Όπως είναι γνωστό στις 8 Μαίου 1945 παραδόθηκε άνευ όρων η ναζιστική Γερμανία στις συμμαχικές δυνάμεις και έτσι τελείωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Πολλά από τα θύματα της ναζιστικής Γερμανίας και ιδιαίτερα θύματα του στρατοπέδου συγκεντρώσεως Νταχάου ενταφιάστηκαν από το 1942 μέχρι 1945 σε διάφορα νεκροταφεία της πόλης Μονάχου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μονάχου με απόφασή του στις 7.2.1950 μετέφερε τις 4 περίπου χιλιάδες αποτεφρωμένων θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος από τα διάφορα νεκροταφεία του Μονάχου και τις ενταφίασε ξεχωριστά σ΄ένα ιδιαίτερο μέρος στο νεκροταφείο Πέρλαχ Μονάχου. Μεταξύ αυτών είναι 434 Ρώσσοι, 274 Πολωνοί, 49 Τσέχοι, 30 Γάλλοι, 21 Ουγγαρέζοι, 17 Έλληνες, 17 Βέλγοι, 12 Ολλανδοί, 6 Ρουμάνοι, 4 Βούλγαροι, 2 Τούρκοι, καθώς επίσης και πολλοί άλλοι αγνώστου εθνικότητας.

Κάθε χρόνο τελείται στο χώρο αυτό, στις 8 Μαίου, επιμνημόσυνη δέηση με εκπροσώπους των εκκλησιών και άλλων θρησκευμάτων, παρουσία εκπροσώπων της Βαυαρικής Κυβέρνησης, του Δήμου Μονάχου και των Γενικών Προξένων των χωρών καταγωγής των θυμάτων.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας μετέχει κάθε χρόνο στην επιμνημόσυνη τελετή και τελεί τρσάγιο για τους 17 Έλληνες – θύματα του ναζισμού και του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου – που αναπαύονται στο χώρο αυτό.

Εφέτος παρέστη, όπως και τα προηγούμενα έτη, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και τέλεσε σε γερμανική και ελληνική γλώσσα το καθιερωμένο τρισάγιο. Παρέστη επίσης και η Ελληνίδα Γενική Πρόξενος στο Μόναχο κ. Σοφία Γραμματά. Εκ μέρους της Βαυαρικής Κυβέρνησης παρέστη η Υπουργός κ. Μίλλερ, η οποία και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μπάουερ κατέθεσε στεφάνι. Παρέστησαν επίσης μεταξύ των άλλων και κατέθεσαν στεφάνια και οι Γενικοί Πρόξενοι Ρωσσίας, Σερβίας, Αγγλίας, Πολωνίας, Ουκρανίας και ο επίτιμος πρόξενος Μογγολίας.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΒΑΥΑΡΙΑΣ

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ