Η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα μνήμης, ημέρα πένθους για σύσσωμο τον Ελληνισμό.

Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς, τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας, θύματα μιας βάρβαρης και απάνθρωπης πράξης.

Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός διώχτηκε βίαια από τις πατρογονικές του εστίες, πήρε με οδύνη τον δρόμο της προσφυγιάς και διασκορπίστηκε στις πέντε ηπείρους, κουβαλώντας στην ψυχή του την κληρονομιά της μεγάλης πατρίδας.

Νέες εστίες του μικρασιατικού πολιτισμού δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ελπίδα για μια νέα αρχή γεννήθηκε στους πρόσφυγες. Περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες μικρασιατικής καταγωγής ρίζωσαν στην ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας νέα δυναμική στην οικονομία, τις επιστήμες, την πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Οι Μικρασιάτες Έλληνες, μεταλαμπάδευσαν τον πολιτισμό τους στις νεότερες γενιές αλλά και στις κοινωνίες όπου ζουν με τη δύναμη του πνεύματος, ενέπνευσαν και δημιούργησαν.

Η ιστορία της νεότερης Ελλάδας χρωστά πολλά στους απογόνους των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου που έφεραν μαζί τους τις γεύσεις, τις αναμνήσεις, την ιστορία δύο από τις σημαντικότερες και πολύτιμες κοινότητες του Ελληνισμού.

Σήμερα, 89 χρόνια μετά, η Ελληνική Πολιτεία και οι Έλληνες όπου γης, αντιλαμβανόμαστε την αξία της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, αξιώνουμε τον σεβασμό στην Ελληνική μειονότητα που έχει απομείνει στην Τουρκία, μερικές χιλιάδες συνανθρώπων μας που δεν απαρνούνται την πατρίδα των παππούδων και των πατεράδων τους, και που αγωνίζονται να διατηρήσουν τις περιουσίες τους, τα σχολεία και τις εκκλησίες τους, και στηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Τουρκία ενόψει της ευρωπαϊκής της πορείας, οφείλει να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του Μικρασιατικού, του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών όπως έχουν πράξει οι διεθνείς οργανισμοί. Ο Ελληνισμός δεν ζητά εκδίκηση, ζητά δικαίωση.

Στις γενιές των Ελλήνων που θα φέρουν την ευθύνη της συνέχειας του Πολιτισμού μας, των αξιών και των αρχών του Ελληνισμού, οφείλουμε να τους δώσουμε δίχως πάθος αλλά με ήθος, την αλήθεια, την ιστορική αλήθεια.

Βιέννη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ