Με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», ο γνωστός αρθρογράφος και πρώην διευθυντής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» περιγράφει τα βαθύτερα και οδυνηρά αίτια της σημερινής κυπριακής κρίσης, αλλά και της πολιτικής κατάστασης στην Μεγαλόνησο

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου.

Η μεταπολεμική ιστορία της Κύπρου είναι διδακτική από πολλές πλευρές. Το ίδιο ισχύει και για την σημερινή κρίση της κυπριακής οικονομίας. Μία κρίση η οποία είναι απότοκος λαθεμένων επιλογών της προεδρίας Χριστόφια, αλλά και των λάθος ενεργειών των κυπριακών τραπεζών. Σίγουρα δε, η ελληνική πτώχευση δεν είναι και αυτή άμοιρη των περιπετειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες πολύ συνοπτικά και γλαφυρά περιγράφει ο κ. Γιάννης Μαρίνος στο τελευταίο άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», αναφερόμενος στα ακόλουθα γεγονότα και συμβάντα που σηματοδοτούν την μεταπολεμική κυπριακή ιστορία.

Κατά πρώτον, έτσι, ο αρθρογράφος του «Βήματος» ότι είναι θλιβερό το γεγονός πως, για τα περισσότερα δεινά που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τον λαό της Κύπρου, τεράστια είναι η ευθύνη της μητέρας-πατρίδας, όπως αποκαλείται η Ελλάδα. «Ελληνικές κυβερνήσεις και συγκεκριμένοι πολιτικοί της δεκαετίας του ’50 ενθάρρυναν τον ένοπλο αγώνα στον οποίο απεδύθησαν οι Ελληνοκύπριοι για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, με στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Τής στοίχισε νεκρούς και κάθε είδους διώξεις από τον βρεταννό κατακτητή και ενθάρρυνση της τουρκικής παρέμβασης προς χάριν της τουρκοκυπριακής μειονότητας, με απώτερο στόχο την ανάκτηση της τουρκικής κυριαρχίας. Η αυτοδιάθεση προσεφέρθη από τους Βρεταννούς για ύστερα από ορισμένα χρόνια, αλλά η απαίτηση εδώ και τώρα, την οποία ενθάρρυνε η μητέρα πατρίδα, την ματαίωσε, οδηγώντας την κυπριακή ανυπομονησία σε αιματοχυσία», γράφει ο Γιάννης Μαρίνος.

Τονίζεται έτσι ότι «εξ Ελλάδος προερχόταν ο αμφιλεγόμενος στρατηγός Γρίβας, που απερίσκεπτα επιδόθηκε και σε σφαγές Τουρκοκυπρίων, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις τουρκικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις. Με ενθάρρυνση της ελληνικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε το Σχέδιο Άτσεσον που παρείχε ανεξαρτησία με παραχώρηση της Καρπασίας για τουρκική στρατιωτική βάση για ορισμένα χρόνια. Έτσι, πέραν της Καρπασίας, βρέθηκε υπό τουρκική κατοχή όλη η βόρεια Κύπρος».

Ο Γιάννης Μαρίνος αναφέρει επίσης ότι το πραξικόπημα κατά του προέδρου Μακαρίου από την χούντα των Ελλήνων συνταγματαρχών προκάλεσαν την ένοπλη επέμβαση της Τουρκίας και την έκτοτε κατοχή της βόρειας Κύπρου. Ευτυχώς, από τη κυπριακή αυτή τραγωδία που προκλήθηκε από την Ελλάδα προέκυψαν η απαλλαγή της τελευταίας από την επταετή δικτατορία και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην χώρα μας –και όχι από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως διδάχθηκε και πιστεύει η νεολαία μας. Από την άφρονα προσφυγή των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και τον γιγαντισμό τους προέκυψε η σημερινή απειλή χρεοκοπίας όλων των κυπριακών τραπεζών, λόγω του γνωστού «κουρέματος».

Αναφερόμενος στην κυπριακή κρίση σήμερα, αλλά και στο θέμα της υπάρξεως ενεργειακών πόρων στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο Γιάννης Μαρίνος γράφει:

«Η αποτυχημένη διακυβέρνηση της Κύπρου από τον αποχωρούντα πρόεδρο απέδειξε ότι τα ισχύοντα στην Ελλάδα συνιστούν μονόδρομο. Γιατί, αν υπήρχε άλλη διέξοδος από την λιτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τον είχαν ασφαλώς ακολουθήσει ο κομμουνιστής κ.Χριστόφιας και το κυβερνών ΑΚΕΛ. Γιατί δεν επισημαίνεται αυτό από τους κυβερνώντες μας προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Αν η λύση ήταν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα την είχε επιδιώξει το κομμουνιστικό κόμμα που κυβερνούσε την Κύπρο με απόλυτη πλειοψηφία; Η Κύπρος, επίσης, αποδεικνύει πόσο ανεδαφικά είναι τα όσα αφελώς υποστηρίζονται εδώ στην Ελλάδα για αναζήτηση κεφαλαίων από την Ρωσία. Γιατί δεν το πέτυχε η Κύπρος, όπου η ρωσική οικονομική παρουσία και οι αποταμιεύσεις Ρώσων μεγιστάνων ευνοούσαν τέτοιες προσπάθειες; Η Ρωσία υπέδειξε στην Κύπρο να ζητήσει βοήθεια απ την ΕΕ. Πολύ λιγότερο θα μπορούσε να έχει τέτοιες ελπίδες η Ελλάδα.

»Τέλος, στην Καθημερινή της 12/2 διάβασα την ακόλουθη είδηση, η οποία επιμελώς αγνοήθηκε από τα λοιπά μέσα ενημέρωσης και τους κενολογούντες από τα τηλεοπτικά παράθυρα: Από τις γεωτρήσεις που πραγματοποίησαν ο Ισραηλινοί στο κοίτασμα «Αφροδίτη» της Κύπρου, οι ενδείξεις που προέκυψαν δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Το μέγεθος αυτού του κοιτάσματος φυσικού αερίου είναι πολύ πιο μικρό από τις αρχικές εκτιμήσεις και περιορίζεται μόνον σε 1 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια, αντί 7 τρισεκατομμυρίων που ήταν ο αρχικός υπολογισμός. Στην πολύ μεγάλη αυτή διάψευση των αρχικών εκτιμήσεων αποδίδονται οι αλλεπάλληλες αναβολές της δεύτερης γεώτρησης των Ισραηλινών στο Οικόπεδο 12».

Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις, οι οποίες προκύπτουν από γεγονότα και όχι φαντασιοπληξίες, ο Γιάννης Μαρίνος καταλήγει τονίζοντας: «Ας ελπίσουμε ότι η διάψευση αυτών των πολύ διαφημισθεισών κυπριακών προσδοκιών για πακτωλό φυσικού αερίου δεν προαναγγέλλει ανάλογες διαψεύσεις και για τα ελληνικά αντίστοιχα όνειρα».

Το γενικότερο συμπέρασμα που προκύπτει από αυτά που προηγούνται είναι ότι ο 66χρονος νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικ. Αναστασιάδης έχει δύσκολο και βαρύ έργο μπροστά του και άρα, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πεπατημένη οδό του παρελθόντος. Θα μπορέσει;

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ