Γράφει ο δημοσιογράφος Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

 

Προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα αδήλωτα κεφάλαια, που έχουν φύγει στο εξωτερικό, αλλά και να εμφανισθούν αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να δώσει άλλη μία ευκαιρία μαζί με σχετικά ευνοϊκά κίνητρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, να λυθεί οριστικά το θέμα αυτό, πριν την κατάρτιση του περίφημου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη βάση δεδομένων από εδώ και στο εξής για το σύνολο των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Κέρδος», τα κίνητρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, ξεκινούν από μικρή, εφάπαξ φορολόγηση και προβλέπουν μακράς διάρκειας φοροαπαλλαγές για τα κεφάλαια που επενδύονται, στο σκεπτικό των κινήτρων του νέου αναπτυξιακού νόμου, που βρίσκεται στα σκαριά από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Για τα κεφάλαια αυτά, όπως είναι γνωστό, προβλέπεται δικαίωμα επιλογής κινήτρων (φοροαπαλλαγές, επιδότηση κ.λπ.) για μεγάλες επενδύσεις και πολυετείς άδειες παραμονής για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Στην αποκάλυψη αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και στη δημιουργία περιουσιολογίου στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση

Γενικότερος κυβερνητικός στόχος είναι, αφενός μεν να έρθουν στο φως αόρατα και άγνωστα στην Εφορία περιουσιακά στοιχεία (από ακίνητα μέχρι Έργα Τέχνης), που αποκτήθηκαν με μη νόμιμα κεφάλαια,  και αφετέρου να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλήρες μητρώο, στο οποίο θα βασιστεί και η εφαρμογή του περιουσιολογίου.

Σημαντικό δέλεαρ στην όλη διαδικασία θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή ενός ιδιαίτερα χαμηλού φορολογικού συντελεστή, αλλά και η δυνατότητα όσων ενταχθούν στη ρύθμιση να καλύψουν το «πόθεν έσχες», τόσο για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όσο και για τα τεκμήρια διαβίωσης. Παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι, στην περίπτωση που θα εφαρμοσθεί τελικώς η ρύθμιση, θα είναι η τελευταία ευκαιρία, που θα δοθεί σε όλους αυτούς, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο έχουν κρύψει εισοδήματα από την Εφορία, να τα εμφανίσουν και να τα δηλώσουν, αποκαθιστώντας την σχέση τους με τις φορολογικές Αρχές και καταβάλλοντας ένα ελάχιστο τίμημα, προτού ξεκινήσουν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων. Όσοι ενταχθούν στην ρύθμιση αυτή, θα κληθούν να δηλώσουν περιουσιακά κινητά και ακίνητα στοιχεία, που μέχρι σήμερα δεν είχαν δηλώσει ποτέ στην Εφορία, καθώς η απόκτησή τους δεν δικαιολογούνταν από το ύψος των φορολογικών τους δηλώσεων. Πέραν των ακινήτων, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν καταθέσεις, που διατηρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, κοσμήματα αξίας και χρυσό, ακόμη και Έργα Τέχνης μεγάλης αξίας!
Η ρύθμιση αυτή θα εξαιρεί από την ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις νομιμοποίησης περιουσιακών στοιχείων, τους πολιτικούς αλλά και κάθε πρόσωπο που, από οποιαδήποτε θέση, άσκησε με οποιονδήποτε τρόπο δημόσια εξουσία. Παράλληλα, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν και όσοι θα επιθυμούσαν να νομιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία, που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί εάν αυτό μπορεί να ελεγχθεί εκ των προτέρων.

Αυστηρές κυρώσεις με βαριά πρόστιμα και κατασχέσεις

Αντιθέτως, όσοι για μία ακόμη φορά αγνοήσουν συνειδητά τη ρύθμιση και επιλέξουν να κρατήσουν στην αφάνεια περιουσιακά τους στοιχεία, που δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο κύμα διασταυρώσεων, που θα ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του οποίου θα αποκαλύπτονται οι αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ δηλωμένων εισοδημάτων και πραγματικών περιουσιακών στοιχείων. Οι κυρώσεις για την ύπαρξη αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων δεν θα περιορίζονται μόνον στην επιβολή υψηλών προστίμων, αλλά θα επεκτείνονται μέχρι και σε πλήρη κατάσχεση ακίνητης αλλά και κινητής περιουσίας.

Πιθανή παράταση έως 28 Φεβρουαρίου 2013 της προθεσμίας για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων για εμβάσματα αδήλωτων κεφαλαίων στο εξωτερικό

Σημειώνεται, ότι έληξε η προθεσμία και για τους τελευταίους φορείς να αποστείλουν τα στοιχεία των συναλλαγών τους για το 2011, στο πλαίσιο της καταγραφής πληροφοριών για τη διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων των φορολογουμένων. Η υποχρέωση αποστολής στοιχείων αφορά σε τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, θεραπευτήρια, κτηματομεσίτες, οίκους δημοπρασίας, φροντιστήρια, ακόμη και καζίνα!
Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται εξάλλου και η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να παραχωρήσει νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων (που επίσημα έχει λήξει στις 15 Φεβρουαρίου 2013, αλλά άτυπα εξακολουθεί κατά περίπτωση να ισχύει), για όσους έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, χωρίς να μπορούν, μετά τις διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, να δικαιολογήσουν τα ποσά αυτά με βάση τα δηλωμένα εισοδήματά τους. Συγκεκριμένα -και μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών-, προέκυψε, ότι η νέα καταληκτική ημερομηνία συμφωνήθηκε να είναι η 28η Φεβρουαρίου, κάτι που είναι πολύ πιθανό να ισχύσει και με επίσημη ανακοίνωση.

Η «ευκαιρία» του 2011 είχε πενιχρά αποτελέσματα

Η τελευταία ευκαιρία που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών στους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες να επαναπατρίσουν κεφάλαια, που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες, ήταν το 2011, με «πενιχρά» όμως αποτελέσματα, αφού τα κεφάλαια, που επέστρεψαν, ήταν λιγότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ. Αποδεικνύεται έτσι, ότι αυτά τα κίνητρα επαναπατρισμού ουδέποτε σαγήνευσαν τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας και άλλων κρατών, οι οποίοι τα αγνόησαν επιδεικτικά, προτιμώντας να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Αφενός, όμως η επέκταση των συμφωνιών για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών  και αφετέρου η πρόοδος των διασταυρώσεων αλλά και το συγκριτικά υψηλότερο επιτόκιο, που προσφέρει η ελληνική τραπεζική αγορά, πιθανότατα να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον το τοπίο. Μόλις πέρυσι εντοπίσθηκαν περί τους 54.000 Έλληνες καταθέτες εξωτερικού, που έβγαλαν από την Ελλάδα ποσά άνω των 100.000 ευρώ από το 2009 μέχρι σήμερα. Περίπου 24.000 από αυτούς καλούνται με ειδοποιητήρια να δικαιολογήσουν την προέλευσή τους τις ημέρες αυτές στις φορολογικές Αρχές, με μόλις 7.000 να έχουν ανταποκριθεί έως τώρα στην πρόσκληση της ΓΓΠΣ και τους υπόλοιπους να κινδυνεύουν με φορολόγηση ακόμη και με ποσοστό 45% για το μέρος των κεφαλαίων, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.

Αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για επιτυχία του εγχειρήματος

Ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων ήταν πρόθεση του οικονομικού επιτελείου από πέρυσι τον Ιούλιο, πλην όμως οι έντονες αντιδράσεις αρκετών στελεχών της τρικομματικής κυβέρνησης οδήγησε αρχικά στη ματαίωσή του. Η διστακτικότητα του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων κινήτρων οφείλεται στις αντιδράσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, που χαρακτήριζαν ανοικτά το μέτρο ως ξέπλυμα χρήματος. Αυτή την φορά ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξο και θεωρεί, ότι το εγχείρημα μπορεί να πραγματοποιηθεί με σχετική ασφάλεια, καθώς τα κίνητρα εμφάνισης αδήλωτων εισοδημάτων απαλλάσσουν τον υπόχρεο από όλα τα φορολογικά αδικήματα, εκτός εκείνων που συνδέονται με το Ν. 2231\95 και 3034\2002 (χρηματοδότηση τρομοκρατίας κ.λπ.). Αυτό σημαίνει, ότι τα κίνητρα αφορούν κεφάλαια, που μεταφέρονται από ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελληνικούς, για τα οποία, ούτως ή άλλως, οι τράπεζες ήταν υποχρεωμένες να ελέγχουν κάθε φορά που κατατίθεντο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ