Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών Σχολείων και εκπαιδευτικών των συνεργαζόμενων Κ.Π.Ε. στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας» που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας. Το σεμινάριο οργάνωσε και πραγματοποίησε η Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας στις 29 και 30 Μαρτίου 2013 με θέμα: «Τα  Πετρογέφυρα στο πέρασμα του χρόνου: περιβαλλοντικές αναζητήσεις στο παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Το Σεμινάριο πέρα από το θεωρητικό μέρος στο οποίο αξιόλογοι εισηγητές παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, περιελάμβανε και παράλληλα βιωματικά εργαστήρια με εισηγητές  εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας ( κ. Μακέλη Γραμματή Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε., Γούλα Μαρία μέλος της Π.Ο. του Κ.Π.Ε και σήμερα προέδρου του Δικτύου, και τον Δ/ντή του Δ.Σ. Τσαγκαράδας, πρώην μέλος της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας, του πρώην  προέδρου και  εμπνευστή του Δικτύου και γνωστού θιασώτη, μελετητή και συγγραφέα των πετρογέφυρων  κ. Γκράσσου Γεώργιου) αλλά και με συντονιστές  μάστορες της πέτρας.

Έγινε παρουσίαση των δράσεων – προγραμμάτων των συνεργαζόμενων στο δίκτυο κέντρων και των  Υπευθύνων  Σχολικών Δραστηριοτήτων των νομών με θέμα τα Πετρογέφυρα ενώ στο περιθώριο του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου στην οποία η Πρόεδρος του Δικτύου κα. Γούλα Μαρία παρουσίασε τον απολογισμό και συντόνισε τη συζήτηση για τον προγραμματισμό δράσεων του Δικτύου τα επόμενα χρόνια.

Ο εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. Μουζακίου Γραμμένος  Κων/νος πέρα από την από κοινού εισήγηση με τον κ. Παπαδημητρίου Μενέλαο Συγγραφέα-Λαογράφο, με θέμα «Τα Πετρογέφυρα της Αργιθέας»  ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες και για την γνωστή πρότασή τους για την ανακατασκευή της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο ποταμό, την αναστήλωση της Κούλιας και τη διάσωση της Κουτσοκαμάρας..

Αναφέρθηκαν σύντομα στο ιστορικό της πρότασης, την πρωτοβουλία και τις μέχρι τώρα ενέργειες και προσπάθειες. Ενδεικτικά ανέφεραν για το θέμα:

-τις τέσσερις Διανομαρχιακές συσκέψεις φορέων  ( Καρδίτσας –Άρτας)  που πραγματοποιήθηκαν και κατέληξαν στην γνωστή 1η Επιστημονική Ημερίδα  με θέμα : «Ανακατασκευή Γέφυρας Κοράκου, Αναστήλωση Κούλιας, Διάσωση Κουτσοκαμάρας,» τον Αύγουστο του 2010 στις Πηγές Άρτας και την τεράστια απήχησή της με το ομόφωνο ψήφισμα

– την Ημερίδα του ΚΕΜΕΠΕΓ  στην Αθήνα το Νοέμβριο του 2010.

– τα γυρίσματα της ΕΡΤ με θέμα τη γέφυρα Κοράκου από το γνωστό σκηνοθέτη       κ. Νίκο Παπαθανασίου

– την Ημερίδα του ΕΜΠ και της Εταιρίας Πέτρινων Γεφυριών στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2013.

– τα επανειλημμένα δημοσιεύματα στον τοπικό και Πανελλήνιο Τύπο και τις θετικές  δηλώσεις  πολιτικών με τελευταία αυτή του Ευρωβουλευτή της Γερμανίας Γιώργου Χατζημαρκάκη πριν λίγες μέρες  στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

– τις συνεχείς προσπάθειες φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες ομόφωνα δήλωσαν ότι στηρίζουν την προσπάθεια και στέκονται αρωγοί σε κάθε ενέργεια αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα και την αξία του όλου εγχειρήματος.

Είναι πλέον φανερό ότι η όλη προσπάθεια και ιδέα  έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από τα στενά τοπικά  όρια γίνεται Πανελλήνια και Πανεθνική, αλλά και Ευρωπαϊκή και αυτό δίνει αισιοδοξία ότι το όνειρο κάποια στιγμή θα πάρει σάρκα και οστά.

Η τρομακτική οικονομική κρίση δεν πρέπει να μας στομώνει, δεν πρέπει να μας κάνει να μην ασχολούμαστε με τα Μνημεία μας, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πατρίδας μας. Αντίθετα αυτό επιβάλλεται γιατί αυτή την ώρα η ενασχόληση αυτή είναι και μέσο αντίστασης!!!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ