Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασίλειος και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, στον ποταμό Ίζαρ Μονάχου. (Foto: Marcus Schlaf)

Ανακοίνωση.

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε στο Μόναχο ο Αγιασμός  των υδάτων του ποταμού Ίζαρ. Της τελετής προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασίλειος με συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, του Αρχιμανδρίτη Πέτρου Κλιτς, του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βλέτση, του Πρεσβυτέρου-Οικονόμου Πλουτάρχου Κωσταντινίδη, του βουλγάρου Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Σούμοφ και του σέρβου Πρωτοπρεσβυτέρου Σλόμπονταν Μιλούνοβιτς.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιερατικός Επίτροπος του Καρδιναλίου Μονάχου, κ. Ρούπερτ Στόλμπεργ, η ευαγγελική πάστορας κ. Βαρβάρα Κιτελμπέργκερ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Εκκλησιών Μονάχου κ. Γκότφριντ Σέγκνιτς, ο Αντινομάρχης κ. Ούλριχ Μπέγκερ (ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βαυαρίας), ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Χρίστιαν Ούντε και η πρόεδρος του Συμβουλίου Αλλοδαπών Μονάχου κ. Νίκχετ Κιβράν. Από πλευράς της παροικίας μας παρέστησαν η Γενική Πρόξενος κ,. Σοφία Γραμματά, οι καθηγητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Μονάχου κ. Θεόδωρος Νικολάου, κ. Αθανάσιος Βλέτσης και κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, ο οποίος και διηύθυνε την βυζαντινή χορωδία των ιεροψαλτών. Παρέστησαν επίσης η πρόεδρος του Ιδρύματος Παλλάδιο κ. Δρ. Βασιλική Τριάρχη, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, πρόεδροι ελληνικών και ελληνοβαυρικών συλλόγων και οργανισμών κ.α.

Εφέτος δεν επετράπη στους κολυμβητές, που είχαν ήδη προετοιμαστεί, να ανασύρουν τον τίμιο Σταυρό από τον ποταμό Ίζαρ, διότι λόγω των πολλών βροχοπτώσεων το ποτάμι ήταν επικίνδυνα ορμητικό.

Ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Χρίστιαν Ούντε παρέστη εφέτος για τελευταία φορά ως Δήμαρχος Μονάχου, αφού έχει χριστεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βαυαρίας (SPD) ως υποψήφιος πρωθυπουργός της Βαυαρίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013. Επειδή ο κ. Ούντε  παρέστη ανελλιπώς σ΄όλες τις τελετές αγιασμού των υδάτων του Ίζαρ από τότε που καθιερώθηκαν (προ δεκατριών ετών), για το λόγο αυτό η Εκκλησία μας του επέδωσε ένα μικρό πίνακα με την παράσταση ενός περιστεριού, ως δείγμα ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης.

Η τελετή του αγιασμού των υδάτων του ποταμού Ίζαρ έλαβε πλέον μόνιμη και σταθερή  θέση στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο της πόλης Μονάχου. Οι επίσημες εκκλησιαστικές, πολιτειακές και δημοτικές Αρχές αναφέρονται στη μεγάλη σπουδαιότητα για τη βαυαρική κοινωνία αυτής της ορθόδοξης προσευχής και παράδοσης και επίσημοι εκπρόσωποί των παρίστανται στην τελετή.

Οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες του Μονάχου αναφέρθηκαν διεξοδικά, με μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες και κείμενα, στην τελετή του αγιασμού, όπως επίσης και το Βαυαρικό Ραδιόφωνο.

Μετά την τελετή του αγιασμού ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία σε παρακείμενο χώρο του πάρκου το θεατρικό δρώμενο ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ. Πλήθος ελλήνων και βαυαρών παρακολούθησαν και αυτό το έθιμο των Ποντίων που αναφέρεται στην εκδίωξη των κακών πνευμάτων με τη Βάπτιση του Κυρίου και στην αλλαγή του χρόνου.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Επίδοση δώρου στον Πρώτο Δήμαρχο κ. Χρίστιαν Ούντε από τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Αρίστης κ. Βασίλειο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΒΑΥΑΡΙΑΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ