Βασίζεται μόνο σε κρητικά βότανα και ελαιόλαδο και έχει εκπληκτικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ένα νέο ελληνικό επίτευγμα στον χώρο της Φαρμακευτικής και της Ιατρικής, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα συχνά μικροπροβλήματα της υγείας μας, όπως π.χ. τους κοινούς πονοκεφάλους, τα κρυολογήματα και την κοινή γρίππη, αποτελεί η νέα βιολογική ασπιρίνη.

Πρόκειται για μία «μαγική» κάψουλα, που είναι σχεδόν ίδια με την παραδοσιακή κάψουλα της γνωστής «χημικής» ασπιρίνης και φέρει την «κρητική υπογραφή», αφού αποτελείται αποκλειστικά από τρία είδη κρητικών βοτάνων, διαλυμένων σε ελαιόλαδο. Η «κρητική» ασπιρίνη παρασκευάσθηκε από ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποτελεί ήδη παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και συνδυάζει την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων με τις αυστηρές προδιαγραφές, που θέτει η σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη.

Εμπνευστές αυτής της ιδέας είναι οι καθηγητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.κ. Ηλίας Καστανάς και Χρήστος Λιόνης, καθώς  και ο καθηγητής Βιολογίας κ. Στέργιος Πυρίντσος, ενώ για την παρασκευή της κάψουλας συμμετείχαν η Ένωση Αγροτικού Συναιτερισμού Ρεθύμνου και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία «Gallenica». Ήδη αναμένεται η πιστοποίησή της από τον ΕΟΦ, από τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από την αμερικανική FDA.

Βασίζεται στις λαϊκές κρητικές παραδόσεις

Το πλέον σίγουρο είναι, ότι η «κρητική» ασπιρίνη θα ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας, αφού, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, παρόλο που τα συστατικά της είναι εντελώς φυσικά, το νέο αυτό σκεύασμα αποτελεί φάρμακο και όχι συμπλήρωμα διατροφής, όπως είχε εσφαλμένα χαρακτηρισθεί αρχικά.
Στόχος των επιστημόνων δεν είναι να αντικαταστήσουν ή να αχρηστεύσουν την παραδοσιακή χημική ασπιρίνη, αλλά να εισάγουν στην Αγορά ένα φυσικό φάρμακο, βγαλμένο από την κρητική γη.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυσικού αυτού φαρμάκου προέρχονται από τα τρία κρητικά βότανα, που θεωρούνται ευεργετικά για τον οργανισμό μας, διαλυμένα σε ελαιόλαδο, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές από την αρχαιότητα.
Η ιδέα της έρευνας βασίστηκε σε λαϊκές κρητικές παραδόσεις, που μαρτυρούσαν, πως το συγκεκριμένο αφέψημα ήταν παλιά κρητικό γιατρικό κατά της γρίππης. Η 12χρονη επιστημονική έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει τις λαϊκές παραδόσεις. Οι επιστήμονες απέδειξαν, ότι οι Κρητικοί, που κατανάλωναν το κοκταίηλ βοτάνων, παρουσίαζαν ισχυρή αντίσταση στα κρυολογήματα και στις λοιμώξεις.
Παρόλα αυτά ο καθηγητής κ. Ηλίας Καστανάς αρνείται να αποκαλύψει την φόρμουλα του νέου φαρμάκου και δηλώνει, ότι το φάρμακο θα αποτελέσει παγκόσμια πατέντα. «Αν θα αποκαλύπταμε κάποιο από τα τρία βότανα, πολύ φοβάμαι, ότι θα είχαμε το φαινόμενο της τηλεοπτικής “φραπελιάς”», θυμίζοντας αυτό που συνέβη πριν μερικά χρόνια στην χώρα μας, με την διάδοση της φήμης, ότι τα φύλλα ελιάς θεραπεύουν κάθε αρρώστια. «Τότε όλοι πήγαιναν και κούρευαν τα φύλλα της ελιάς και τα χτυπούσαν στο μίξερ, για να πιούν τον χυμό τους, επειδή πίστευαν ότι δεν θα αρρωσταίνουν ή ότι θα γίνουν καλά από τις αρρώστιες που είχαν».

Δεν προκαλεί αρνητικές παρενέργειες

Ο κ. Καστανάς αναφέρει σχετικά με τη νέα βιολογική ασπιρίνη, ότι «τα υλικά από τα οποία αποτελείται η κάψουλα δεν παρουσιάζουν, μέχρι στιγμής, αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η δοσολογία, που θα συστήνεται, θα είναι παρόμοια με την κατανάλωση 2 με 3 ροφημάτων την ημέρα».
Τονίζει δε, ότι δεν υπήρξε καμία ενίσχυση από το ελληνικό Κράτος στην όλη διαδικασία παρασκευής του νέου φαρμάκου και συμπληρώνει: «Τα κονδύλια για την έρευνα και την παραγωγή του τα αντλήσαμε από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου και τη φαρμακευτική εταιρεία “Gallenica”, που θα προωθήσει το φάρμακο στην Αγορά »
Η βιολογική Ασπιρίνη της Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον τομέα της φαρμακολογίας και έχει πολύ καλές προοπτικές να κατακτήσει όλον τον κόσμο, αφού προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού, ανακουφίζει από το κρυολόγημα, καταπολεμά την κοινή γρίππη, έχει αντιπυρετικές και αναλγητικές ιδιότητες και δεν έχει αρνητικές παρενέργειες.
Η έγκριση της αναμένεται στα μέσα του 2013 από τον ΕΟΦ, ενώ η τιμή πώλησής της στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεπεράσει την τιμή του ενός ευρώ ανά συσκευασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ