Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Νέο ρεκόρ “έσπασε” ο αριθμός των ανέργων στις 17 χώρες της Ευρωζώνης τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου, υπερβαίνοντας τα 19 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat , το ποσοστό των ανέργων διαμορφώνεται στο 12%, που συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ από την ημέρα, που υιοθετήθηκε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 26,4% για την Ελλάδα και στο 26,3% για την Ισπανία. Στους νέους ηλικίας έως 25 ετών, η Ελλάδα είναι πρώτη με 58,4% και ακολουθούν η Ισπανία με 55,7% και η Πορτογαλία με 38,2%.
Αξιοσημείωτη είναι η βαθμιαία διεύρυνση του χάσματος, που παρατηρείται ανάμεσα στις ισχυρές και αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.
Την ώρα που η συνεχιζόμενη ύφεση οδηγεί σε διαρκή αύξηση των ανέργων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, το ποσοστό ανεργίας στην Αυστρία φτάνει μόλις το 4,8% (το μικρότερο στην ζώνη του ευρώ). Πολύ κοντά βρίσκεται και η Γερμανία, με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας να φθάνει στο 5,4%.
Με τα σημερινά δεδομένα, μία ταχεία ανάκαμψη θεωρείται απίθανη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οικονομικού ινστιτούτου Markit, για τις ανάγκες της οποίας ερωτήθηκαν 3.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις, ο εφετινός Μάρτιος ήταν ο 14ος κατά σειρά μήνας, κατά τον οποίο σημειώθηκε μείωση των θέσεων εργασίας.
Ιδιαίτερα έντονο ήταν αυτό το φαινόμενο στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Αντιθέτως, νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Αυστρία και την Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω άνοδο του δείκτη ανεργίας στην Ευρωζώνη στο 12,2% εντός του 2013, ενώ εκτιμά, ότι το συνολικό ΑΕΠ θα μειωθεί για δεύτερη συνεχή φορά κατά 0,3%. Μικρή ανάκαμψη (μόλις κατά 0,1%) αναμένει η Κομισιόν για το 2014.

Γ.Σ.Ε.Ε.: Το 39% του συνόλου των ανέργων στην Ελλάδα είναι μακροχρόνιοι άνεργοι
Στο 39% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων αντιστοιχούσαν το 2012 οι μακροχρόνιοι άνεργοι, δηλαδή οι άνεργοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, σύμφωνα με τα πορίσματα του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), που βασίστηκαν στα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι άνεργοι, που επιδοτεί ο Οργανισμός, αποτελούν μόλις το 25% του συνόλου, όταν προ διετίας το ποσοστό αυτό έφθανε το 30%.
Η μείωση των θέσεων εργασίας αυξήθηκε σωρευτικά τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την πορεία της ύφεσης της οικονομίας. Μέσα σε δυόμισι χρόνια (Αύγουστος 2008 – Δεκέμβριος 2010), χάθηκαν όλες οι θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα οκτώ χρόνια (Ιανουάριος 2001 – Ιούλιος 2008).
Συγκεκριμένα, στα χρόνια της ανάπτυξης δημιουργήθηκαν 303.824 θέσεις μισθωτής απασχόλησης, ενώ χάθηκαν στα δυόμισι πρώτα χρόνια της ύφεσης 309.194 θέσεις εργασίας.
Συνολικά, μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012, χάθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα 507.000 θέσεις μισθωτών εργαζομένων.
Κατά το 2012 στους εγγεγραμμένους ανέργους, που αναζητούν εργασία μέσω των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, κατά μέσον όρο του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, περισσότεροι από τους μισούς (57,6%) είναι γυναίκες, σχεδόν το 27% έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών, το 63,5% έχει ηλικία μεταξύ 30 και 55 ετών, ενώ το 10% έχει μεγαλύτερη ηλικία από αυτή των 55 ετών.
Το 92% του συνόλου των εγγεγραμμένων αυτών ανέργων έχει ελληνική υπηκοότητα,  το 6% έχει υπηκοότητα τρίτων χωρών και λιγότερο από 2% έχει υπηκοότητα χωρών-μελών της Ε.Ε.. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανέργων έχουν περαιώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (μέχρι και την Γ΄ τάξη Γυμνασίου), το 47% έχει δευτεροβάθμια εκπαίδευση (απόφοιτοι Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής) και το 16% έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση (δηλαδή είναι απόφοιτοι Ανώτερης ή Ανώτατης Σχολής).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ