Αγαπητοί φίλοι,

Με την ευκαιρία της λήξης της ακαδημαϊκής χρονιάς 2013-2014 και της πρόσφατης διενέργειας γλωσσολογικού διαγωνισμού ελληνικής γλώσσας για τους μαθητές του Κ.Ε.Π., το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) πραγματοποίησε, την Τρίτη 17 Ιουνίου 2014 εκδήλωση απονομής βραβείων και καλλιτεχνική βραδυά foto1, με τη συμμετοχή του Χορευτικoύ συγκροτήματος, της Χορωδίας του Κ.Ε.Π. και του Έλληνα μουσικού Γιάννη Κωφόπουλου.

Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση, προβαίνοντας σε έναν σύντομο απολογισμό δράσης, τόνισε ότι, διανύοντας τον ένατο (9ο) χρόνο λειτουργίας του, το Κ.Ε.Π., κατά γενική ομολογία, απότην πρώτη στιγμή της σύστασής του απετέλεσε έναν δυναμικό και δραστήριο φορέα με στόχους τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, την αξιοποίηση του δυναμικού Ελλήνων και Φιλελλήνων, όλων αυτών, που συνδράμουν στην ελληνορωσική σύμπραξη χάρη στη δράση τους -επαγγελματική η ερασιτεχνική-, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση των στενών, μακραίωνων πολιτισμικών και πνευματικών δεσμών των δύο ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων.

Μέσα από τις δράσεις μας επιχειρούμε να γνωρίσουμε, να μυήσουμε τους ενδιαφερομένους στον ελληνικό πολιτισμό, στην ελληνική γλώσσα και ιστορία πολύπλευρα, σφαιρικά. Στο Κ.Ε.Π., ως γνωστό, λειτουργούν τακτικοί κύκλοι διαλέξεων για την ελληνική ιστορία, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της τέχνης, λειτουργούν Θεατρικό Εργαστήρι, Χορευτικό Συγκρότημα και Χορωδία, πρόσφατα λειτούργησε ελληνική κινηματογραφική λέσχη, σε τακτική βάση πραγματοποιούμε εκδηλώσεις, αφιερωμένες σε εθνικές επετείους και ημέρες μνήμης, φροντίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, να διατηρούμε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Παράλληλα, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αποτελεί κύρια προτεραιότητά μας.

Ελληνική γλώσσα, η γλώσσα του Ομήρου και του Θουκυδίδη, του Σοφοκλή και του Αριστοτέλη, η γλώσσα των Αγίων Γραφών, των βυζαντινών χρονογραφημάτων, η γλώσσα του Σολομού και του Κάλβου, του Παλαμά, του Ελύτη, του Ρίτσου, η γλώσσα που τεκμηριώνει και αντικατοπτρίζει τη συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως της μέρες μας. Η γλώσσα, η οποία ομιλείται σε μία από τις, αναμφίβολα, σαγηνευτικότερες γωνιές του πλανήτη, τόπο απαράμιλλου κάλλους, αισθησιακής φυσικής ομορφιάς, αλλά και εξαιρετικά πλούσιας ιστορίας και πολιτισμού, μοναδικών μνημείων, γενέτειρα διαχρονικών αξιών και ιδεωδών, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς, για ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών ανά τους αιώνες και δεν δύναται να αφήσει αδιάφορο και ασυγκίνητο και τον πλέον απαιτητικό περιηγητή.

Προβαίνοντας σε μία επισκόπηση της 9ετούς πορείας του ΚΕΠ, η Δώρα Γιαννίτση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πρώτο πρόγραμμα που δρομολόγησε το Κέντρο, μπαίνοντας στα γραφεία του το Νοέμβριο του 2005, ήταν η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Αποστέλοντας ενημέρωση, κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ρωσικής πρωτεύουσας, σε διάστημα δύο εβδομάδων συγκεντρώθησαν οι πρώτοι 120 αθητές, σε δύο μήνες ο αριθμός τους ανέρονταν σε 200. Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οι εγγραφές ανήλθαν σε 300, από τη μεθεπόμενη κυμαίνονταν σταθερά στους 500-600 μαθητές, ενώ πέρυσι, το Σεπτέμβριο του 2013 (ακαδημαική χρονιά 2013-2014) κατεγράφη ο πρωτοφανής αριθμός των 1400 εγγραφών, γεγονός που πιστοποιεί ότι στη Ρωσία υφίσταται εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για τις ελληνικές σπουδές.

Μέριμνά μας η διεύρυνση της γεωγραφικής μας ακτίνας διδασκαλίας της γλώσσας στη Μόσχα, ο πολλαπλασιασμός των εστιών διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού. Η πρώτη εστία, προ 9 ετών, με την οποία συνάψαμε συνεργασία ήταν το σχολείο μέσης εκπαίδευσης της Μόσχας Νο 551, σχολείο με έμφαση στις ελληνικές σπουδές, κάτι που επιτεύχθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του υποδιευθυντή του, ομογενούς, εξαίρετου δασκάλου Ισαάκ Τριανταφίλοβ-Τριανταφυλλίδη, του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας και του Δήμου της Μόσχας. Σύντομα η ακτίνα εστιών μας διευρύνθηκε και περιέλαβε και το Γυμνάσιο «Λομονόσοβ» στην περιοχή «Σοκόλνικι», το σχολείo μέσης εκπαίδευσης Νο 26 (πλησίον του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσωφ», metro station “University”), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Μόσχας, πρύτανης του οποίου είναι ο γνωστός ομογενής επιστήμονας, οικονομολόγος και πρώην Δήμαρχος της Μόσχας Γαβριήλ Ποπώφ (metro station “Belarusskaya”), τις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης Ξένης Λογοτεχνίας Νο 174 «Δάντε Αλιγκέρι» (metro station “Universitet”), τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιδρύματος Σλαυικής Γραφής και Πολιτισμού (metro station “Novokuznetskaya”, “Tretiakovskaya”), τις εγκαταστάσεις της Κρατικής Ακαδημίας Οικονομίας και Κατασκευών (metro station «Begovaya»), το Ινστιτούτο Πολιτισμολογίας της Ρωσίας (metro station “Kropotkinskaya” ). Στις ως άνω εγκαταστάσεις διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, προσετέθη, από το Σεπτέμβριο του 2013, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «To Be Centre Moscow», ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο και ο Ναός Πέτρου και Παύλου πλησίον του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας.

Σε αυτό το σημείο επιθυμούμε να αναφερθούμε στους εκπαιδευτικούς μας, σε εκείνους τους λειτουργούς, που με επαγγελματισμό και ζήλο συμβάλλουν στη διάδοση και εμπέδωση της ελληνικής γλώσσας. Πέραν του ως άνω αναφερόμενου «πατριάρχη» εκπαιδευτικού Ισαάκ Τριανταφυλλίδη, πρέπει να αναφέρουμε τους εξής κάτωθι εκπαιδευτικούς μας: Ειρήνη Μπελέτσκαγια (συγγραφέας του εγχειριδίου «Νεοελληνικά σήμερα – Εντατική μέθοδος», του βιβλίουα σκήσεων, ενώ ετοιμάζεται προς έκδοση εγχειρίδιο για παιδιά), Άλλα Σουτίρινα, Ναταλία Αμπγκαριάν, Κωνσταντίν Ρζιάνιν, ΄Αννα Τόροποβα, Αλεξάνδρα Γκορμπατσόβα, Έλενα Καρπόβιτς, Όλγα Λαντσόβα, Αναστασία Σούροβτσεβα, Άννα Μπέτσινα, Καμιλιά Ισμουχαμέτοβα, Αλεξέι Γκρίσιν, Σεργκέι Ριμπακόβ, Άννα Σοσνινά, Μαρία Γκρίνμπεργκ, Αικατερίνη Μινάχινα, Διάνα Ιωακιμίδου, Αλεξάνδρα Ντούντνικοβα, Ναταλία Ρουντάγια, Ναταλία Μιτροφάνοβα-Σταλ.

Επίσης καλούμεθα να αναφερθούμε και στους Έλληνς εκπαιδευτικούς μας, στον Αργύριο Μιχαήλ, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά αναλαμβάνει με επιτυχία το τμήμα προχωρημένων, που προετοιμάζεται για τις εξετάσεις της ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ και της λήψης του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσης της ελληνικής γλώσσας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και τους εν Μόσχα αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπαιδευτικούς κ.κ. Δημήτριο Κυριακού, Νίκο Ανδριανόπουλο, Δημητριο Κουγιουμτζόγλου, Πέτρο Καλογερόπουλο. Πρόκειται για ανθρώπους που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό, το ζήλο, την υπευθυνότητα, τη συνέπειά τους, για πραγματικούς λειτουργούς και τους οφείλουμε πολλά για τη συμβολή τους στην υπόθεση της διδασκαλίας και διάδοσης της ελληνκής γλώσσας στη ρωσική πρωτεύουσα, γεγονός που εισπράττεται από τους σπουδαστές.

Σε αυτή τη βραδυά, την αφιερωμένη στο εκπαιδευτικό-διαφωτιστικό έργο του Κ.Ε.Π., δεν μπορούσαμε να μη μνημονεύσουμε εκείνους τους λειτουργούς, που διέπρεψαν με το έργο τους και οι οποίοι δε βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Αναφερόμαστε στην αείμνηστη ελληνίστρια Όλγα Γκορμπατσόβα-Κραβτσόβα και στην αποσπασμένη από την Ελλάδα εκπαιδευτικό Χρυσούλα Στέλλα-Βουλγαράκη, στη μνήμη των οποίων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Ακολούθησε η τελετή βράβευσης των διαγωνιζομένων. Τιμητικά βραβεία συμμετοχής μοιράσθησαν σε όλους τους δεκαέξι (16) συμμετέχοντες – διαγωνιζόμενους, και συγκεκριμένα στους: Ντάρια Τόσεβα, Άλλα Κουτέποβα, Ευγενία Φιλίπποβα, Ευγενία Τσουρακάγιεβα, Έλενα Μάλτσεβα, Μαξίμ Μακαρέβιτς, Άννα Λιάμινα, Έλενα Σαμπούροβα, Λύντια Λεσνίχ, Ευγενία Πρασόλοβα, Οξάνα Γαβριηλίδου, Μαρία Μοργκουνόβα, Ναταλια Αβανέσοβα, Αναστασία Πετρόβα, Μαργαρίτα Ρίμπινα, Αικατερίνη Μπαλασάνοβα.

Οι σπουδαστές του Κ.Ε.Π. μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους από τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, τα κίνητρά τους, αναφέρθηκαν στην αγάπη τους για την Ελλάδα. Αξιόλογη πληροφόρηση για τη σύνθεση των μαθητών του τμήματός του έκανε ο σπουδαστής μας Γκεόργκιι Νοβινκόβ. Την εκδήλωση χαιρέτησε η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός Γεωργία Παπαδοπούλου, ενώ ο καθηγητής μας Αλεξέι Γκρίσιν (επίσης συγγραφέας εγχειριδίου νεοελληνικής γλώσσας) περιέγραψε με λεπτομέρειες τη διδακτική διαδικασία, αναφέρθηκε στο επίπεδο εκπαίδευσης και στα αποτελέσματα, τα οποία πετύχαμε.

Εκ μέρους του Δήμου/Κυβέρνησης της Μόσχας, στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο σύμβουλος της Διεύθυνσης Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, Εθνικής Πολιτικής και Σχέσεων με Θρησκευτικούς Οργανισμούς κ. Βαγκράμ Καραπετιάν, ο οποίος επισήμανε την πολυμορφία, σφαιρικότητα και πληρότητων των προγραμμάτων και της δράσης του Κ.Ε.Π.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Συγκρότημα (επικεφαλής Τατιάνα Τσόρναγια), τη Χορωδία (επικεφαλής Όλγα Τάντσεβα, Ινέσσα Εφραιμίδου), αλλά και τον Έλληνα μουσικό και καλό φίλο Γιάννη Κωφόπουλο, απογείωσαν συντελεστές και θεατές τη βραδυάς, που όλοι μαζί παρασύρθηκαν σε ξέφρενο χάσαπικο και χασαποσέρβικο.

Παράλληλα με την εκτέλεση του καλλιτεχνικού προγράμματος έγινε η τελετή απονομής των τριών πρώτων βραβείων βάσει των αποτελεσμάτων του γνωσσολογισκού διαγωνισμού, τα γραπτά του οποίου ήλεγξαν οι καθηγητές του Κ.Ε.Π. Ειρήνη Μπελέτσκαγια, Ναταλία Αμπγκαριάν και Αλεξέι Γκρίσιν.

Την τρίτη θέση μοιράστηκαν η Έλενα Σαμπούροβα και η Λύντια Λεσνίχ, οι οποίες, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας μας «Στήριξε την Ελλάδα», βραβεύθηκαν με ελληνικά προϊόντα, που φημίζονται για τη διατροφική ωφελιμότητά τους, το πλούσιο άρωμα και τη μεστή γεύση τους, καθώς και με κάρτα δώρου της αλυσίδας υποδηματοποιίας «ΕCΟΝΙΚΑ» (εντάσσεται στον όμιλο εταιρειών NOVARD), ο πρόεδρος της οποίας Ανδρέας Ηλιόπουλος αποτελεί ιδρυτικό στέλεχο του Κ.Ε.Π. και πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου μας, ενώ στηρίζει με συνέπεια και σταθερότητα τις δράσεις μας, πράγμα για το οποίο του εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας.

Tη δεύτερη θέση κατέλαβε η Μαργκαρίτα Ρίμπινα, η οποία, πέραν των ως άνω δώρων, επιβραβεύθηκε και με βιβλία στην ελληνική.

Την άκρως τιμητική πρώτη θέση κατέλαβε η Άλλα Κουτέποβα, η οποία θα μεταβεί για μία εβδομάδα δωρεάν παρακολούθησης μαθημάτων ελληνική γλώσσας στη Σχολή LEXIS στα Χανιά.

Τις εμπειρίες και εντυπώσεις από την παρακολούθηση μαθημάτων στη Σχολή LEXIS μοιράστηκε η σπουδάστρια του Κ.Ε.Π. Όλγα Ορλόβα, η οποία μόλις επέστρεψε από τα Χανιά. Το όλο πρόγραμμα, που προσφέρει η σχολή LEXIS, είναι εξαιρετικά πλούσιο και πολυεπίπεδο, πέραν των μαθημάτων γλώσσας συμπεριλαμβάνει περιηγήσεις, άμεση επαφή με τους κατοίκους-φορείς της νεοελληνικής γλώσσας, παράλληλες δραστηριότητες κ.α. Αναλυτικότερη ενημέρωση για όλα τα θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα που φέτος εκπόνησε το Κ.Ε.Π., δύνασθε ν αντλήσετε στο εξής εδάφιο του Δικτυοτόπου του ΚΕΠ: «Образовательные программы в Греции» – http://www.hecucenter.ru/ru/greekcourses/ingreece/

Στο τέλος της βραδυάς η επικεφαλής του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κ.Ε.Π. Τατιάνα Τσόρναγια, προβαίνοντας σε απολογισμό δράσης του τελευταίου έτους, παρουσίασε τη νεότερη καθηγήτρια χορού και αναπληρώτριά της Οξάνα Ρακτσέγιεβα, καθώς και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμμετοχή του Χορευτικού μας Συγκροτήματος στο Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακού χορού ΜΕΝΕΛΑΪΔΙΑ (Καρδίτσα, 14, 22-27 Απριλίου), έναν καταξιωμένο θεσμό 20 ετών, ο οποίος τελεί χρόνια τώρα υπό την Αιγίδα του Υπ. Εξωτερικών – Γ. Γ. Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Επίσης ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και η κα Ρακτσέγιεβα από πέρυσι είναι μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO. Ταυτόχρονα δεν μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικό Κωνσταντία Καραμπατζάκη, η οποία συνέβαλε τα μάλα στον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου και στη γενικότερη ανάπτυξη του Χορευτικού μας Συγκροτήματος.

Προβαίνοντας, εν κατακλείδι, σε έναν σύντομο απολογισμό, η Δώρα Γιαννίτση είπε το σημαντικότερο, που πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι η γνωριμίες, οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι φιλίες που αναπτύσσονται στα παλίσια των δράσεων του Κ.Ε.Π. Το κοινό συχνά ενδιαφέρεται για την ημερομηνία της προσεχούς εκδήλωσης. Οι άνθρωποι συνήθισαν να συναντώνται στις εκδηλώσεις του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, να μοιράζονται ανησυχίες, χαρές και λύπες, να επικοινωνούν γύρω από μια συνιστώσα, την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σε αυτό το σημείο θα επιθυμούσα να αναφέρω ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Αλεξάντρ Μιλιουκώφ, Ρώσου περιηγητή του δεύτερου ήμισυ του 19ου αι., ο οποίος επισκέφθηκε τη Χώρα μας. Πρόκειται για το 1857, περίοδο μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, όταν η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας όλο και περισσότερο προσανατολίζεται προς τη Δύση, ενώ η επιρροή της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή είναι αποδυναμωμένη. Ο Μιλιουκώφ αναφέρει ότι κατά τον περίπατό του στους πρόποδες της Ακρόπολης και συνοδευόμενος από έναν Έλληνα γνωστό του, με τον οποίο επικοινωνούσε στη γαλλική, συνάντησε έναν ηλικιωμένο Έλληνα βοσκό. Ο βοσκός, στην αρχή, νόμισε ότι ο ξένος περιηγητής είναι Γερμανός, αφού, όμως, έμαθε ότι πρόκειται για Ρώσο “το συνοφρυωμένο πρόσωπο του γέροντα φωτίστηκε. –Ρώσος! – είπε ο γέρος τοποθετώντας το χέρι στην καρδιά, – κάθισε, κάθισε! Οι Ρώσοι είναι προσκεκλημένοι μας! Οι Ρώσοι είναι αδέρφια μας!” Νομίζω ότι αυτά τα λόγια του Έλληνα βοσκού χαρακτηρίζουν με το βέλτιστο τρόπο τις σχέσεις των δύο λαών διαχρονικά, πρωτίστως σε διαπροσωπικό επίπεδο, σε επίπεδο απλών ανθρώπων, ανεξαρτήτως πολιτικών συγκυριών, ισορροπιών και σκοπιμοτήτων. Αυτή η διαπροσωπική σχέση είναι που εξασφαλίζει τη διεθνική ισορροπία, την αμοιβαία κατανόηση, την ειρηνική συνύπαρξη και ανάπτυξη, κάτι που χρήζει άμεσα ο πλανήτης μας σήμερα.»

Η εορταστική βραδυά ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία ελληνικών λιχουδιών (μελομακάρονα και σπανακοτυροπιτάκια), τα οποία ετοίμασε ο ταλαντούχος Γιάννης Κωφόπουλος (είναι γνωστό ότι συνδυάζει δύο ιδιότητες, του μουσικού-τραγουδιστή και του σεφ), μεταφέροντάς μας, κατ΄αυτόν τον τρόπο, σε μία μουσικοχορευτική αλλά και γαστριμαγική περιήγηση ανά την Ελλάδα.

Αποχαιρετώντας ο ένας τον άλλο υποσχεθήκαμε να ανανεώσουμε την επόμενη συνάντησή μας τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει την ειλικρινή και βαθύτατη ευγνωμοσύνη του σε όλους τους συντελεστές-συμμετέχοντες και στους επισκέπτες της εορταστικής αυτής βραδυάς.

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια Κ.Ε.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ