Οι Σινδόνες της Σαρακοστής κάλυπταν κάποτε το ιερό των ναών την περίοδο πριν από το Πάσχα. Τις 40 μέρες, από την πρώτη μέρα της Σαρακοστής την Τετάρτη των Τεφρών (Aschermittwoch) μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή (Karfreitag), οι πιστοί έπρεπε όχι μόνο να ζούν με εγκράτεια, αλλά και να μετανοούν. Η πόλη του Τσίταου (Zittau) διαθέτει ακόμα δύο από τα ιερά αυτά υφάσματα. Είναι μάλιστα μοναδικά στη Γερμανία και προσελκύουν κάθε χρόνο περίπου 35.000 επισκέπτες στην πόλη που βρίσκεται στο τριεθνές Γερμανίας, Τσεχίας και Πολωνίας. Αυτά τα πολύτιμα υφάσματα από την εποχή του Μεσαίωνα μπορεί πλέον κανείς να τα θαυμάσει και πέρα από την περίοδο της Σαρακοστής. Η μεγάλη Σινδόνη της Σαρακοστής, η οποία χρονολογείται από το 1472, εκτίθεται από το 1999 μόνιμα στο μουσείο της Eκκλησίας του Τίμιου Σταυρού (Museumskirche zum Heiligen Kreuz). Η δε μικρή Σινδόνη της Σαρακοστής, του 1573, έχει τη μόνιμη θέση της στο μοναστήρι των Φραγκισκανών (Franziskaner Kloster).

Εφέτος προστέθηκε ένα ακόμα ιερό ύφασμα. Η καθολική ενορία του Τσίταου απέκτησε ένα αντίγραφο της Ιερής Σινδόνης του Τορίνο, ώστε να παρέχει στους πιστούς τη δυνατότητα να βιώσουν το σκοπό των σαρακοστιανών σινδόνων. Η Σινδόνη του Τορίνο λατρεύεται από πολλούς πιστούς διότι πιστεύεται ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού μετά την αποκαθήλωση του από τον Σταυρό. Πράγματι διακρίνονται πάνω στο ύφασμα ίχνη αίματος και το αποτύπωμα ενός ανθρώπου. Το αντίγραφο του Τσίταου κρέμεται στον Ναό της Θεοτόκου (Marienkirche) και θα παραμείνει εκεί για τους επισκέπτες. Από εδώ και στο εξής το αντίγραφο αυτό της Σινδόνης του Τορίνο θα καλύπτει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της νηστείας του Πάσχα το ιερό του ναού από τα βλέμματα των πιστών.

Πιστή στην αρχική αυτή ιδιότητα η Μεγάλη Σινδόνη της Σαρακοστής καλύπτει το χώρο του ιερού στο Ναό του Τίμιου Σταυρού (Kreuzkirche). Την Σινδόνη κοσμούν 45 σκηνές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την υπερμεγέθη αυτή εικονογραφημένη Βίβλο με τις εντυπωσιακές διαστάσεις 8,20 επί 8,20 μέτρα πίσω από μια τεράστια βιτρίνα. Η Μικρή Σινδόνη της Σαρακοστής με διαστάσεις 4,30 επί 3,50 μέτρα απεικονίζει τον Ιησού εν μέσω των σκευών του Μαρτυρίου. Έως τον όψιμο 17ο αιώνα το πολύτιμο αυτό ύφασμα κρεμόταν πάνω από το ιερό του Ναού του Αγίου Ιωάννου.

Internet:

www.zittauer-fastentuecher.de

http://www.griechenland.diplo.de/Vertretung/griechenland/el/01/Fastentuecher__in__Zittau__sind__einzigartig.html

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ