Το φαινόμενο του αλκοολισμού στον εργασιακό χώρο έχει καταστρέψει καριέρες. Σήμερα ξεκινά εβδομάδα δράσης σε ολόκληρη τη Γερμανία με στόχο τη μηδενική ανοχή στην κατανάλωση οινοπνεύματος σε ώρα εργασίας.Ο συνάδελφος μυρίζει οινόπνευμα, όλοι ξέρουν το πρόβλημα. Πώς είναι δυνατόν ως ηλεκτρολόγος να συνεχίζει τη δουλειά του, παίζοντας με τη ζωή τη δική του και των άλλων; Αλλά και στο γραφείο το αλκοόλ επιβαρύνει όχι μόνο την υγεία, αλλά και την αποδοτικότητα του εργαζόμενου. Δυσκολεύεται στη λήψη αποφάσεων και με την ευερέθιστη συμπεριφορά προκαλεί δυσάρεστες καταστάσεις. «Η δημιουργική ενέργεια στον τόπο εργασίας πάει χαμένη» λέει Αντελχάιντ Κραφτ-Μαλίσα, εργασιακή γιατρός.

Σοβαρές επιπτώσεις

Το Γερμανικό Κέντρο για προβλήματα εθισμού DHS υπολογίζει ότι σε ολόκληρη τη Γερμανία το 10% των εργαζομένων πίνει αλκοολούχα ποτά σε προβληματικές ποσότητες. Εάν συνυπολογιστεί και ο υπόλοιπος πληθυσμός, το ποσοστό ανεβαίνει στο 15%. «Το ποσοστό είναι μεγάλο, πρέπει να περάσουμε σε δράση, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και όλοι εμείς ως κοινωνία» τονίζει ο Πέτερ Ράιζερ από το DHS. Είναι ο εμπνευστής της εβδομάδας δράσης με σύνθημα «Καθόλου αλκοόλ στη θέση εργασίας», που ξεκινά σήμερα σε όλη τη χώρα. Ποιος κινδυνεύει; «Όλοι στον ίδιο βαθμό, προϊστάμενοι και υπάλληλοι» διευκρινίζει η Κραφτ-Μαλίσα. Στρεσογόνα επαγγέλματα ή άλλα με ευκολότερη πρόσβαση σε μέσα που προκαλούν εθισμό, σε κλινικές, στον κλάδο της γαστρονομίας ή στην παραγωγή ειδών διατροφής, ενισχύουν την κατανάλωση αλκοόλ. Οι επιπτώσεις είναι βαρύνουσες, διότι μπορεί να γίνουν λάθη σε ευαίσθητα επαγγέλματα ή σε τομείς υψηλής ασφάλειας.

Πώς διαπιστώνει κανείς ότι ένας εργαζόμενος πίνει σε βαθμό που μπορεί να του δημιουργηθούν προβλήματα; «Υπάρχουν σημάδια, όπως η υπερευαίσθητη συμπεριφορά χωρίς λόγο και η αλλαγή στην εξωτερική εφάνιση ή στη φροντίδα των ρούχων». Ο Πέτερ Ράιζερ λέει τα πράγματα όπως είναι: «Ακόμη και μικρότερες ποσότητες οινοπνεύματος οδηγούν σε μείωση της συγκέντρωσης και της αποδοτικότητας. Έτσι αυξάνονται τα ατυχήματα και η ποιότητα της εργασίας μειώνεται».

Οινόπνευμα εκτός θέσης εργασίας

Όταν πίνει πολύ ένας συνάδελφος, υποφέρει και ο περίγυρός του. Συχνά λείπει, θα πρέπει να τον αντικαθιστούν οι άλλοι, το κοινωνικό κόστος ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. «Η κατανάλωση οινοπνεύματος στη θέση εργασίας γίνεται περισσότερο ανεκτή από όσο θα έπρεπε» λέει η Κραφτ – Μαλίσα και θέτειν το προβληματισμό στις σωστές του βάσεις. «Για παράδειγμα, σε επαγγελματικά γεύματα προσφέρονται αλκοολούχα ποτά για να συνοδεύουν όλα τα πιάτα, από τα ορεκτικά μέχρι το επιδόρπιο, με αποτέλεσμα το αλκοόλ να ξεπερνά το 1,0 τοις χιλίοις στο αίμα. Το οινόπνευμα δεν έχει θέση στον χώρο εργασίας. Αρκεί ένα ποτήρι σαμπάνιας ή μια μπύρα για να επιβραδυνθεί η λειτουργία του εγκεφάλου».

Ο Ράιζερ κάνει λόγο για ένα θέμα-ταμπού, αλλά διαπιστώνει και μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση τα τελευταία χρόνια. «Όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν τους κινδύνους, κινούνται προς την κατεύθυνση της πρόληψης ή προτείνουν χείρα βοηθείας». Στην εβδομάδα δράσης προγραμματίζονται 1300 εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν επιχειρήσεις, γιατροί, φαρμακεία ή ομάδες αυτοβοήθειας. Είναι μια καλή ευκαιρία για να σταλεί στο πυρ το εξώτερο το οινόπνευμα στον εργασιακό χώρο. Ούτε μια γουλιά. Υπάρχουν εναλλακτικές, όπως ποτά χωρίς οινόπνευμα που περιέχουν ανθρακικό ή ακόμη και καφές.

Γουρίκο Βαλ-Ίμελ/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ