Στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2013 για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί η DGV IV  στη Γερμανία στην πόλη της Νυρεμβέργης, όπου αναμένεται να προσέλθουν πολλοί τοπικοί πολιτικοί και εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες. Μετά από τρεις επιτυχημένες συναντήσεις στην Ελλάδα, η πόλη της Νυρεμβέργης σας προσκαλεί στην τέταρτη  Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση (DGV IV).
22. και 23. Οκτωβρίου 2013 στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νυρεμβέργης (Messezentrum 1 D-90471 Nürnberg).

«Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο». ellinogermaniki1

Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα που προ- έκυψαν κατά την 3η συνέλευση του ελληνο- γερμανικού δικτύου περιφερειών- Δήμων- πολιτών, παρουσία του υφυπουργού εργασίας της Γερμανίας κ.Hans-Joakim Fuhtel, του τότε υπουργού εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, γερμανών και ελλήνων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε στη θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο “ν. Γερμανός”.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και κάλυψε τις εργασίες της Συνέλευσης και τις δύο μέρες.

Τοποθετήσεις

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνεδρίασης, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι αγωνιζόμαστε ώστε κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Όλη η εθνική προσπάθεια σε αυτό ασκοπεί, όχι μόνο να μη χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργηθούν και νέες, προσθέτοντας: “Αυτοί όμως που προσπαθούν και χρησιμοποιούν τους ανθρώπους που σήμερα πονούν θα πρέπει να ξέρουν ότι κάθε πράξη βίας που ξεφεύγει από τα δημοκρατικά όρια, εκθέτει τη χώρα και βάζει σε κίνδυνο μια εθνική προσπάθεια, για την οποία όλοι αυτή τη στιγμή ματώνουμε προκειμένου να βγει γρήγορα η Ελλάδα από το αδιέξοδο και να ξαναβρεί το βηματισμό της στην Ευρώπη που οραματιστήκαμε”.

Ακόμα σημέιωσε ότι στόχος αυτής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Είναι να μας φέρει κοντύτερα για να αισθανθεί η μία κοινωνία τις ανάγκες της άλλης, διότι αν η Ευρώπη, διευκρίνισε στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης, είναι πραγματικά ένας οργανισμός, πονάει εξίσου όποιο μέλος της και να έχει πληγωθεί, για να καταλήξει: “Είμαι βέβαιος ότι μέσα από την προσέγγιση που γίνεται θα προ- κύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα μας επιτρέψουν να αναχαιτίσουμε την ανεργία, να στηρίξουμε τα κοινωνικά δίκτυα των δήμων στο Πόλεμο κατά της Φτώχειας, να προκαλέσουμε τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, να βγάλουμε Δήμους και Περιφέρειες στην πρωτοπορία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων αναδεικνύοντας στην πράξη τα αγαθά της ευρωπαϊκής συνεργασίας και τους καρπούς της ευρωπαϊκής ιδέας”. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας κ.Hans-Joakim Fuhtel, από το βήμα της συνέλευσης υπογράμμισε ότι έχει συναντήσει πολλούς εργατικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα και ότι αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελε- σματικός ο διοικητικός μηχανισμός.
Πιο αναλυτικά στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ανέφερε τα εξής: “Κατά το τελευταίο έτος η συμμετοχή από Έλληνες και Γερμανούς δημάρχους αυξήθηκε εντυπωσιακά. Η DGV είναι μια ευφυής εύρεση, αποτελεί κινητήριο μοχλό και ελπίζει για ένα κοινό μέλλον. Δεν χρειάζεται να εφευρέσουμε τα πάντα από την αρχή. Πρέπει να εκμεταλευτούμε το θησαυρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από κοινού εδώ προσφέρουμε ένα πρωτοποριακό έργο. Έχουμε να κάνουμε τα καθήκοντά μας κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Αλλά η προσπάθεια θα αποφέρει καρπούς και οι θυσίες θα πιάσουν τόπο. Όχι μόνο το κράτος μπορεί να ρυθμίσει τα πάντα, αλλά αυτό δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για μια καλή κοινή ανάπτυξη. Αυτό μας διδάσκουν εμπειρίες άλλων κρατών».

Δικαιολογημένες

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης ο οποίος είπε ότι όλοι μας, από την μικρότερη κωμόπολη μέχρι τη μεγαλύτερη μητρόπολη, έχουμε βασίσει το μέλλον μας στην συνεχιζόμενη επιτυχία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Άρα, διευκρίνισε, οφείλουμε να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη, ακόμη και το πολιτικό κόστος, για την επούλωση των πληγών που έχει προκαλέσει στις μεταξύ μας σχέσεις η οικονομική κρίση της Ευρωζώνης, προσθέτοντας: “Να βελτιώσουμε, και μάλιστα από κοινού, την άποψη του ενός για τον άλλον. Και αυτό ακριβώς καταφέραμε μέσα από τη συνεργασία μας εδώ, να προωθήσουμε μια θετική εικόνα των δύο λαών ο καθένας από τη μεριά του στα γερμα- νικά και στα ελληνικά ΜΜΕ, αποδυναμώνοντας τον κίτρινο τύπο και των δύο χωρών.
Αξίζει, όμως, να το επαναλάβουμε και να το τονίσουμε ξανά. Μπορεί σ’ εμάς τους Έλληνες να είναι γνωστό, πρέπει όμως να το επισημάνουμε και προς τα έξω. Καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πέτυχε ποτέ τη δημοσιονομική προσαρμογή που πετύχαμε εμείς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα: από τις αρχές του 2010 μέχρι το 2012 το πρωτογενές δημοσιονομικό έλειμμα μειώθηκε από 10% περίπου στο 1%, ενώ του χρόνου αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα περί απείθειας και τεμπελιάς των Ελλήνων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και εμπίπτουν στη σφαίρα των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων”. Ακόμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι πρέπει όμως να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι αυτή η προσαρμογή είχε σαν αποτέλεσμα τη δραματική επιδείνωση του βιωτικού επιπέδου όλων μας, για να καταλήξει:
“Γι’ αυτό είναι κατανοητές και δικαιολογημένες και οι διαμαρτυρίες των εργαζόμενων που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες. Μπορεί βεβαίως να επιθυμούμε όλοι μας την εξυγίανση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να πέσουμε σε επίπεδα διαβίωσης αλλά και νομικού και εργασιακού κεκτημένου ενός τριτοκοσμικού κράτους”. Δίπλα στις μεγάλες εφημερίδες της χώρας αλλά και του ξένου Tύπου και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ με τα δημοσιεύματά της, στην είσοδο της αίθουσας όπου διεξαγόταν η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Όχι τεμπέληδες…

Η Βουλευτής του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Ελληνο- γερμανικής Επιτροπής Φιλίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου Ανέτ Γκροθ, υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι Γερμανοί δεν πιστεύουν πια ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες Βλέπουν περισ- σότερο τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, την Ισπανία, και τη Γαλλία και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τις αντιδράσεις αυτές. Βλέπουν, πρόσθεσε, ότι ο λόγος αυτός δεν μπορεί να είναι ότι οι άνθρω- ποι στις χώρες αυτές δεν εργάζονται αρκετά. Δεν είναι τόσο ανόητοι πια. Χειραγωγούνται από τα μέσα αλλά και τα μέσα έχουν αλλάξει πλέον. Δεν θα βρείτε άρθρο στις μέρες μας στις γερμανικές εφημερίδες που να δυσφημίζει τον ελληνικό λαό, διαπίστωσε ακόμα η ίδια.
Τέλος ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη κ.Wolfgang-Obermaier, σημείωσε ότι οι Έλληνες δήμαρχοι χαιρέτησαν αυτή την πρωτοβουλία η οποία αποτελεί το πλαίσιο για την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Να σημειώσουμε ότι ένταση σημειώθηκε πριν την εναρκτήρια συνεδρίαση όταν διαδηλωτές-μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ, αποδοκίμασαν μέλη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ