Μήνυμα Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου, Γραμματέως ΣΑΕ 24ο Συνέδριο των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο νεολαίας αποδήμων  Κυπρίων Λευκωσία, Κύπρος.

Αγαπητοί φίλοι, αδελφοί μας Κύπριοι,

Με αίσθημα χαράς και τιμής, σας απευθύνω θερμό χαιρετισμό και ιδιαίτερες ευχές για την επιτυχή έκβαση των εργασιών του 24ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και της αδελφής οργάνωσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων.

Με αίσθημα αισιοδοξίας και προσδοκίας, χαιρετίζω και τις εργασίες του 6ου παγκοσμίου Συνεδρίου της Νεολαίας των Αποδήμων Κυπρίων, των εκπροσώπων της νέας γενιάς αγωνιστών, τους αγγελιοφόρους του μέλλοντός μας.

Η φετινή συνάντηση των μελών των δύο ιστορικών και των πλέον μαχητικών οργανώσεων αποδήμων Κυπρίων, αλλά και των νέων εκπροσώπων της νεολαίας, αποδεικνύουν την αφοσίωση όλων σας στον κοινό στόχο, την ευημερία της Μεγαλονήσου και των κατοίκων της.

Μέσα στην δίνη της οικονομικής συγκυρίας που φέρει ανατροπές και στο πολιτικό σκηνικό παγκοσμίως,  η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ ως ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και η παρουσία όλων σήμερα στη Λευκωσία έχει την ιδιαίτερη σημασία της. Ενώνετε τις δυνάμεις σας με ολόκληρο τον Κυπριακό λαό και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου αγωνιζόμενοι για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποχώρηση των εποίκων, για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την κατοχύρωση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου

Για τρεις και πλέον δεκαετίες ο αγώνας για δικαίωση της Κύπρου οπλίζει με πείσμα και ελπίδα τα μέλη της ΠΣΕΚΑ και της ΠΟΜΑΚ, των πρωτεργατών στον Ελληνισμό της Διασποράς στον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Η ΠΣΕΚΑ σήμερα έχει κατορθώσει να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής και διεθνούς πολιτικής το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, δημιουργώντας έναν ισχυρό άξονα δράσης και επιρροής. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει πόλους επηρεασμού των αμερικανών πολιτικών, στελέχη της βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του Λευκού Οίκου διατηρώντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Το Κυπριακό ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για τον απανταχού Ελληνισμό που επιτάσσει ομοψυχία και ενότητα. Η συγκέντρωση των δυνάμεων του Ελληνισμού της Διασποράς, δηλώνουν την πρόθεση όλων μας να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα που επιχειρούν κάποιοι να εδραιώσουν για την Κύπρο.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες.

Ζητούμε την επανένωση της Μεγαλονήσου, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των χιλιάδων εποίκων, την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, την επιστροφή των Κυπρίων που βίαια ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας. Ζητούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων. Ζητούμε να σταματήσει η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και να προστατευθούν τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της με παρέμβαση τόσο της ΕΕ όσο και των εμπλεκομένων διεθνών οργανισμών.

Η δέσμευση είναι μια για όλους μας, να εργαστούμε από κοινού για την επανένωση της Μεγαλονήσου, με στόχο την επίτευξη συνολικής και διαρκούς λύσης, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Μια δημοκρατία στην οποία οι νόμιμοι πολίτες της, ανεξαρτήτου θρησκείας, φύλου, εθνικότητας μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, διασφαλίζοντας την πρόοδο και την ευημερία στην Κύπρο.

Για την Τουρκία είναι μια μεγάλη ευκαιρία, ενόψει και της ενταξιακής της πορείας να αποδείξει ότι σεβόμενη τους κανόνες δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ψηφίσματα των διεθνών οργανισμών, συμβάλλοντας στην συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, πραγματικά μπορεί να ελπίζει ότι θα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Συνεργασία σε επίπεδο κοινής δράσης και στοχευόμενων ενεργειών μεταξύ των ΠΣΕΚΑ, ΠΟΜΑΚ, ΣΑΕ, είναι δεδομένη. Ο αγώνας για την δικαίωση του Κυπριακού Λαού συνεχίζεται. Και είναι χρέος όλων μας να να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αίσια έκβαση του Δίκαιου Αγώνα έναντι της εισβολής και κατοχής.

Καλή επιτυχία στο Συνέδριο σας,

 

Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ