεν». Ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Η Αριστερά, Ντίτμαρ Μπαρτς καταλογίζει στο δικό του μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ ότι προέτρεψε τους οπαδούς του σε πραξικόπημα και σε εκστρατεία ενάντια στη δημοκρατία. Οι εικόνες από την Ουάσινγκτον δείχνουν μια νέα ποιότητα σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η άκρα δεξιά προσπαθεί να «γαντζωθεί» στην εξουσία.

Ο δε αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ σχολιάζοντας την έκκληση που έστειλε κάποια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ στους οπαδούς του να απομακρυνθούν από το Καπιτώλιο, γράφει ότι δεν τον πιστεύει: «Είναι ο εμπρηστής, ο οποίος τώρα παριστάνει τον πυροσβέστη». Ο κ. Λάμπσντορφ καταλογίζει στον Ντόναλντ Τραμπ πως «ακριβώς» αυτά τα έκτροπα που συνέβησαν, επεδίωξε να προκαλέσει. Τα χθεσινά επισόδεια στην Ουάσινγκτον καταδικάζει στο Twitter και ο Τίνο Χρουπάλα, συνπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). «Όποιος επιτίθεται βίαια στα κοινοβούλια, στοχεύει στην καρδιά της δημοκρατίας. Αυτό είναι έτσι στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο ή σε κάθε άλλο τόπο στον κόσμο. Για το AfD η διατήρηση της δημοκρατίας είναι ο πιο ευγενής πολιτικός στόχος. Η βία δεν θα πρέπει ποτέ να αποτελέσει μέσο της πολιτικής».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ