Αλεξάνδρεια, 19.07.2010. Μνήμες οδυνηρές για τον απανταχού Ελληνισμό επαναφέρει η επέτειος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Τριάντα έξη χρόνια μετά οι Έλληνες, όλου του κόσμου, δεν ξεχνάμε ότι η «Κερκόπορτα» άνοιξε μετά το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ στην Κύπρο, στις 15 Ιουλίου του 1974, εναντίον του νόμιμου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Δεν ξεχνάμε τα δεινά και τα θύματα που προκάλεσε σε αυτό το εκλεκτό κομμάτι του Ελληνισμού.

Με μία φωνή απευθύνουμε, για άλλη μία φορά, μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι δεν ανεχόμαστε μοιρασμένη στα δύο τη Λευκωσία, την καταπάτηση και τη συνέχιση της κατοχής επί του περίπου 40% του εδάφους μιας χώρας μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας. Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι ένας λαός υπέστη όλα τα δεινά μιας τραγωδίας, που έφερε την καταστροφή, οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο της προσφυγιάς, ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι δικοί μας που ζουν εγκλωβισμένοι, αλλά και μάνες, γυναίκες και παιδιά που περιμένουν να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων τους.

Αυτή είναι η κραυγή αγωνίας μας για την προώθηση της ποθητής, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που δεν χωράει άλλη αναβολή. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε και να αγωνιζόμαστε, ώσπου να λάβει αίσιο τέλος η εθνική αυτή υπόθεση, που αφορά όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), έχει ταχθεί με συνέπεια στο πλευρό του λαού της Κύπρου, στηρίζοντας τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας στο δύσκολο δρόμο.

Πιστοί στις αρχές μας, έχουμε την ιερή υποχρέωση ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτό και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να πετύχουμε το όραμα μας για μια ενωμένη και ελεύθερη Κύπρο, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ