«Ο Ιταλικός θεραπευτικός τουρισμός προσελκύει το χρόνο πάνω από 20 εκατ. επισκέπτες, ενώ στην Ελλάδα παρότι έχουμε τις καλύτερες ιαματικές πηγές στον κόσμο, ο θεραπευτικός μας τουρισμός προσελκύει μόνο 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Αυτό οφείλεται στις σοβαρές ελλείψεις από πλευράς υποδομών αλλά και των νομικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Λουτροπόλεις. Επιπλέον έχει να κάνει με τη στελέχωση με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και γενικότερα με το ανθρώπινο δυναμικό που πολλές φορές είναι εντελώς ανειδίκευτο και ακατάλληλο».

Υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, Ανέστης Αναστασιάδης κατά την ετήσια συνεστίαση του Συλλόγου. Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για να αναπτυχτούν περισσότερο οι Ελληνικές Λουτροπόλεις  προς όφελος των τοπικών οικονομιών και των λουομένων.

Σημείωσε, ακόμη ότι κατά την περασμένη χρονιά τα μέλη του Δ.Σ. πραγματοποίησαν δεκάδες επισκέψεις σε ελληνικές λουτροπόλεις.

Ακολούθησε η παρουσίαση του απολογισμού δράσης του Πανελλήνιου Συλλόγου για το 2011 από τον Γραμματέα Αχιλλέα Μεταλούλη.

Στην εκδήλωσε παραβρέθηκαν φίλοι και μέλη του Συλλόγου από όλη την Ελλάδα.

Τις ευχές τους για τη συνέχιση της δημιουργικής προσφοράς του Πανελλήνιου Συλλόγου εξέφρασαν ο Υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο Υφυπουργός Υποδομων Γιάννης Μαγκριώτης και η Βουλευτής Χρύσα Αραπογλου, ενώ παρέστη ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

Παρέστησαν επίσης από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο ο Χρηστός Γιωρνάς, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ο Αλέκος Αναστασιάδης, και από την ΠΑΣΚΕΒΕ ο Ανδρέας Τσαούσης.

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο παρέστησαν ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης, οι δυο αντιπρόεδροι Νώνντας Όχουνος και Χρήστος Σιδηρόπουλος, ο Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης, ο ειδικός Γραμματέας Γεώργιος Πλαγάκος, τα μέλη του Δ.Σ. Νίκος Ματθαίου, Αθανάσιος Λαπρίδης, Παναγιώτης Έμμας και ο δημοσιογράφος Χρήστος Γιασκουλίδης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, με την ευκαιρία ευχαριστεί για μια κόμη φορά τις Λουτροπόλεις, Λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών, Λουτρά Πλατυστόμου Φθιώτιδας, Λουτρά Λαγκάδα, Ατμόλουτρα Αμάραντου Κόνιστας, Λουτρά Αγκίστρου Σερρών, την ξενοδοχειακή μονάδα «Καλλινικός» από την Λουτρόπολη Λουτρακίου του δήμου Αλμωπίας (λουτρά Πόζαρ) και την Λουτρόπολη της Πολύχνιτου της Λέσβου, καθώς και τις επιχειρήσεις «Σουρωτή», «Μπέλλες» και «OHONOS SNACK» για τις δεκάδες προσφορές για τη λαχειοφόρο του συλλόγου.

 

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γραμματέας

Ανέστης Αναστασιάδης                                  Αχιλλέας Μεταλούλης

2310905164                                                               6944440224

 

Παρακάτω επισυνάπτονται η ομιλία του προέδρου και ο απολογισμός του Συλλόγου για το 2011.

 

Απολογισμός του Συλλόγου στη χρονιάτικη εκδήλωση από τον πρόεδρο Ανέστη Αναστασιάδη 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, αγαπητοί προσκεκλημένοι, επίσημοι και ανεπίσημοι..

Θέλω να σας ενημερώσω ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας έχει ξεπεράσει τα 8 χρόνια λειτουργίας του. Αυτό για το θεραπευτικό τουρισμό της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό. Το 2011 όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν χρονιά έντονης λιτότητας. Μετά και τα νέα μέτρα  πιστεύω πως το ίδιο και χειρότερο θα είναι και το 2012. Σε ένα Σύλλογο που δεν έχει έσοδα από καμιά άλλη πηγή, η λιτότητα δεν είναι ούτε 50% ούτε 60% αλλά είναι μια λιτότητα 100%. Σε μια τέτοια κατάσταση ένας τέτοιος Πανελλαδικός Σύλλογος είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στους στόχους που έχει βάλει σύμφωνα με το καταστατικό του. Εδώ θέλω να σας θυμίσω ότι οι στόχοι αυτού του Συλλόγου είναι 1ον η ανάπτυξη των Ελληνικών Λουτροπόλεων και 2ον η προβολή του θεραπευτικού τουρισμού. Και οι δυο αυτοί στόχοι έχουν σαν κύριο μέλημα την καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως την υγεία του κόσμου. Η υγεία δεν έχει σύνορα και οι Ιαματικές Πηγές που είναι αγαθό της φύσης ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Με αυτά τα οράματα ξεκινήσαμε αγαπητοί φίλοι και φίλες μια ομάδα ανθρώπων στην πόλη της Θεσσαλονίκης και με αυτά τα οράματα πορευόμαστε εδώ και 8 χρόνια. Το 2011 είχαμε κάνει ένα πλούσιο απολογισμό για την προηγούμενη χρονιά (2010) και με τα λίγα έσοδα που είχαμε, κατορθώσαμε να επισκεφτούμε σχεδόν όλες τις Λουτροπόλεις της Ελλάδας, εκτός από μερικές στα νησιά μας λόγω μεγάλων αποστάσεων οι οποίες είναι και πάρα πολλές.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι από αυτές τις επισκέψεις που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε για κάθε Λουτρόπολη, βγάζουμε και τα ανάλογα συμπεράσματα σχετικά  με τα έργα που χρειάζονται και τις διάφορες λειτουργικές ανάγκες που έχουν σχεδόν όλες οι ελληνικές λουτροπόλεις.

Επίσης θέλουμε  να τονίσουμε  ότι ο θεραπευτικός τουρισμός στην Ελλάδα, παρά τους αγώνες που γίνονται από το 1981 με την ίδρυση του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών, δεν περπάτησε όσο θα έπρεπε και αυτό σας το λέω από μια τεράστια εμπειρία που έχω από τις επισκέψεις που έκανα σε πολλές από τις ευρωπαϊκές και βαλκανικές λουτροπόλεις.

Ο Ιταλικός θεραπευτικός τουρισμός αλλά και άλλων χωρών κάθε χρόνο ξεπερνά τα 20 εκατ. Τουρίστες, ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα που έχουμε τις καλύτερες ιαματικές πηγές στον κόσμο, (αυτά μας λένε οι επιστήμονες) ο θεραπευτικός μας τουρισμός από Έλληνες επισκέπτες δεν ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια. Αυτό οφείλεται στις σοβαρές ελλείψεις από πλευράς υποδομών αλλά και νομικών θεμάτων των Ελληνικών Λουτροπόλεων ως προς την λειτουργία τους. Επιπλέον έχει να κάνει με τη στελέχωση με Ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και γενικότερα με το ανθρώπινο δυναμικό που πολλές φορές είναι εντελώς ανειδίκευτο και ακατάλληλο για την δουλειά που κάνει.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι όσοι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται τις ελληνικές λουτροπόλεις το κάνουν τους καλοκαιρινούς μήνες σαν είδος εκδρομής από Χαλκιδική στα λουτρά της Αριδαίας, Αγίας Παρασκευής, Καμένα Βούρλα, Αιδηψό,  Πλατύστομο κ.λ.π.

Το ίδιο συμβαίνει και στις Λουτροπόλεις των Νησιών μας, που τα καλοκαίρια έχουμε γενικό τουρισμό και κάπου κάπου επισκέπτονται οι ξένοι τις ιαματικές πηγές μας για να τις θαυμάσουν και όταν διαπιστώνουν τις υποδομές των λουτρών απλά αρκετοί από αυτούς δεν ξανά έρχονται.

 

Εδώ για να μην παρεξηγηθώ, αρκετές Λουτροπόλεις με μεγάλες δυσκολίες έχουν κάνει αρκετές υποδομές όπως το Άγκιστρο, το Σιδηρόκαστρο, ο Λαγκάδας, το Λουτράκι Αριδαίας, τα Καμένα Βούρλα, η Αιδηψός, οι Κρινίδες, το Πλατύστομο, η Υπάτη, το Λουτράκι Περαχώρας, η Νέα Απολλώνια (όπου η νέα της Λουτρόπολη που μας κόστισε 8 δις παραμένει θεόκλειστη εδώ και 10 χρόνια). Υπάρχουν και άλλες λουτροπόλεις, που όμως όπως και αυτές που προανέφερα, οι περισσότερες δεν έχουν αυτό που χρειάζεται για λόγους υγείας και είναι το αποχετευτικό δίκτυο. Φυσικά υπάρχουν και άλλες ελλείψεις που δεν είναι η ώρα να τις απαριθμήσω.

 

Θέλω να τονίσω ότι αυτός ο πλούτος της Ελλάδας είναι τεράστιος και προσφέρεται για μεγάλες επενδύσεις, αλλά μέχρι σήμερα παρά τη μεγάλη  μας προσπάθεια δεν τα καταφέραμε να πείσουμε τους κρατούντες, ότι οι Ιαματικές Πηγές δεν ξενιτεύονται ούτε μεταφέρονται σε άλλες χώρες (όπως έχουν γίνει σε άλλες επιχειρήσεις) διότι το Ιαματικό Νερό κοχλάζει εδώ φίλοι και φίλες και η κάθε επένδυση θα μείνει εδώ.

 

Στα 8 χρόνια λειτουργίας του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας όποτε και αν κάναμε τέτοιες εκδηλώσεις για όσους έχουν καταδεχτεί να είναι παρών, όπως  Υπουργοί,  βουλευτές κ.λ.π.  πάντα μας έλεγαν ότι έχουμε δίκιο για αυτό που παλεύουμε. Δυστυχώς όμως έχουμε μείνει εκεί ότι δηλαδή  έχουμε απλά δίκιο.

 

Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι πριν μερικές μέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε προγράμματα του ΕΣΠΑ  για αναπτυξιακά έργα με πάνω από 12 δις ευρώ. Εκείνο που διαπιστώσαμε ήταν ότι ούτε ένα έργο δεν υπάρχει τουλάχιστον για έργα υποδομών σε κάποια Λουτρόπολη όπως αποχετεύσεις που είναι το Άλφα και το Ωμέγα για τον θεραπευτικό μας τουρισμό.

Για αυτό που έγινε αισθανόμαστε  την υποχρέωση  απλά να το καταγγείλουμε  γιατί σε κάθε νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, όταν γίνεται με τις γνωστές διαβουλεύσεις,  εμείς πάντα ζητάμε να ενταχθούν και οι λουτροπόλεις της Ελλάδας σε αυτά τα προγράμματα.

Σήμερα θέλω να σας ενημερώσω ότι σε όλη την Ελλάδα οι Ιαματικές Πηγές που λειτουργούν κανονικά ξεπερνούν τις 80 από τις 720 που έχουν εντοπιστεί, και αυτό με επιφύλαξη για να μην παρεξηγηθούμε από κάποιους ότι είναι παραπάνω η λιγότερες. Δυστυχώς όμως τίποτε από αυτό το ΕΣΠΑ δεν δόθηκε και αυτό είναι απαράδεχτο 1ον για τον Υπουργό που δεν το έχει εντάξει  και 2ον για την Περιφέρεια και τους Δήμους που δεν τα έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματα τους.

 

Εδώ και δυο χρόνια φωνάζουμε σχετικά με τη νομιμότητα των Ελληνικών Λουτροπόλεων μιας και ο Νόμος Πετραλιά προέβλεπε ότι στη διάρκεια τριών ετών από την δημοσίευσή του που ψηφίστηκε το 2006, θα έπρεπε όλες οι Λουτροπόλεις να αναγνωριστούν αν είναι Ιαματικές Πηγές ή όχι και τι επιτέλους θεραπεύουν. Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, αν και στην Ιατρική σχολή του Α.Π.Θ. κάτι πάει να γίνει αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι το χειροπιαστό.

 

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κύριος Νικητιάδης υποσχέθηκε αρκετές φορές, και μάλιστα πρόσφατα σε ξενοδοχείο της πόλης σε μια κομματική μάζωξη, ότι το νέο Νομοσχέδιο ετοιμάζεται και οι λεπτομέρειες κολλάνε σε θέματα θεραπευτικού τουρισμού για τάχα δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών. Μέχρι σήμερα ακόμη το περιμένουμε, αν και στο πρόσφατο νομοσχέδιο σχετικά με τον αθλητισμό  ψηφίστηκε   και για τις Ιαματικές πηγές σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας των λουτροπόλεων μέχρι τέλος του 2012.

 

Πολλές φορές κατανοούμε τις ανάγκες αυτού του τόπου και τις πιέσεις που έχει η κάθε Κυβέρνηση από μαζικούς φορείς όπως π.χ. Δήμους και σήμερα Περιφέρειες αλλά και άλλους μεγάλους οργανισμούς στο που θα πρέπει να γίνουν έργα ανάπτυξης.

Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε σαν Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας  είναι το ότι δεν θέλησαν εδώ και χρόνια να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να μας πούνε αν στο χώρο των Ιαματικών Πηγών αξίζει τον κόπο να γίνουν επενδύσεις ή όχι.

Αυτό που μας εκνευρίζει αφάνταστα είναι ότι σαν  Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, από το 2004 δεν έχουμε  ακούσει με όρεξη από τους Υπουργούς που είναι υπεύθυνοι να γίνεται κάτι τέτοιο και μάλιστα από όλα τα πολιτικά κόμματα και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ που σχεδόν όλο το πρόγραμμά του ήταν και νομίζω είναι η  πράσινη ανάπτυξη.

 

Ένα άλλο που θέλω να τονίσω είναι η προσπάθειά μας να βρισκόμαστε με δικό μας stand στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλες τις κλαδικές Εκθέσεις,  που με μέχρι σήμερα δεν τα καταφέραμε  παρά το ότι η διοίκηση της Έκθεσης μας προσφέρει δωρεάν συμμετοχή και αυτό λόγω οικονομικών δυνατοτήτων.

 

Τέλος θέλω να καταλήξω με το εξής σκεπτικό, ότι καλά είναι όλοι σε αυτόν τον τόπο αν θέλουμε αυτός ο τόπος να πάει λίγα βήματα μπροστά θα πρέπει ο κάθε πολίτης  εφόσον έχει  χρόνο, να προσφέρει κάτι σε τέτοιου είδους μαζικούς χώρους και όχι τα  πάντα να τα περιμένουμε από το κράτος αγνοώντας ότι όλοι εμείς είμαστε το κράτος.

 

Αρκετοί μας λένε γιατί ασχολούμαστε εμείς με τις Ελληνικές Λουτροπόλεις και αν ο σύλλογός μας κάτι κερδίζει από αυτήν τη δραστηριότητά του ή αν οι λουτροπόλεις κάτι προσφέρουν σε αυτήν την προσπάθεια.

 

Η απάντηση φίλοι και φίλες είναι μια. Τίποτε δεν κερδίζουμε και καμιά Λουτρόπολη δεν μας προσφέρει τίποτε και αυτό από την αρχή το είχαμε βάλει σαν στόχο. Γιατί αν μας προσφέρανε κάτι δεν θα μπορούσαμε σε καθημερινή βάση να κάνουμε την κριτική μας για το αν οι λουτροπόλεις δουλεύουν σωστά ή νόμιμα κλπ.

 

Απλά δίνουμε τη μάχη όπως εμείς θέλουμε για έναν και μοναδικό σκοπό. Την  ανάπτυξη των λουτροπόλεων που είναι και δική μας ανάπτυξη, γιατί αυτός ο πλούτος και ο κάθε πλούτος της χώρας μας είναι πλούτος όλων μας.

 

Αν αυτόν το φιλοτομαρισμό δεν τον είχαμε, ότι δηλαδή με το ότι κάνεις πρέπει να έχεις προσωπικό όφελος, τώρα δεν θα ήμασταν σε αυτήν την κατάσταση.

 

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων και το τι κάναμε στη χρονιά που πέρασε θα σας ενημερώσει με λίγα λόγια ο Γραμματέας του Συλλόγου μας δημοσιογράφος Αχιλλέας Μεταλούλης.

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που σήμερα μας ξανά τιμήσατε σε αυτήν την χρονιάτική μας εκδήλωση και σας υποσχόμαστε, για όσους από εμάς θα συνεχίσουμε να ζούμε, ότι αυτός ο δύσκολος αλλά ωραίος μας αγώνας θα συνεχιστεί και υποσχόμαστε σε όλους του λουόμενους και σε όλες τις λουτροπόλεις ότι συνεχώς εμείς θα είμαστε κοντά τους παρά την άρνηση μερικών ότι τους χαλάμε τη σούπα…

 

Αυτό με την προϋπόθεση ότι θα έχουν σωστή ανάπτυξη και σωστή λειτουργία των λουτροπόλεων σε όλους τους τομείς. Εκτός από τα λουτρικά συγκροτήματα θα πρέπει να είναι σωστά τα Ξενοδοχεία, τα ρεστοράν αλλά και όλα τα επαγγέλματα που θέλουν να ασχολούνται γύρω από τις Ιαματικές Πηγές. Αν αυτά δεν τα ενστερνιστούν και σκέπτονται μόνο το κέρδος, τους ενημερώνουμε ότι θα μας έχουν απέναντι τους.

 

Εκείνο που πάντα ζητούμε από τις διοικήσεις των Λουτροπόλεων και από τους  δήμαρχους και ιδιώτες είναι να σέβονται αυτόν τον αγώνα που κάνουμε και αν είναι δυνατόν και μπορούν να βοηθήσουν να υπάρχουν μαζικοί σύλλογοι. Ένας από τους στόχους του συλλόγου μας, είναι να στήσουμε παραρτήματα του συλλόγου σε όλη την Ελλάδα με ένα απλό σύνθημα εδώ και τώρα να φωνάζουμε συνεχώς «Ανάπτυξη, Προβολή, Υγεία από τις Ελληνικές με προέκταση Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές Λουτροπόλεις».

 

Σας ευχαριστώ.

   Ο Πρόεδρος

    Ανέστης Αναστασιάδης

 

Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας

 

Απολογισμός δράσης 2011

 

Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι,

 

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν μία πολύ δύσκολη χρόνια για όλους μας. Η οικονομική κρίση και τα πολιτικά προβλήματα που αντιμέτωπε η χώρα μας και δυστυχώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το ενδιαφέρον για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως υμείς αντιλαμβανόμαστε την στήριξη και ανάπτυξη της χώρας μας, μέσω και της ανάπτυξης των ελληνικών Λουτροπόλεων και η αξιοποίηση του πλούτου αυτού.

Παρά τα πενιχρά οικονομικά μας ο Πανελλήνιος Σύλλογος μας συνέχισε τον αγώνα του προκειμένου να αναθερμάνει την προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτού του εθνικού πλούτου της χώρας μας.

Το 2011 συνεχίστηκαν οι επισκέψεις σε λουτροπόλεις με πρώτο στόχο τη συνεργασία με τους διοικούντες των λουτροπόλεων και την ανάδειξη του Θερμαλισμού.

Με τις παρεμβάσεις μας σε όλους τους αρμόδιους φορείς πετύχαμε να ασχοληθούν πολλοί από τους «υπευθύνους» με το ζήτημα της ομαλής λειτουργίας των Ελληνικών Λουτροπόλεων και την υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται για ανάπτυξη.

 

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου επισκέφτηκε:

 

–  To Φεβρουάριο του 2011 τις λουτροπόλεις Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου του νέου δήμου Σιντικής στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, κατόπιν πρόσκλησης των διοικούντων, προκειμένου να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο ακριτικές λουτροπόλεις.

 

–  Ήταν μάλιστα από τους ελαχίστους φορείς που μέτα τις επαφές με εκπροσώπους Κινεζικών φορέων, μέσα στο Μάρτιο του 2011 στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την προβολή και ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων ανέπτυξε συνεργασία με την Δανική εταιρία MARKIS industriai Development Center, η οποία επιδιώκει την συμμετοχή της σε αναπτυξιακά προγράμματα ελληνικών λουτροπόλεων.

Όπως είναι ήδη γνωστό η εταιρεία έχει αναπτύξει συνεργασία με το δήμο Σκύδρας και παρουσίασε μία αναπτυξιακή πρόταση για τα λουτρά του Λουτροχωρίου του δήμου Σκύδρας.

Μέτα από την πρόσκληση της Δανικής εταιρείας, ο πρόεδρος της οποίας είναι έλληνας το προεδρείο του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την εκπρόσωπο στη Βόρεια Ελλάδα της Δανέζικης εταιρείας κυρία Μαρία Παπανικολάου, περιβαλλοντολόγο.

Στη συνάντηση τον Πανελλήνιο Σύλλογο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης, ο αντιπρόεδρος Χρήστος Σιδηρόπουλος και ο Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης.

Επίσκεψη στον δήμο Σκύδρας

–  Στο ίδιο πλαίσιο αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου πραγματοποίησε, το Μάρτιο του 2011, επίσκεψη στο δήμο Σκύδρας και στην περιοχή του Λουτροχωρίου, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη λουτρόπολης στην περιοχή από Δανική επενδυτική εταιρεία. Στην αποστολή μετείχαν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης, ο Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης και τα δυο μέλη του Δ.Σ. Ηλίας Σαχπατσίδης και Παναγιώτης Έμμας.

Την αντιπροσωπεία δέχτηκαν ο δήμαρχος Σκύδρας Γεώργιος Χοίδης και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Καραγιάννης, που είναι και υπεύθυνος του δήμου για το συγκεκριμένο θέμα.  Παρόντες στην ενημέρωση και τη συζήτηση που ακολούθησε ήταν, επίσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι αντιδήμαρχοι.

 

Επίσκεψη στο Λουτροχώρι

–  Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου επισκέφτηκε το κοινοτικό διαμέρισμα Λουτροχωρίου για να διαπιστώσουν επιτόπου την κατάσταση της περιοχής και τη δυνατότητα ανάπτυξης μίας λουτρόπολης. Εκεί διαπιστώθηκε η αφθονία του ιαματικού νερού, αν και οι παλιές λουτρικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν.

Για το λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύλλογος διερευνά ήδη τις δυνατότητες παρέμβασης και τις κινήσεις που θα πρέπει να αναλάβει προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση, προς όφελος της τοπικής οικονομίας, των κατοίκων της περιοχής και του θεραπευτικού τουρισμού.

 

Συνεχίζεται ο αγώνας για τη λειτουργία

της νέας λουτρόπολης των λουτρών Απολλωνίας

–  Με συνέπεια συνέχισε ο Πανελλήνιος Σύλλογος ον αγώνα του για την λειτουργία της νέας λουτρόπολης των λουτρών Απολλωνίας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου επισκέφτηκε τον νέο δήμαρχο Βόλβης κύριο Δημήτρη Γαλαματη, στην επικράτεια του οποίου ανήκουν πλέον τα λουτρά του πρώην δήμου Απολλώνιας και στην συνέχεια στην έδρα της λουτρόπολης Απολλωνίας είχε συνάντηση με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της λουτρόπολης κ. Γιάννη Παναγιωτίδη. Στην αντιπροσωπεία του συλλόγου συμμετείχαν ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης, ο Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης και το μέλος του Δ.Σ. Παναγιώτης Έμμας.

Σημειώνεται ότι η νέα λουτρόπολη των λουτρών Απολλώνιας παραμένει κλειστεί εδώ και 10 χρόνια παρότι διατεθήκαν περισσότερα από 24 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή της.

 

Επίσκεψη στην Λουτρόπολη Πλατύστομου

–  Στο πλαίσιο των επισκέψεων το μέλος του Δ.Σ. κύριος Ηλίας Σαχπατσίδης επισκέφτηκε την λουτρόπολη Πλατύστομου και είχε συνομιλία σχετικά με τα τρέχοντα πρόβλημα του θεραπευτικού τουρισμού, αλλά και των εργαζομένων στις ελληνικές λουτροπόλεις.

Η Λουτρόπολη Πλατύστομου του δήμου Μακρακώμης είναι λίγα χιλιόμετρα μετά την Λαμία και είναι μια από τις ποιο σύγχρονες λουτροπόλεις που σήμερα διαθέτει ο Ελληνικός θεραπευτικός Τουρισμός.

Η λουτρόπολη ανήκει σε ιδιώτη μετά από παραχώρηση προς αυτόν από τα ΕΤΑ Α.Ε με μακροχρόνια ενοικίαση, αλλά και με την υποχρέωση της άμεσης  ανάπτυξης. Η  διαπίστωση του συλλόγου μας είναι ότι μέχρι σήμερα η ανάπτυξη των λουτρών προχωράει στην σωστή κατεύθυνση.

 

Κριτική στα Ε.ΤΑ.

–  Ο σύλλογος διαπιστώνοντας την κωλυσιεργία των Ε.Τ.Α. Α.Ε. για την λειτουργία των Ελληνικών Λουτροπόλεων που διοικητικά ανήκουν στην ευθύνη του άσκησε δημόσια κριτική στα Ε.Τ.Α.

 

Επίσκεψη σε Θερμοπύλες και Λουτράκι

–  Τις λουτροπόλεις των Θερμοπυλών και του Λουτρακίου Κορινθίας επισκέφτηκε τον Αύγουστο κλιμάκιο με επικεφαλή τον Γραμματέα Αχιλλέα Μεταλούλη.

Λόγο χρόνου δεν έγιναν επισκέψεις σε άλλες Λουτροπόλεις αλλά το Δ.Σ. αποφάσισε την συνέχιση των επισκέψεων σε λουτροπόλεις της Πελοποννήσου.

 

Επίσκεψη σε Αγία Παρασκευή Χαλκιδικής

–  Τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής επισκέφτηκε τον Αύγουστο κλιμάκιο του Σύλλογοι με τη συμμέτοχη του πρόεδρου Ανέστη Αναστασιάδη και του αντιπρόεδρου Χρήστου Σιδηρόπουλου.

 Αγώνας για τη σωστή λειτουργία των ελληνικών λουτροπόλεων

–  Τον αγώνα του για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των ελληνικών λουτροπόλεων

συνέχισε ο Πανελλήνιος Σύλλογος. Επιδιώκοντας την ασφαλή λειτουργία των υροθεραπευτηρίων και την ασφάλεια των λουομένων το Διοικητικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει εκ νέου επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αναφορικά με τη λειτουργία των υδροθεραποευτηρίων και να επισημάνει στην Πολιτεία τις ευθύνες της στον τομέα της ασφάλειας των λουομένων.

 Επίσκεψη στη PHILOXENIA

–  Την έκθεση Philoxenia 2011 επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης.

 Άλλες δραστηριότητες

 

Παράλληλα το 2011 αποφασίστηκε:

–  Η εξέταση της πρότασης για την συμμέτοχη του Πανελληνίου Συλλόγου στις δραστηριότητες της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. με στόχο την προβολή των Ελληνικών Λουτροπόλεων.

–  Η αποστολή επιστολής προς το δήμαρχο Θεσσαλονίκης αναφορικά με την κατάσταση των Λουτρών της Θέρμης.

–  Η επίσκεψη μελών του Πανελληνίου Συλλόγου σε νησιωτικές Λουτροπόλεις.

–  Η αποστολή επιστολής στον διοικητή του ΙΚΑ κύριο Σπυρόπουλο για τη χορήγηση του λουτρικού επιδόματος όλο τον χρόνο και όχι μόνο για 6 μήνες.

Ζήτησε επίσης την χορήγηση του λουτρικού επιδόματος και από τον Ο.Γ.Α.

–  Η επίσκεψη μελών του Πανελληνίου Συλλόγου στην λουτρόπολη των Αβδήρων.

–  Η αποστολή συγχαρητήριας επιστολής στον πρόεδρο και τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

–  Την αποστολή επιστολής προς το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ε.Ο.Τ. καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ζήτημα της έλλειψης αδειών λειτουργίας όλων των λουτροπόλεων με βάση τον νόμο Πετραλιά του 2006.

–  Ανέπτυξε την επαφή με τον επιχειρηματία που διαχειρίζεται την λουτρόπολη των Μεθάνων και αποφάσισε συνάντηση μαζί του.

–  Την επίσκεψη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου άλλα και της Επιτροπής Πολιτισμού στη Ρουμανία.

–  Την επίσκεψη μελών στα λουτρά του δήμου Λέσβου.

 

Ο Γραμματέας

Αχιλλέας Μεταλούλης

Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας

Στοιχεία επικοινωνίας: Ιβήριδος 9,  Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54351 

τηλ. 2310905164,  fax 2310903721

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ