Μήνυμα αλληλεγγύης της βαυαρικής κοινωνίας προς την Ελλάδα. Αναφορά στην Ελλάδα στην πανηγυρική εκδήλωση για το Βαυαρικό Σύνταγμα.

Στις 01.12.2012 έλαβε χώρα στο ονομαστό θέατρο Prinzregententheater του Μονάχου η φετεινή πανηγυρική εκδήλωση για το Βαυαρικό Σύνταγμα με το κεντρικό θέμα:  “Μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου: Η ιδιαιτερότητα της Βαυαρίας”.

Ο διοργανωτής της εκδήλωσης κ. Φλόριαν Μπέσολντ, πρόεδρος της “Βαυαρικής Ένωσης” και του “Βαυαρικού Λαικού Ιδρύματος”  αναφέρθηκε στον επίσημο χαιρετισμό του διεξοδικά στην ιστορία και στη σημασία του βαυαρικού συντάγματος. Επισήμανε το γεγονός ότι το Σύνταγμα της Βαυαρίας δίνει κατευθυντήριες γραμμές και βάσεις για δημοκρατικό και φιλικό προς την κοινωνία νομικό πλαίσιο αρμονικής συμβίωσης λαών και πολιτισμών.

Άσκησε επίσης κριτική για την προσπάθεια ορισμένων πολιτικών και οικονομολόγων να επικρατήσει στην ενωμένη Ευρώπη μόνο ο οικονομικός και εμπορικός παράγοντας, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο κάθε άνθρωπος με τις αξίες του και την  πολιτιστική και πνευματική του κληρονομιά και προσφορά στην ενωμένη Ευρώπη.  Με αναφορά στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα σχετικά με τους πολιτικούς στη Γερμανία και στην Ευρώπη:

Δεν είναι καλό ευρωπαικές κατευθυντήριες διατάξεις που ταιριάζουν στο πολιτικό πλαίσιο που εκπροσωπεί κάποιος να θεωρούνται απ’ αυτόν ως ιδιαίτερα θετικές, ενώ εάν δεν ταιριάζουν στη δική του άποψη να θεωρούνται ως ιδιαίτερα αρνητικές. Η κατευθυντήρια γραμμή  των δικών τους αποφάσεων πρέπει να είναι σε πρώτη θέση η βασική εξέταση, εάν η εκάστοτε κατευθυντήρια γραμμή μπορεί να στηριχτεί στην αρχή της αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης, ή στη σκέψη μιας Ευρώπης που γκρεμίζει και βλάπτει την πολλαπλότητα. Αυτό πρέπει να είναι το μέτρο των εκτιμήσεών των και των πολιτικών διεργασιών, εκτός εάν πιστεύουν σε μια φανερή ολοκληρωτική συγκεντρωτική δομή της Ευρώπης και της Γερμανίας. Παρακαλούμε όλους που έχουν πολιτική ευθύνη στα επί μέρους κρατίδια (της Γερμανίας), στην Γερμανική  Ομοσπονδία  και στην Ευρώπη να ενστερνιστούν την αρχή της αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο το Ευρώ και όλα όσα οικονομικά και εμπορικά συνδέονται μ’ αυτό. Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τον Απόστολο Μαλαμούση, τον Πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ένα πιστό φίλο και ομολογητή των δημοκρατικών συνταγμάτων και ιδιαίτερα των δικών μας συνταγματικών εκδηλώσεων και εορτών. Είναι επίσης ο π. Απόστολος αξιολογώτατος αγωνιστής και υποστηρικτής της προσπάθειας που όλοι μας  καταβάλλουμε, να κρατήσουμε και να διατηρήσουμε αλώβητη την ιστορικά βιωμένη πραγματική  φιλία μεταξύ Βαυαρών και Ελλήνων, πάνω και πέρα από τις οικονομικές και πολιτικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Σεβαστέ π. Απόστολε σας χαιρετώ σήμερα εδώ εγκαρδίως.

Η ειδική αναφορά του κ. Μπέσολντ στην αντιμετώπιση που πρέπει να έχει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρώπης στη τωρινή οικονομική κρίση, καθώς επίσης και η άκρως φιλική και τιμητική προσφώνησή του προς τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, απέσπασαν τα παρατεταμμένα θερμά χειροκροτήματα των χιλίων επισήμων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ήταν ο αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Κυβέρνησης και βαυαρός υπουργός Εμπορίου, ο βαυαρός υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο πρόεδρος του Βαυαρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων της Βαυαρικής Βουλής, ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου, εκπρόσωποι των εκκλησιών και θρησκευμάτων, των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και πρόξενοι διαφόρων κρατών.

Μετά τις ομιλίες βραβεύτηκαν μαθητές και μαθήτριες που έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό για την συγγραφή μιας ακόμη στροφής του Βαυαρικού Εθνικού Ύμνου που θα έπρεπε να αναφέρεται στη Βαυαρία και στην Ευρώπη. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 70 σχολεία της Βαυαρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές και μαθήτριες που διαγωνίστηκαν έγραψαν τη λέξη ΘΕΟΣ, ως πρώτη λέξη στον πρώτο στίχο. Η στροφή που πήρε το πρώτο βραβείο έχει σε μετάφραση ως εξής:

“Ο Θεός να είναι με μας και μ’ όλους τους λαούς
με πλήρη ενότητα διακηρύσουμε ότι στην πολλαπλότητα και πολυμορφία
ανήκει το μέλλον της ένωσης των ευρωπαικών κρατών.
Ελεύθεροι άνθρωποι, ελεύθερη ζωή, το ίδιο δίκαιο για άνδρες και γυναίκες.
Χρυσά αστέρια, μπλέ σημαία και ο ουρανός να είναι άσπρος και μπλέ”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση προς τη γαλανόλευκο (μπλέ και άσπρο) ελληνική σημαία, η βαυαρική σημαία έχει τα χρώματα άσπρο και μπλέ, τα χρώματα του ουρανού της Βαυαρίας και για το λόγο αυτό και ο βαυαρικός εθνικός ύμνος αναφέρεται στα χρώματα αυτά.

Επίσης βραβεύτηκε ο σύλλογος “Βαυαρική Νεολαία με παραδοσιακές στολές και χορό” ένας σύλλογος που αριθμεί εκατό χιλιάδες μέλη. Έχει ως σκοπό την καλλιέργεια και διατήρηση των βαυαρικών ηθών και εθίμων και του βαυαρικού πολιτισμού γενικώτερα.

Μόναχο – Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ