mosxa2Αγαπητοί φίλοι,

Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου του “ΟΧΙ” στον ιταλικό φασισμό, της νικηφόρου προελάσεως του ελληνικού στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) πραγματοποίησε, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013 στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας,  εκδήλωση επιμορφωτικού-εορταστικού χαρακτήρα, αφιερωμένη mosxa3στο έπος του ’40, ιδιαίτερο δείγμα ηρωισμού, σύμπνοιας, ομοψυχίας του ελληνικού λαού απέναντι στον κίνδυνο, απέναντι στον κατακτητή, χαρακτηριστικό παράδειγμα μέγιστης ανταπόκρισης ενός ολόκληρου λαού στα καλέσματα της συλλογικής ευθύνης.

Η εορταστική εκδήλωση ξεκίνησε με πρόγραμμα από το παιδικό τμήμα ελληνικής γλώσσας του Κ.Ε.Π., με αρμόδια καθηγήτρια την κα Άννα Μπέτσινα. Οι μικροί Ζαχαρίας Ράζικ, Νικηφόρος Τσιλφίδης, Άννα Νεφέντοβα, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αιοκατερίνη Αστάχοβα, Σοφία Ραζουμόφσκαγια και Μιχαήλ Σεργκάδιηγήθηκαν στο κοινό το μήνυμα και την αξία της Επετειακής Ημέρας του ΟΧΙ, καθώς απήγγειλαν και ποιήματα, ενώ καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους.

Ακολούθησε παρουσίαση του βιβλίου του διδάκτορα ιστορίας, διευθυντή του Τμήματος Μελετών ΕΕ στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας Γιούρι Κβασνίνμε τίιτλο «Η Ελλάδα στο σύστημα διεθνών σχέσεων την περίοδο 1936-1941» (Μόσχα, 2011, έκδοση ΚΕΠ). Η εν λόγω έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της ρωσικής τράπεζας “KEDR BANK”, της μοναδικής ρωσικής τράπεζας που δραστηροποιείται στην ελληνική αγορά Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει τηνε υγνωμοσύνη του στη διοίκηση της εν λόγω Τράπεζας και δη στην Αντιπρόεδρο, ομογενή κα Ναντέζντα Κολοφίντινα.  Ο κύριος Κβασνίν επί σειράς ετών υπήρξε στέλεχος τυ Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, από τη σύστασή του, και δικαιωματικά του αναλογεί μεγάλος συντελεστής έργου, προσφοράς, μεριδίου ευθύνης του όλου σχήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, γεγονός που επισημάνθηκε από τη διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση. Η μονογραφία του κ Κβασνίν είναι αφιερωμένη στη μελέτη της θέσης και του ρόλου της Ελλάδας στο σύστημα διεθνών σχέσεων πριν και κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το βιβλίο εξετάζει λεπτομερώς την πολιτική ελιγμών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, τις σχέσεις με τις χώρες της Βαλκανικής Αντάντ, εστιάζεται σε ζητήματα ελληνο-σοβιετικών σχέσεων, γίνεται αναφορά στους λόγους, στους οποίους αποδίδεται η ήττα των βρετανικών και ελληνικών στρατευμάτων τον Απρίλιο-Μάιο του 1941 στην Κρήτη, στην προετοιμασία της Βρετανικής εξερευνητικής δύναμης στη μάχη για την Κρήτη, στην ιστορική σημασία της συμμετοχής της Ελλάδα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εν λόγω μελέτη απευθύνεται σε ερευνητές-νεοελληνιστές, σε ιστορικούς, εμπειρογνώμονες στον τομέα των διεθνών σχέσεων κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, καθώς και όλους όσους ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε από τους σπουδαστές του Κ.Ε.Π. Αναστασία Καλαμπούσκινα, Ναταλία Πάρσινα και Φώτη Παπαιωάννου με παρουσίαση «Το Έπος του ΄40 – σύντομη ιστορική επισκόπηση –  Η Τέχνη στρατευμένη στο Αλβανικό Μέτωπο (ζωγραφική, γλυπτική, αφίσες, σκίτσα, χαρακτική, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα) συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού.

Από τη στιγμή της ίδρυσής του το Κ.Ε.Π. εορτάζει πάντοτε την Εθνική μας Επέτειο, φροντίζοντας να διαφωτίζει το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, την επέτειο του OXI, από διαφορετική κάθε φορά πτυχή. Έτσι, στο παρελθόν, είχαμε προβεί σε σύντομη επισκόπηση των γεγονότων του Αλβανικού Μετώπου, είχαμε εστιάσει την προσοχή μας στο ρόλο της γυναίκας στην Αλβανία, στη μάχη της Κρήτης, την ύστατη τακτική αντίσταση των Ελλήνων μαζί με αγγλικές μονάδες, κατά των γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη πριν την κατάκτηση της Μεγαλονήσου από τους Γερμανούς, είχαμε μυηθεί στις μοναδικές ημέρες των παραμονών της 28ης Οκτωβρίου, όταν στην Αθήνα εορτάζονταν οι ημέρες ελληνοϊταλικής φιλίας, όπως καταγράφονται σε κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας, βασισμένα στα απομνημονεύματα του Φιλέλληνα Ιταλού Πρέσβυ Εμμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος, λόγω της υπηρεσιακής του ιδιότητας, εκλήθη από την ιστορία να επιδώσει στο Μεταξά το ιστορικό τελεσίγραφο, έχουμε προβεί σε εξιστόρηση των γεγονότων μέσα από αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων κ.α.  Φέτος αποφασίσαμε να δείξουμε το πώς η τέχνη στρατεύεται στον Αγώνα, υπηρετεί στα καλέσματα της εποχής της, αναδεικνύει και εκφράζει τη συλλογική άρνηση του ελληνικού λαού στην υποδούλωση και στην εξάρτηση (ανάλογο υλικό επισυνάπτεται).

Η εορταστική βραδυά εμπλουτίστηκε από πρόγραμμα του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κ.Ε.Π. (επικεφαλής η κα Τατιάνα Τσόρναγια), με χορούς από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, που απέσπασαν τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Έλληνες και Φιλέλληνες, μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος του Δ/ντή Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, Εθνικής Πολιτικής και Σχέσεων με Θρησκευτικούς Φορείς του Δήμου/Κυβέρνησης της Μόσχας κ Βαγκράμ Καραπετιάν και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ρωσίας κ Βλαντίμιρ Σαντκώφ, οι οποίοι απηύθυναν θερμό χαιρετισμό, επισημαίνοντας τη συμβολή του ελληνικού λαού στην κοινή υπόθεση απελευθέρωσης της ανθρωπότητας από τη σκιά του φασισμού-ναζισμού και διατήρησης της ειρήνης.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ενθουσιώδη και θερμή ατμόσφαιρα, ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας από τους παρευρισκομένους, τους οποίους διακατείχαν συναισθήματα υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη σε όλους όσους συμμετείχαν στην εορταστική βραδυά, καθώς και σε όσους μας τίμησαν με την προσέλευσή τους.

Με εκτίμηση,

Δώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια Κ.Ε.Π.

mosxa1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ