Στις 27 Απριλίου, με αφορμή τα εβδομηκοστά γενέθλια του καθηγητή Θεόδωρου Νικολάου, το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Λουδοβίκειου-Μαξιμιλιάνειου Πανεπιστημίου του Μονάχου διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν του ιδρυτή του στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Στην εισαγωγική της προσφώνηση η Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου καθηγήτρια Beate Kellner υπογράμμισε την πολύτιμη συμβολή του καθηγητή Νικολάου στην εδραίωση της Ορθόδοξης Θεολογίας στο Μόναχο. Θερμά λόγια για τον τιμώμενο επiιφύλαξαν στους χαιρετισμούς τους οι καθηγητές Αθανάσιος Βλέτσης (Πρόεδρος του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας), Knut Backhaus (Κοσμήτωρ της Ρωμαιοκαθολικής Θεολογικής Σχολής) και Gunther Wenz (εκ μέρους του Κέντρου Οικουμενικής Έρευνας και ως εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Θεολογικής Σχολής).

Ο πρωτοπρεσβύτερος της Ελληνορθόδοξης Ι. Μ. Γερμανίας π. Κωνσταντίνος Μύρων εκφώνησε εμπνευσμένο έπαινο (Laudatio) για τον διαπρεπή καθηγητή, παρουσιάζοντας γλαφυρά τους σταθμούς της προσωπικής και ακαδημαϊκής πορείας του και τη βαρύτητα της προσφοράς του στην επιστήμη, στην προβολή της Ορθοδοξίας στον γερμανόφωνο κόσμο και στο διάλογο των Εκκλησιών. Στη συνέχεια, ο πρώην Διευθυντής και Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών Ρουμάνος καθηγητής π. Viorel Ioniţa εκφώνησε διάλεξη με θέμα «Οι θεολογικοί διάλογοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας με άλλες Εκκλησίες», αναλύοντας τις ποικίλες πτυχές της πολυδιάστατης οικουμενικής παρουσίας της Ορθοδοξίας και υπογραμμίζοντας τόσο τα επιτεύγματα, όσο και τις εκκρεμότητες των διαλόγων που αυτή διεξάγει.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η παρουσίαση δύο πρόσφατων έργων του καθηγητή Θ. Νικολάου. Ο δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης (Ακαδημαϊκός Σύμβουλος και Εντεταλμένος Κανονικού Δικαίου, Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας) μίλησε για το βιβλίο «Μετουσία Θεού. Φιλοσοφικές και θεολογικές μελέτες» (Κέντρον Πατερικών Εκδόσεων: Αθήναι 2011). Ο καθηγητής Πατρολογίας και Λειτουργικής κ. Adrian-Constantin Marinescu (Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας) παρουσίασε τον τόμο «Glaube und Forsche. Ausgewählte Studien zur Griechischen Patristik und Byzantinischen Geistesgeschichte» (Πίστευε και ερεύνα. Επιλεγμένες μελέτες στην ελληνική πατερική θεολογία και στην πνευματική ιστορία του Βυζαντίου, εκδ. EOS: St. Ottilien 2012).

Ο εκδότης του θεολογικού περιοδικού Orthodoxes Forum και καθηγητής της Βιβλικής Θεολογίας στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος παρουσίασε στη συνέχεια το νεοεκδοθέν διπλό τεύχος του περιοδικού, που ο καθηγητής Θ. Νικολάου είχε ιδρύσει το 1987, με τίτλο «Die Schüler ehren ihren Lehrer. Zum 70. Geburtstag von Theodor Nikolaou» (Οι μαθητές τιμούν το δάσκαλό τους. Για τα 70χρονα του Θεόδωρου Νικολάου), το οποίο και επέδωσε στον τιμώμενο καθηγητή. Ο εν λόγω τιμητικός τόμος του έγκυρου περιοδικού περιλαμβάνει επιστημονικές συμβολές 16 μαθητών του Θ. Νικολάου από διάφορες χώρες, οι οποίες καλύπτουν ευρύτατο φάσμα θεολογικών θεμάτων.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος ανέγνωσε συγχαρητήριο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, εκφράζοντας θερμές ευχές τόσο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Μητροπόλεως, όσο και της Συνόδου των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γερμανίας προς τον τιμώμενο. Ο καθηγητής Νικολάου έλαβε το λόγο στο τέλος της εκδήλωσης, προχωρώντας σε ένα σύντομο, αλλά συγκινητικό απολογισμό της πορείας του και εκφράζοντας ευχαριστίες προς τους ανθρώπους που τον συνόδευσαν σε αυτήν, αλλά και προς τους συντελεστές της εορτής. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από το Βυζαντινό Χορό Μονάχου, ο οποίος υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου έψαλε αναστάσιμους ύμνους, ύμνους του αγίου Θεοδώρου και συνθέσεις ειδικά γραμμένες προς τιμήν του κ. Νικολάου.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρέστησαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο-Ι.Μ. Γερμανίας) και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου και πάσης Γερμανίας κ. Μάρκος (Ρωσική Εκκλησία της Υπερορίου Δικαιοδοσίας), η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο κ. Σοφία Γραμματά, κληρικοί, ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι, μαθητές του τιμωμένου και πλήθος κόσμου.

Ο καθηγητής Νικολάου γεννήθηκε στην Ανάβρα Αλμυρού Μαγνησίας στις 24 Μαρτίου 1942. Σπούδασε ορθόδοξη θεολογία, κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη συνέχεια στα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας το πτυχίο της θεολογίας (Χάλκη 1965) και αναγορευόμενος διδάκτωρ της φιλοσοφίας (Βόννη 1968) και της θεολογίας (Θεσσαλονίκη 1981). Το 1975 αναγορεύτηκε υφηγητής του Πανεπιστημίου της Βέρνης, ενώ την επόμενη χρονιά υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στο αντικείμενο «Ελληνικές πατερικές σπουδές και πνευματική ιστορία του Βυζαντίου». Από το 1972 έως το 1984 (από το 1978 μάλιστα ως έκτακτος καθηγητής) δίδαξε ορθόδοξη θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Από το 1984 και μέχρι την αναγόρευσή του σε ομότιμο καθηγητή (2005) εργάστηκε ως τακτικός καθηγητής της Ορθόδοξης Θεολογίας και διευθυντής του ομώνυμου Ινστιτούτου στο Λουδοβίκειο-Μαξιμιλιάνειο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Χάρη στις άοκνες προσπάθειές του το Ινστιτούτο αυτό εξελίχθηκε σε θεολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο έχει τη δυνατότητα χορήγησης όχι μόνο πτυχίου, αλλά και διδακτορικού διπλώματος στην Ορθόδοξη Θεολογία.

Το 1972 ο Νικολάου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του «Αι περί πολιτείας και δικαίου ιδέαι του Γεωργίου Πλήθωνος Γεμιστού». Το 1998 το Πανεπιστήμιο «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» του Veliko Tarnovo (Βουλγαρία) τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα (επρόκειτο για τον πρώτο μη Βούλγαρο Ορθόδοξο που αξιώθηκε της τιμής αυτής), ενώ διδακτορικό δίπλωμα τιμής ένεκεν του απένειμε το 2002 και το Πανεπιστήμιο „Babeş-Bolyai“ του Cluj-Napoca (Ρουμανία).

Από το 1977 έως το 1997 ήταν μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον επίσημο ορθόδοξο-λουθηρανικό διάλογο, ενώ διατέλεσε και μέλος πολλών άλλων ορθόδοξων επιτροπών στο πλαίσιο του οικουμενικού διαλόγου. Το 1987 άρχισε την έκδοση του περιοδικού του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου „Orthodoxes Forum“. Το 1993 εγκαινίασε τη σειρά πανεπιστημιακών μονογραφιών „Veröffentlichungen des Instituts für Orthodoxe Theologie“ [= Δημοσιεύματα του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας] και το 1995 τη σειρά „Liturgische Texte und Studien“ [= Λειτουργικά κείμενα και μελέτες]. Είναι συνιδρυτής του „Zentrum für Ökumenische Forschung“ (=Κέντρου Οικουμενικής Έρευνας) του Πανεπιστημίου του Μονάχου, καθώς και μέλος διάφορων οικουμενικών επιτροπών και επιστημονικών Ακαδημιών στη Γερμανία και στο εξωτερικό.

Ο καθηγητής Νικολάου, στον οποίο απονεμήθηκε το 2008 το οφφίκιο του «Άρχοντος Υπομιμνήσκοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου», έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και μια μεγάλη σειρά άρθρων φιλοσοφικού-πατερικού και οικουμενικού περιεχομένου. Ένας κατάλογος των δημοσιευμάτων του έχει συνταχθεί από τους καθ. Κ. Νικολακόπουλο και Α. Βλέτση στον τιμητικό τόμο „Orthodoxe Theologie zwischen Ost und West“, εκδ. από K. Nikolakopoulos, A. Vletsis und Vl. Ivanov, Frankfurt/M: Lembeck 2002, σ. 37-60).

Για το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας:

Καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης, Πρόεδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ