της Νάντιας Κόλλια.

Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ηγουμενίτσα μια αληθινά πρωτοποριακή, θρησκευτικού περιεχομένου εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από το ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας και το ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: “Πνευματικοί βηματισμοί στην Μ.Εβδομάδα και το Πάσχα με οδηγό τον ποιητικό λόγο’’. Μέσα από τα δρώμενα οδηγηθήκαμε με ευλάβεια και κατάνυξη στα ιερά μονοπάτια της Μ.Εβδομάδας, φτάνοντας στο Γολγοθά, τόπο μαρτυρίου του Κυρίου και καταλήγοντας στην Ανάσταση και τη Λύτρωση.

         Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Βασιλική Παππά Μsc, MA Θεολόγος, υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας, η οποία είχε και το συντονισμό της. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθυντής της Δευτεράβαθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευάγγελος Τζάνης και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας κ. Ευάγγελος Κοσσιώρης. Ακολούθησε ομιλία από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Μεθόδιο, ηγούμενο της Ι. Μ. Γηρομερίου με θέμα: “Μπροστά στη Μ.Εβδομάδα’’. Ο πατέρας Μεθόδιος, αναφέρθηκε στους προβληματισμούς και στοχασμούς του ανθρώπου μπροστά στο Θείο Δράμα και παρότρυνε όλους τους ανθρώπους να αφεθούν στα ματωμένα χέρια του Θεανθρώπου ώστε να βρούν τη γαλήνη, την ισσοροπία και την προσωπική ανάσταση.

         Στη συνέχεια, προβλήθηκαν video με ύμνους και τροπάρια της Μ.εβδομάδας. Η κ. Φένια Μυλωνά, μέλος της θεατρικής ομάδας Φιλιατών, αφηγήθηκε με γλαφυρό τρόπο, αποσπάσματα απο διηγήματα σχετικά με το Πάσχα.

         Τις καλύτερες εντυπώσεις απέσπασαν οι μαθητές όπου ανάμεσα στις αφηγήσεις και τα video απήγγηλαν, με τη παιδική τους αθωότητα και ευαισθησία, ποήματα του Π.Β.Πάσχου, του Διονυσίου Σολωμού και του Γλαύκου Αλιθέρση σχετικά με το Πάσχα. Ο κατανυκτικός μαθητής Αλέξανδρος Θωμάογλου απήγγηλε το ποίημα “Βαιοφόρος”, η εξαιρετική Χαραλάμπους Ελευθερία το ποίημα ”Μ. Δευτέρα”, η γλαφυρή Κιόση Μαρίνα το ποίημα “Μ.Τρίτη,,, η θαυμάσια Μπακάλη Θεοδώρα το “Μ.Τετάρτη,,, η παραστατική Άρτεμις Καϊάφα “Μ,Πέμπτη”, η χαρισματική Πολυξένη-Ραφαέλα Μπλέτσου το ποίημα “Λυπητερή καμπάνα,,, η εκφραστική Αλεξάνδρα-Ελένη Μήτση το ποίημα του Γλαύκου Αλιθέρση΄΄Πάσχα,, και η μικρή Δέσποινα Παπαδοπούλου το ποίημα του Δ. Σολωμού “Ημέρα της Λαμπρής,,.

         Η βραδιά πλαισιώθηκε με κλασική μουσική από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ηγουμενίτσας. Η Άρτεμις Τσαρκοβίστα με το τσέλο της μάς ταξίδεψε με το μουσικό κομμάτι ΄΄Skyfall,, η Ελευθερία Κισσοπούλου μάς γοήτευσε στο πιάνο με το Valse του Chopin, η Βικτωρία Ζάρρου ενθουσίασε με το τσέλο της στο μουσικό κομμάτι ΄΄Ο κύκνος” του Saint Saens, ο Άγγελος Μουσκέτας με την τρομπέτα του άγγιξε τις καρδιές μας και ο Σωτήρης Κούλας μάς ενέπνευσε ρομαντισμό με το κομμάτι “Υπό το σεληνόφως,, του Μπετόβεν στο πιάνο. Φιλική συμμετοχή είχε η πιανίστα Νικολέτα Μουσκέτα, υπεύθυνη του Ωδείου “Τσακάλωφ” της Ηγουμενίτσας η οποία συνόδεψε τους εκκολαπτόμενους μουσικούς στο πιάνο.

         Την εκδήλωση έκλεισε η κα Βασιλική Παππά απαγγέλλοντας ένα δικό της ποίημα με τίτλο “Περιμένοντας το Πάσχα”. Αξίζουν συγχαρητήρια στο ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας όπου τα τελευταία δύο χρόνια πέρα από την  ενημέρωση και την πληροφόρηση που παρέχει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, προσφέρει και στον πολιτισμό καθώς όπως τόνισε η κ. Παππά, στόχος του ΚΕΣΥΠ  είναι “πέρα από τον προσανατολισμό των μαθητών στην ορθή επιλογή – κατεύθυνσης επιστημονικού πεδίου και τη δημιουργία επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ είναι να δημιουργήσουμε κυρίως ανθρώπους σκεπτόμενους και ευαισθητοποιημένους και στα πολιτιστικά δρώμενα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ολοκληρωμένος άνθρωπος και επιτυχημένος επαγγελματίας είναι εκείνος που έχει πνευματικές ανησυχίες και ευαισθησίες, εκείνος που εμμένει σε αρχές και αξίες, εκείνος που αναζητά τη μόρφωση και τη γνώση, εκείνος που ασχολείται με την τέχνη και τη λογοτεχνία, που συμμετέχει στα δρώμενα, που αναπτύσσει κριτική και δημιουργική σκέψη και εκείνος που δραστηριοποιείται θετικά για το δικό του αλλά και για το γενικότερο καλό”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ