Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας.

Με αφορμή το ξανθό κοριτσάκι που βρέθηκε σε μια οικογένεια Ρομά στα Φάρσαλα, ένα νέο κύμα μίσους και ρατσισμού απειλεί να κατακλύσει την ελληνική κοινωνία. Εκεί που όλα τα κυρίαρχα ΜΜΕ το έπαιζαν φλογεροί αντιφασίστες, τώρα μιλούν για το «ξανθό αγγελούδι» και τα εγκληματικά κυκλώματα των Ρομά.
Πρόβλημα δεν είναι οι Ρομά. Ανοιχτή πληγή είναι οι συνθήκες στις όποιες υποχρεώνονται να ζουν. Τόσο στις χώρες καταγωγής τους, όσο και στους τόπους προσωρινής ή μόνιμης εγκατάστασής τους. Αυτές οι συνθήκες δεν μπορούν να βελτιωθούν από μόνες τους  και μάλιστα στην εποχή της κρίσης.
Σήμερα η δαιμονοποίηση μια  ολόκληρης φυλής ρίχνει νερό στο  μύλο της άκρας δεξιάς και από το νερό επιχειρεί να πιει μερικές προεκλογικές σταγόνες η συντηρητική παράταξη.
Ανασύροντας από ηλεκτρονικές σελίδες για το ρεπορτάζ της μικρής Μαρίας παρατηρούμε ότι έχουν το ίδιο ύφος με την προπαγάνδα των Ναζί στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
«αρουραίοι που ονομάζονται γύφτοι.. μια αγέλη από γύφτισσες… βρωμιάρηδες και κλέφτες… Ρομά, όνειδος της κοινωνίας, κλέβουν, απειλούν, βρωμίζουν και κάνουν απαγωγές ο γύφτος μια ζωή  γυφτιά θα κάνει… Τι Ρομά, βρε παιδιά; Τουρκόγυφτοι είναι του κερατά! Πολύ  κρίμα δεν τους εξέλειψε ο Χίτλερ…»
Όπως αυτός ο οχετός του μίσους  που ξεχείλισε αυτές τις μέρες δεν είναι τυχαίος, δεν τους  υπαγορεύει η αίσθηση της δικαιοσύνης. Οι επί παντός επιστητού ειδήμονες ανακάλυψαν ότι στους  αθλίους κατακλυσμούς των Ρομά (που το κράτος συντηρεί) βρίσκουν έδαφος για παράνομες δραστηριότητες.
Ασχολούνται μαζί τους μόνο όταν το απαιτούν οι ανάγκες του ειδησεογραφικού  θεάματος και για να παταχθούν οι παραβάτες.
Χρειάζονταν η Μαρία για να ανακαλύψει το κράτος και η διοίκηση του πως με έναν απαρχαιωμένο νόμο και δυο υπογραφές είναι δυνατόν να πιστοποιεί τους γονείς των νεογέννητων.
Η Ρομά ράτσα περήφανη και ιδιόρρυθμη καταδιωγμένη, συκοφαντημένη και πονεμένη σε ένα άλλο κόσμο με δικό της τρόπο ζωής, αλλά  και με δικό της κώδικα τιμής.
Αυτούς τους ατίθασους αιώνια περιπλανώμενους Ρομά, το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατάφερε να τους στοχοποιήσει ότι οι  «δικοί μας τσιγγάνοι είναι κρατικοδίαιτοι».
Το ρατσιστικό στερεότυπο των «γύφτων που κλέβουν παιδιά» επανήλθε στο προσκήνιο δριμύτερο. Χιλιάδες Μαρίες των καταυλισμών και των συνοικισμών που δεν είναι «ξανθοί άγγελοι», αλλά φτωχοδιάβολοι δεν είναι θύματα απαγωγής, αλλά  περιθωριοποίησης, αμάθειας και προκαταλήψεων.
Τἐλος… στο στόχαστρο διοικητικών αρχών βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι  καταυλισμοί Ρομά οι οποίοι με την συνδρομή εισαγγελέων, επέδραμαν για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ