Συνάντηση στην Αθήνα  με την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιαννη πραγματοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Τρικάλων, στην οποία παραβρέθηκε και ο τοπικός βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Σκρέκας.

Στην αρμόδια Υπουργό υποβλήθηκε υπόμνημα με προτάσεις, αφού αρχικά τονίζεται ότι ο Νομός Τρικάλων, παρά το ότι περιλαμβάνει διάφορους τουριστικούς πόρους, έχει το πλεονέκτημα ότι, αναμφισβήτητα, η περιοχή των Μετεώρων αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης για την προσέλκυση επισκεπτών.

Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής:

Κυρία Υπουργέ,

Αφού και επίσημα σας συγχαρούμε για την ανάληψη του δύσκολου έργου της ηγεσίας του τουρισμού της χώρας, και σας ευχηθούμε ειλικρινά καλή δύναμη και καλή επιτυχία, θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για τις θετικές για τον τουρισμό  ανακοινώσεις και εξαγγελίες της Κυβέρνησης και υμών προσωπικώς, και προσβλέπουμε στην υλοποίηση τους, με σκοπό την βελτίωση και ανάπτυξη του σαφώς σημαντικού αυτού οικονομικού κλάδου.
Είναι γνωστό ότι διανύουμε μία περίοδο «δύσκολη» για τον Ελληνικό τουρισμό και την Ελληνική ξενοδοχεία, και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλων των αξιοθέατων και πόλων έλξης είναι σημαντική για όλες τις τουριστικές περιοχές – προορισμούς στην Ελλάδα. Ο Νομός Τρικάλων, παρά το ότι περιλαμβάνει διάφορους τουριστικούς πόρους, έχει το πλεονέκτημα ότι, αναμφισβήτητα, η περιοχή των Μετεώρων αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης για την προσέλκυση επισκεπτών.
Όμως, οι συγκυρίες δεν έχουν βοηθήσει την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής, και, μετά λύπης μας σας γνωρίζουμε ότι το τρέχον έτος αντιμετωπίζουμε μείωση τάξεως 50% στις αφίξεις –διανυκτερεύσεις, μείωση 50% στην απασχόληση, και μείωση 70% στις εισροές – τζίρο, στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής. Βεβαίως η περιοχή επηρεάζεται σημαντικά και από την μείωση της τουριστικής κίνησης της πρωτεύουσας – ευρύτερη περιοχή Αθήνας – δεδομένου ότι τα Μετέωρα και η γύρω περιοχή είναι ενταγμένες στον «κλασσικό γύρο Ελλάδος» που πραγματοποιούν οι επισκέπτες της Αττικής.
Είναι απαραίτητο, και υποβάλουμε προς εσάς το αίτημα της στήριξης του τουριστικού κλάδου, αιτούμενοι να εγκρίνετε τις παρακάτω προτεινόμενες ενέργειες.

(1)    Υλοποίηση ενεργειών προβολής και προώθησης των Μετεώρων

i.    Προετοιμασία προωθητικού υλικού «θρησκευτικού τουρισμού» και στις γλώσσες Ρωσικά και Γερμανικά (δύο σημαντικές αγορές).

ii.    Ένταξη σε ειδικό τμήμα της ιστοσελίδας του ΕΟΤ των Μετεώρων, με περιγραφές και εικόνες από τις 6 επισκέψιμες μονές.

iii.    Υποστήριξη από τα Γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού με διοργάνωση επισκέψεων κατάλληλων δημοσιογράφων και πρακτόρων για τοπική έμμεση διαφήμιση με άρθρα στα τοπικά μέσα σε επιλεγμένες χώρες (ενδεικτικώς Ρωσία, Γερμανία, Βόρειος Αμερική, Ρουμανία, και ομο-ορθόδοξες χώρες).

(2)      Ουσιαστική υποστήριξη στην πραγματοποίηση Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού, ως ετήσιου θεσμού, στην περιοχή.

Επισημαίνουμε ότι όλες οι ενέργειες είχαν γίνει από εποχής 2009 και είχε εγκριθεί και η αιγίδα και η οικονομική υποστήριξη του ΕΟΤ, αλλά με την αλλαγή της Κυβέρνησης τον Οκτώβριο 2009, η νέα πολιτική ηγεσία του τουρισμού, κυριολεκτικώς «κώφευσε» στις επανειλημμένες επικοινωνίες μας, παρά το ότι είχαμε και διεθνή υποστήριξη και την θετική καταρχήν έγκριση της υποστήριξης της Εκκλησίας της Ελλάδος – συνημμένα σας υποβάλλουμε αντίγραφα της σχετικής αλληλογραφίας, και την περιγραφή του Συνεδρίου.

Για την υλοποίηση του, που θα είναι ουσιαστικά το πρώτο «επιστημονικό συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα» (με το ίδιο σκεπτικό που είχαμε υποβάλει), προτείνουμε και αιτούμεθα

i.      Επανενεργοποίηση της έγκρισης αιγίδας του Υπουργείου και χρηματοδότησης από τον ΕΟΤ

ii.     Την δική σας παρουσία και κήρυξη έναρξης εργασιών

iii.     Δημοσιοποίηση μέσω Γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού και διανομή φυλλαδίου σε επιλεγμένες τουριστικές εκθέσεις εξωτερικού

iv.     Συνδυασμό με την πραγματοποίηση, την ίδια περίοδο στα Μετέωρα, ειδικού WORKSHOP Θρησκευτικού Τουρισμού, γενικότερα για την Ελλάδα (με πρόσκληση από τον ΕΟΤ κατάλληλων τουριστικών πρακτόρων, δημοσιογράφων, κλπ)

Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο 2013 προκειμένου η δημοσιοποίηση του και η υλοποίηση να βοηθήσουν και την ερχόμενη τουριστική χρονιά. Εμείς θα εξασφαλίσουμε και πάλι την διεθνή επιστημονική αιγίδα και συμμετοχή διεθνών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων.

(3)      Ειδική προβολή των Μετεώρων στην Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ 2013 της Μόσχας.

Η Ρωσική είναι μία σημαντική αγορά για τους επισκέπτες των θρησκευτικών μνημείων και του προσκυνηματικού τουρισμού. Στόχος μας είναι να οργανώσουμε μία εξειδικευμένη προβολή, με παρουσία εκπροσώπων των Ιερών Μονών και να συνεργαστούμε και με το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ήδη δραστηριοποιείται στην Ρωσία.

Αιτούμεθα:

i.      Δημιουργία «Θρησκευτικού υπο-περιπτέρου» στην Έκθεση εντός του χώρου του ΕΟΤ

ii.     Ειδική Συνέντευξη Τύπου προς εξειδικευμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ και ευελπιστούμε και στην δική σας προσωπική παρουσία

iii.    Έκθεση θρησκευτικών αντικειμένων και κειμηλίων που θα ζητήσουμε να φέρουν οι εκπρόσωποι των Ιερών Μονών (σε ειδική βιτρίνα στο «υπο-περίπτερο»)

iv.    Υποστήριξη με την μεσολάβησή σας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Μόσχα, για την δημοσιοποίηση και τοπικές επαφές της Αντιπροσωπείας των Μετεώρων – και των εκπροσώπων των Ιερών Μονών – με κατάλληλους τοπικούς αξιωματούχους.

Παρακαλούμε επίσης για δύο ακόμη θέματα:

(4)     Τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης με αναφορά στα «Μετέωρα ως Μνημείου UNESCO» σε όλη την οδική αρτηρία από την Εθνική Οδό ΠΑΘΕ και την Εγνατία, διότι σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες πινακίδες καθόλου.

(5)      Μεσολάβησή σας στον κ. Υπουργό Παιδείας για να περιλαμβάνεται η περιοχή των Μετεώρων στις σχολικές εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές εκδρομές, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού γεωλογικού τοπίου των Μετεώρων, του σπηλαίου Θεόπετρα, και του υπό εξέλιξη, στον οικισμό Καστράκι, Γεωλογικού Μουσείου της περιοχής.

Κυρία Υπουργέ,

Γνωρίζετε τα προβλήματα και έχετε αποδείξει το ενδιαφέρον σας για τον Ελληνικό τουρισμό.

Ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός είναι σημαντικός για να αναδειχθεί η περιοχή των Μετεώρων, που έχει το χαρακτηριστικό της μοναδικότητας του φυσικού τοπίου, του πολιτιστικού αρχιτεκτονικού αποθέματος, αλλά και μία θρησκευτική ακτινοβολία λόγω της συγκέντρωσης Ιερών Μονών με μεγάλη ιστορία.

Σας παρακαλούμε να περιβάλλετε και την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων, και τον Νομό Τρικάλων, με το ενδιαφέρον σας και να εντάξετε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού τις παραπάνω προτεινόμενες ενέργειες, που, είμαστε βέβαιοι, ότι θα φέρουν θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα.

Αναμένουμε, Κυρία Υπουργέ, την θετική ανταπόκρισή σας, και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Για την Ένωση Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων

Γιάννης Κουρούπας,

Πρόεδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ