Παράδειγμα καλής πρακτικήςσε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Δήμος Βόλου.

Ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ.Δημήτρης Δερβένης εκπροσώπησε το Δήμο Βόλου στην 4ηΕλληνογερμανική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη το διήμερο 22 και 23 Οκτωβρίου και η οποία χαρακτηρίστηκε, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένη,αφού η συμμετοχή ξεπέρασε τους 400 συνέδρους εκ των οποίων οι 250 ήταν Έλληνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες σύνεδροι αντιπροσώπευαν όλα τα επίπεδα διοίκησης, τους παραγωγικούς τομείς, αλλά και την κοινωνία των πολιτώντων δυο χωρών.

Ειδικότερα, σε κυβερνητικό επίπεδο την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια των εργασιών, και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ.Τσαυτάρης. Σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης συμμετείχαν περίπου 200 αιρετοί οι οποίοι εκπροσώπησαν την Ένωση Περιφερειών και 4 Περιφέρειες της χώρας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π.Τατούλη, όπως επίσης την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κ.Ασκούνη. Το παρών έδωσαν 70 περίπου Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων από την Ελλάδα και 40 περίπου Δήμαρχοι από τη Γερμανία. Επίσης συμμετείχαν πάνω από 50 εκπρόσωποι φορέων της κοινωνίας των πολιτών, οργανισμών, συνεταιρισμών και επιχειρήσεων, κυρίως από τον τομέα της προώθησης των αγροτικών προϊόντων, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Όσον αφορά, ειδικότερα, την εντυπωσιακή συμμετοχή συνέδρων από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, κοινή ήταν η άποψη ότι η Αυτοδιοίκηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, αγκάλιασε θερμά την πρωτοβουλία αυτή, η οποία στηρίχθηκε σε ιδέα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Σε δήλωσή του για τη συμμετοχή του Δήμου Βόλου, ο κ.Δερβένης επισήμανε ότι «η Δημοτική Αρχή του Βόλου δίνει το παρόν και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για συνεργασία, πληροφόρηση, μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, δικτύωση και χρηματοδότηση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, χωρίς δεσμεύσεις, εξαρτήσεις,προκαταλήψεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, προσηλωμένη αποκλειστικά και μόνο στο συμφέρον του Δήμου και στην προσπάθεια να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας προς όφελος των πολιτών. Από τη συγκεκριμένη συμμετοχή προσδοκούμε να αντλήσουμε πολλαπλά οφέλη».

Κεντρικό θέμα της Συνέλευσης ήταν «Ο Δήμος του μέλλοντος» και τα επιμέρους θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν α) τη διοίκηση των Δήμων, β) την απασχόληση, γ) τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δ) την αγροτική ανάπτυξη και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, ε) τη διαχείριση του νερού και στ) το μεταναστευτικό πρόβλημα. Επίσης, παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα ελληνογερμανικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων στον τουρισμό, σε θέματα υγείας κ.λ.π. Για τα παραπάνω κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας στο μέλλον, ενώ, εκτός από τις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, έγιναν και επισκέψεις σε χώρους αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

Ο Δήμος Βόλου, όπως εξήγησε ο κ.Δερβένης, πέρα από τις σημαντικές πληροφορίες και την ευκαιρία που δόθηκε για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων που μπορούν να αποβούν ωφέλιμες στο μέλλον, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στα θέματα της απασχόλησης πέτυχε να ενταχθεί σ’ ένα ευρωπαϊκό δίκτυο (EFE -European Foundation for Education) το οποίο με έδρα τη Στουτγκάρδη ειδικεύεται σε θέματα προώθησης στην απασχόληση νέων ανέργων. Μέσα από το δίκτυο αυτό υπάρχουν οι δυνατότητες συνεργασιών για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Στο μεταξύ, μια έκπληξη που επιφύλασσε για το Βόλο η Συνέλευση ήταν η αναφορά από γερμανικής πλευράς στο Δήμο Βόλου ως παράδειγμα καλής πρακτικήςσε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για την πρόταση που έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ σχετικά με την εγκατάσταση ηλιοθερμικής μονάδας σε αθλητικές εγκαταστάσεις (Κλειστό Γυμναστήριο και Κλειστό Κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας), που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 80%.

volos1Στο κοινό ανακοινωθέν που ομόφωνα εγκρίθηκε στο τέλος των εργασιών περιλαμβάνονται τα παρακάτω κύρια σημεία:

-Αναγνωρίζεται η μεγάλη επιτυχία της συνάντησης ως το πρώτο ουσιαστικό μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση ανάπτυξης της ελληνογερμανικής φιλίας και συνεργασίας, γεγονός που αποτελεί πρότυπο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
-Η συνεργασία αφορά όλα τα επίπεδα, το κυβερνητικό, την αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμών και την κοινωνία των πολιτών, στην οποία δίδεται ιδιαίτερο βάρος.
-Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο αυτής της συνεργασίας και απόδειξη είναι το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε μαζικά πλέον από τους αυτοδιοικητικούς φορείς και στις δυο χώρες, ξεπερνώντας τους αρχικούς δισταγμούς και προβληματισμούς.
-Κοινά αιτήματα των αυτοδιοικητικών φορέων είναι: α) η δημιουργία γραφείων που θα ανήκουν στις Ενώσεις της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και αντίστοιχη Ένωση Γερμανίας) και όχι σε κυβερνητικό ή άλλο επίπεδο, β) η ισχυρή και ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Ελλάδα από το κεντρικό Κράτος στην Αυτοδιοίκηση κατά τα πρότυπα της Γερμανίας, γ) ο διπλασιασμός τουλάχιστον των διμερών ή πολυμερών συναντήσεων μεταξύ των Δήμων της Ελλάδας και της Γερμανίας, δ) οι κοινές στοχευμένες δράσεις σε κοινές αρμοδιότητες που θα παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και τα οποία θα παρουσιαστούν στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση που ορίστηκε να γίνει στο Ηράκλειο στα τέλη του 2014.
-Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα θέματα της ανεργίας και στη δημιουργία θέσεων, εργασίας πρωτίστως για τους νέους ανθρώπους.
-Θα αναληφθούν κοινές δράσεις για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, τη χρήση νέων τεχνολογιών και τον τουρισμό με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
-Τέλος, με έμφαση τίθεται το πολιτικό ζήτημα της Ελλάδας, αναγνωρίζεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο νέων μέτρων που θα εντείνουν την ύφεση και τη λιτότητα, αναγνωρίζονται οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού και ότι έχουν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας και ότι πλέον απαιτείται από την πλευρά των ευρωπαϊκών εταίρων να τηρηθούν και οι δικές τους υποχρεώσεις που είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, πράγμα το οποίο πρέπει να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ