Mε απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου τοποθετείται στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ο κ. Γεώργιος Βράνος. Ο κ. Βράνος είναι από το 2010 Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με γνωστικό αντικείμενο τη διεύθυνση ορχήστρας.

Αποδεχόμενος τη θέση, ο νέος διευθυντής δήλωσε σχετικά: «Με τιμά ιδιαίτερα η ανάθεση εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της διεύθυνσης μιάς ορχήστρας, η οποία είναι στολίδι όχι μόνο για τη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Μια ορχήστρα που έχει ιστορικό παρελθόν, και για την οποία θα αφιερώσω όλες τις δυνάμεις μου, ώστε να έχει και μέλλον».

Βιογραφικό Γεωργίου Βράνου

Ο Γεώργιος Βράνος γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα.Από το 2010 είναι επίκουρος καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο τη διεύθυνση Ορχήστρας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης τού Παν/μιου
Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.Τα προηγούμενα επτά χρόνια διετέλεσε Ά αρχιμουσικός και αναπληρωτής ΓενικόςΜουσικός Διευθυντής (Generalmusikdirektor) στην Όπερα του Regensburg(2003-2008)  και στην Κρατική Όπερα του Coburg (2008-2010) όπου ήταν καικαλλιτεχνικός διευθυντής της συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Coburg, ενώ το 2004-2005
ήταν Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην όπερα του Regensburg (G.M.D.)
Παραγωγές όπως Carmen, Norma, Lulu, Un Ballo di maschera κ.α. καθώς καισυμφωνικά κονσέρτα, πολλές φορές και με τη σύμπραξη της περίφημης παιδικήςχορωδίας των  Domspatzen και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Όπερας του Regensburg,απέσπασαν ενθουσιώδεις κριτικές από τον γερμανικό, αλλά και διεθνή Τύπο.
Σαν ΄Β αρχιμουσικός στην Όπερα του Pforzheim, από το 1997-2003 διηύθυνε εκτόςτου γνωστού ρεπερτορίου και αρκετές πρώτες εκτελέσεις, πολλές φορές και με τησύμπραξη της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου της Νοτιοδυτικής Γερμανίας(Sudwestdeutshes Kammerorchester Pforzheim), ενώ παράλληλα ήταν καικαλλιτεχνικός διευθυντής για δύο συνεχή χρόνια (1998-99) των καλλιτεχνικώνεκδηλώσεων στο Gasteig και το Prinzregenten-Theater προς τιμήν της ΜαρίαςΚάλλας με τη συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου και την Ορχήστρα Kammerphilharmonie της Αγ.Πετρούπολης.
Στο χώρο του Ορατόριου και παλιάς μουσικής,έπαιξε καταλυτικό ρόλο η παρακολούθηση Μeisterkurs στον περίφημο μαέστρο H.Rilling καθώς και η συνεργασία του με την Ορχήστρα Bach Collegium  και τη διεθνήσυμφωνική Ορχήστρακαι χορωδία του Φεστιβάλ της Στουτγγάρδης όπου διήυθυνε το Requiem του Verdiκαι τη Λειτουργία Messa per Rossini.
Παράλληλα έχει συνεργαστεί και με άλλες Όπερες, όπως αυτή του Janacek Theaterκαι την Όπερα του Μπρνο (Brun) στη Τσεχία, την Όπερα του Flensburg και τηςTrier στη Γερμανία, και συμφωνικές Ορχήστρες όπως αυτή του Μονάχου, Gottingen,Bad-Reichenhall, Πράγας κ.α.
Για το συμφωνικό ρεπερτόριο αλλά και τη συνεργασία με νέους εκτελεστές εκτός απότις διάφορες Ορχήστρες και Όπερες με τις οποίες συνεργάστηκε, μεγάλη σημασία είχε και ηανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης για δύο συνεχή έτη, της πρώτης του Ορχήστρας το 1994, της συμφωνικής Ορχήστρας του Παν/μίου του Μονάχου, γεγονόςπου σχολιάστηκε με ενθουσιασμό από τον γερμανικό Τύπο (Suddeutsche Zeitung,Munchner Merkur κ.α.) ως τελοιόφοιτος της Ανωτάτης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου στη τάξη του H.Michael, όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος«Α.Ωνάσης», αφού έκανε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Α.Αμαραντίδη και πιάνο(Δίπλωμα) με την Ιφ.Παπαδογιάννη στο Εθνικό ΩδείοΑθηνών.
Στην Ελλάδα διετέλεσε το 1996 βοηθός του Μιλτ.Καρύδη και του Theodor Guschlbauer σε παραγωγές της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ. και από το 2004 άρχισε και τις συνεργασίες και με τις μεγάλες ελληνικές Ορχήστρες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ