Της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», Ρένας Δούρου* για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ.

Επιμέλεια αφιερώματος: Βαγγέλης Πάλλας, δημοσιογράφος.

Η μάχη για την Περιφέρεια Αττικής είναι η “μάχη των μαχών”.  Είναι μια μάχη αυτοδιοικητική αλλά και βαθιά πολιτική.  Είναι μια μάχη βαθιά πολιτική γιατί οφείλουμε να δώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το νόημα που της ανήκει και που έχουν αλλοιώσει οι μνημονιακές πολιτικές. Το νόημα της άμεσης δημοκρατίας, με τους πολίτες στο κέντρο της λήψης των αποφάσεων.   Είναι μια μάχη που δεν μπορεί, παρά να ξεκινήσει από την ενημέρωση των πολιτών για τις δυνατότητες παρέμβασης του θεσμού της Περιφέρειας.  Επί 3.5 χρόνια η απερχόμενη Διοίκηση, “φρόντισε” έτσι ώστε οι πολίτες να αγνοούν τις δυνατότητές της. Και παράλληλα “φρόντισε” η Περιφέρεια Αττικής  να μην συνταχθεί με τις ανησυχίες των πολιτών, με τις διεκδικήσεις της κοινωνίας απέναντι σε μια καταστροφική κυβέρνηση.  Αντίθετα δρομολόγησε σχέδια που θα αυξήσουν τους υπάρχοντες φόρους και θα υποθηκεύσουν για χρόνια το περιβάλλον , ερήμην των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα της οδηγίας 2008/98, η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με τον ν. 4042/12. Είναι μια μάχη βαθιά πολιτική γιατί πρέπει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να λάβει το βράδυ των εκλογών ένα σαφές μήνυμα. Ένα μήνυμα που να μην μπορούν να διαστρεβλώσουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Να μην μπορούν οι δήθεν ακομμάτιστοι υποψήφιοι να ισχυριστούν, μαζί με την κυβέρνηση, ότι “πάμε σαν άλλοτε”. Ότι συνεχίζουμε στην ίδια ρότα. Την ρότα της εξαθλίωσης της κοινωνίας και της απαξίωσης της έννοιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Αττικής επιχειρεί τελευταία να «θάψει» την κομματική του ταυτότητα,  παρόλο που μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.  Παρόλο που εφαρμόζει μέχρι κεραίας τις μνημονιακές πολιτικές, ευνοώντας σκανδαλωδώς τα εργολαβικά συμφέροντα.
Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα είναι ο υπάρχων περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων. Οι ευθύνες του απερχόμενου Περιφερειάρχη είναι τεράστιες, τόσο για την έγκριση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, από τον οποίο όπως απεδείχθη περνάει ρέμα, όσο και για τα φαραωνικής έμπνευσης εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, στα οποία έχουν εναντιωθεί όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας. Ένα σχέδιο που θα υπονομεύσει την ίδια την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλει ότι μέχρι το 2020 θα πρέπει να ανακυκλώνονται τα μισά απορρίμματα. Ένα σχέδιο που αν υλοποιηθεί, όχι μόνο θα επιβαρύνει το ήδη λαβωμένο περιβάλλον αλλά θα εκτινάξει στα ύψη τα δημοτικά τέλη προς όφελος των εθνικών μας εργολάβων.
Η Αττική συμπυκνώνει τις παθογένειες όλης της χώρας: Η ανεργία καλπάζει, το περιβάλλον συνεχώς υποβαθμίζεται, οι κοινωνικές υποδομές υπολειτουργούν.
Η προσέγγιση μας δεν μπορεί παρά να είναι συνολική, έχοντας επίκεντρο τον πολίτη: Προτεραιότητα μας είναι οι κοινωνικές υποδομές, η ανεργία και οι δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ. Προτεραιότητα μας είναι η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Γιατί το περιβάλλον μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός.
Μας χωρίζει ενάμιση μήνας από τη μεγάλη ανατροπή. Την ανατροπή που θα φέρει την ελπίδα, ότι ο τόπος θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια. Την ελπίδα ότι θα μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας κι εξαθλίωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Είναι οι ίδιες πολιτικές που έχουν απαξιώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι οι ίδιες πολιτικές που ευνοούν τα εργολαβικά συμφέροντα, πάντα σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Που εμποδίζουν την Αττική να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

*Η Ρένα Δούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και κατοικεί στο Αιγάλεω. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία, την Τουρκία και την Αγγλία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες. Μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες και έχει αρκετές δημοσιεύσεις στον ελληνικό και ξένο τύπο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Απόλαυση του Εθνικισμού», Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, 2007, ενώ έχει συμπράξει και σε διάφορα συλλογικά έργα σχετικά με την πολιτική και τη διεθνή πραγματικότητα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στη Β’ Αθήνας τον Μάιο του 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Είναι συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής. Στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013 εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ