Συνέντευξη για σημαντικά θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και τις θέσεις του Κόμματος Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα

  • Η Αλβανία οφείλει να προχωρήσει στην εφαρμογή συλλογικών δικαιωμάτων γαι την Εθνική Ελληνική Μειονότητα
  • Η απογραφή του πληθυσμού κατόπιν διαβουλεύσεων με την οργάνωση που εκπροσωπεί την ΕΕΜ , σε συνεργασία και επίβλεψη των μηχανισμών της Ε.Ε.
  • Η κυβέρνηση να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την Ομόνοια για την απογραφή

Συνέντευξη για σημαντικά θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και τις θέσεις του Κόμματος Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα, έδωσε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Ντούλες. Συγκεκριμένα ήταν καλεσμένος του δημοσιογράφου Ilir Babaramο στην εκπομπή του (αρκετά μεγάλης ακροαματικότητας) «5 ερωτήσεις απ’ το Μπαμπαράμο», στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι «News -24».

Η ωριαία εκπομπή άγγιξε θέματα όπως η οικονομική κρίση και συνολικότερα η κρίση που διαπερνά η Αλβανία, οι εξελίξεις στις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ της Αλβανίας και ειδικά σε ότι μας αφορά την κατάσταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Αλβανία υπό το πρίσμα του ΚΕΑΔ. Με λόγο εμπεριστατωμένο για άλλη μιας φορά ο κ. Ντούλες κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια και να θέσει στην κρίση της κοινής γνώμης την χρόνια προκατάληψη που επικρατεί στην αλβανική πολιτική τάξη και τη διοίκηση σε ότι αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ιδιαίτερα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ενώ ο μη σεβασμός στην πράξη και η μη εφαρμογή των όσων ισχύουν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια για την ΕΕΜ αλλά και τις άλλες γλωσσικές ή πολιτιστικές ομάδες αποτελεί ένα απ’ τα βασικά προβλήματα που αναφέρουν οι εκθέσεις του διεθνούς και δη του Ευρωπαϊκού παράγοντα και ως εκ’ τούτου αποτελούν όρο εκ των ουκ άνευ για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας, παρόλα αυτά διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση. Αν και έχουν επικυρωθεί όλες οι διεθνείς συμβάσεις (πλην της «Σύμβασης Πλαίσιο για τις Περιφερειακές Γλώσσες» του Συμβουλίου της Ευρώπης, πολύ σημαντική και αυτή όπως επεσήμανε ο κ. Ντούλες) παρόλα αυτά στην συμπεριφορά και στη νοοτροπία της πολιτείας η Αλβανία βρίσκεται ακόμη μακριά του προσδοκώμενου.

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε ειδικά στο δικαίωμα στη χρήση της Ελληνικής στη συναλλαγή με το κράτος και το δημόσιο γενικά όταν γίνεται λόγος για τα μέλη της ΕΕΜ. Επίσης η πολιτεία οφείλει να εντάξει τη χρήση της Ελληνικής στις δημόσιες πινακίδες, τις ονομασίες χώρων και γενικότερα την τοπωνυμία. Επεσήμανε ειδικά ότι είναι καιρός πια η Αλβανία να προχωρήσει και στην αναγνώριση συλλογικών δικαιωμάτων για την ΕΕΜ. Μέχρι σήμερα γίνεται λόγος για σεβασμό ατομικών δικαιωμάτων των μελών της ΕΕΜ.

Πρέπει όμως να αρχίσει και η εφαρμογή δικαιωμάτων που απορρέουν από διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις για το σώμα της ΕΕΜ. Για να γίνουν τούτα όμως πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα και δεδομένα για τη γεωγραφία και δημογραφία της ΕΕΜ. Και όπως συνέχισε το συλλογισμό ο κ. Ντούλες, γι’ αυτό η Γενική Απογραφή Πληθυσμού με ερώτηση για την Εθνικότητα και τη Μητρική Γλώσσα είναι απαραίτητη να διενεργηθεί και δεν είναι αυτοσκοπός. Η επιμονή δε του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε τέτοιες ιδέες δεν υποκρύπτουν τίποτε το δόλιο σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας απεναντίας συντομεύουν το δρόμο της και ενισχύουν την προσπάθεια. Σχετικά με τους όρους για τη διαδικασία Απογραφής που έχει προβλεφθεί για το 2011 ο κ. Ντούλες ήδη αποκάλυψε δύο όρους που θα απαιτούσε η Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα εκπροσωπώντας την ΕΕΜ και ερμηνεύοντας πολιτικά την ΟΜΟΝΟΙΑ: απ’ τη μια θα πρέπει και είναι μάλλον καθυστερημένη η κυβέρνηση σ’ αυτό να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με την ΟΜΟΝΟΙΑ αλλά και άλλους συλλόγους για τις άλλες μειονότητες. Τούτο για να ακουστούν και οι εγγυήσεις που εκείνη ζητάει και επίσης να υπάρξει διαφάνεια.

Ο άλλος όρος είναι να ξεκινήσει αμέσως η συνεργασία με εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα με την ΕΕ ώστε να προκύψουν έγκυρα στοιχεία χρήσιμα για όλους. Απ’ αυτούς τους οργανισμούς θα πρέπει να ζητηθεί μάλιστα και επίβλεψη και επικύρωση. Ο δημοσιογράφος άλλη μια φορά έφερε το θέμα που ιδιαίτερα απασχολεί την εθνικιστική ρητορική της Αλβανίας αυτό του τι θα δηλώσουν οι Χιμαραίοι. Ο κ. Ντούλες απάντησε ότι προέχει να τους εξασφαλισθούν συνθήκες διαφανείς, δημοκρατικές και μακριά από οποιαδήποτε πίεση και επίσης στη συνέχεια να υπάρξει η βούληση σεβασμού των αποτελεσμάτων που θα φέρει στο φως η Απογραφή. Η Απογραφή εξάλλου θα βοηθήσει και στην διαδικασία απάλειψης της νοοτροπίας των μειονοτικών ζωνών που επέβαλλαν ο Ζώγκου και στη συνέχεια ενίσχυσε ο Χότζα.

Ο κ. Ντούλες ρωτήθηκε και για τις δικές τους εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των διαδικασιών ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, με το ευμενή μάλιστα σχόλιο όχι μόνο για τις ειδικές του γνώσεις πάνω στο θέμα, αλλά και για το γεγονός ότι τέτοια ζητήματα αποτελούν την ουσία του πολιτικού προγράμματος και της πρότασης του σχηματισμού του ΚΕΑΔ. Οι απαντήσεις και η ερμηνεία του κ. Ντούλε επικεντρώθηκαν κυρίως στις εκτιμήσεις του πρόσφατου Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου γίνεται σαφής αναφορά στην συνεχιζόμενη πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα και που αρνητικότατα επηρεάζει την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Επέμεινε και πάλι στην ανάγκη μιας ευρύτερης ειλικρινούς πολιτικής συναίνεσης και συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ούτως ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση αλλά και τα συναφή άλλα φαινόμενα όπως διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα, διαφάνειας στο δημόσιο βίο, περισσότερη ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης που αποτελούν εμπόδια στην πρόοδο της ένταξης. Στον σκεπτικισμό που επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με την επόμενη διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να απαντήσουμε καθιστώντας τη χώρα ελκυστική και έτοιμη για την ολοκλήρωση ήταν η σαφή τοποθέτηση του κ. Ντούλε που κατέκρινε την Κυβέρνηση ότι στρουθοκαμηλίζει και προσπαθεί να αντλήσει μικροπολιτικά οφέλη από μια τόσο σοβαρή για την χώρα και τους πολίτες υπόθεση.

Τέλος σχολιάζοντας την πρόσφατη νομοθετική πράξη της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους όπου γίνεται μείωση των δημοσίων εσόδων κατά 25% και ανάλογη μείωση των δημόσιων δαπανών με κύριο τομέα περικοπών αυτόν των δημοσίων έργων και επενδύσεων ανέφερε ότι τούτο αποτελεί και την καλύτερη απόδειξη ότι η οικονομική κρίση πλησιάζει. Σύμφωνα με τον κ. Ντούλε πρόσφατα έγινε εμπιστευτική ενημέρωση απ’ το ΔΝΤ βουλευτών μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και τα όσα ειπώθηκαν είναι μάλλον δυσοίωνα. Για να αποφθεχθούν τα χειρότερα προτείνει άμεση λήψη πρωτοβουλιών απ’ την Κυβέρνηση όχι μόνο για πιο διαφανή και ειλικρινή επικοινωνία με την αντιπολίτευση αλλά και για συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο τον οποίο η κυβέρνηση αντί να τον αντιμετωπίζει ως εταίρο τον έχει ενοχοποιήσει και τελευταία με σκοπό την άντληση πόρων των έχει πολιτικοποιήσει.

Σε σχέση με τη γενικότερη εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διαλευκανθεί η εκλογική διαδικασία του παρελθόντος έτους με συνέπεια να έχουμε μια κυβέρνηση σε καθεστώς μη νομιμότητας. Για τις τοπικές εκλογές προεξοφλεί συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης σε βαθμό που δεν θα είναι και το πιο υγειές για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Και τούτο όχι για ιδιαίτερες πολιτικές πράξεις της αντιπολίτευσης, αλλά λόγω της πολύ λάθους πολιτικής που ασκείται απ’ την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ