Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια της ξενιτιάς, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Ομογενών και Μεταναστών από Γερμανία με έδρα στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Κυριακής 05/09/2010 στη Μονή Λαζαριστών.

Από πλευρά των υποστηριχτών της εκδήλωσης παραβρέθηκαν:

από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης μαζί με την νομαρχιακή σύμβουλο κ. Χριστίνα Κελεσίδου,

και από το Γερμανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπόρμαν (Bormann).

Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία του ο πρ. Υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής.

Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση στην Ελλάδα, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της σύμβασης πρόσληψης εργαζομένων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, στα τέλη Μαρτίου του 1960.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αποδόθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ένας φόρος τιμής στην Ελληνίδα μετανάστρια μάνα και την καθοριστική συμβολή της στην ζωή της ξενιτεμένης οικογένειας.

Ο σύλλογος θέλει άλλη μια φορά να ευχαριστήσει, όλους τους συντελεστές και χορηγούς που βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση και ιδιαίτερα τον κόσμο που παραβρέθηκε.

Τα στοιχεία επικοινωνίας και το καταστατικό του Συλλόγου μπορείτε να τα εκλάβετε και από την ιστοσελίδα (www.ellade.eu)

Ομιλία του Γρηγόρη Τσέκου

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση.

Ο Σύλλογος αυτός ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, από Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας δεύτερης Γενιάς, από τα παιδιά αυτών των ανθρώπων που ξεκίνησαν πριν περίπου 50 χρόνια αυτό το ταξίδι στο άγνωστο, με οδηγό τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Αυτούς τους ανθρώπους και τις θυσίες τους θέλουμε σήμερα να τιμήσουμε και να τους ευχαριστήσουμε για τους δρόμους που μας ανοίξανε, για τα βάρη που σηκώσανε, για την ιστορία τους.

Ένα μικρό ευχαριστώ λοιπόν, μια συμβολική κίνηση, ένας φόρος τιμής είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς, στις θυσίες, στο ύφος και στο ήθος που δείξανε και δείχνουνε στη χώρα αυτή εδώ και 50 χρόνια. Που ενώ σε σχεδόν παιδική ηλικία βρέθηκαν στην Γερμανία πριν 50 χρόνια, συνέβαλλαν σημαντικά, υλικά και ψυχικά, στην ανοικοδόμηση και των δύο χωρών ενώ οικοδόμησαν σταθερά την μορφή και την εικόνα του Έλληνα Ευρωπαίου του 21ου αιώνα.

Σαν σύλλογος έχουμε πολλούς στόχους, πάντα κοινωνικούς, για την εξέλιξη των οποίων θα ενημερώνεστε. Να θυμάστε πως σας θέλουμε κοντά μας, οι προτάσεις και οι υποδείξεις σας είναι πολύτιμες και σίγουρα θα βοηθήσουν στην αρτιότερη οργάνωση μας.

Δεν θέλω να σας κουράσω με λόγια και πριν ξεκινήσω τις ευχαριστίες μου στους χορηγούς και υποστηρικτές μας θα ήθελα να τονίσω πως:

Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου, ας την αγαπήσουμε όπως της αξίζει πραγματικά, αφαιρώντας από το λεξιλόγιό μας λέξεις όπως αδιαφορία, ατομικό συμφέρον και προχωρώντας με ανιδιοτέλεια για ένα κοινό όφελος ώστε να αποτραπεί ένα ΝΕΟ κύμα μετανάστευσης που παραμονεύει.




ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ