Ομιλία Προέδρου Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών Ελλάδας Χαράλαμπου Ε. Δασκαλάκη στην Ελληνό-Γερμανική συνάντηση της Θεσσαλονίκης.

Η εφετινή Ελληνό-Γερμανική συνάντηση που λαμβάνει χώρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, είναι επίκαιρη παρά ποτέ, αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμη. Είναι επίκαιρη γιατί βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο κρίσιμων αποφάσεων, ταυτόχρονα με τις τρέχουσες συγκυριακές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, την Ελλάδα. Έπειτα από ένα συνεχή μακρύ διάλογο, μέσα από συνέδρια, επαφές, συζητήσεις και διαβουλεύσεις, βρισκόμαστε εδώ για να καταθέσουμε τις απόψεις μας, έτσι ώστε να πάρουμε αποφάσεις που θα προχωρήσουν στη περαιτέρω σύσφιξη φιλίας και συνεργασίας
των Ελληνό-γερμανικών σχέσεων. Τούτη την δεδομένη στιγμή, ο Ελληνικός λαός καθώς και ολόκληρη η Ευρώπη, πλήττονται
και δοκιμάζονται από μια κοινωνικό-οικονομική κρίση. Μια κρίση που μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε η και να την ταυτίσουμε ως και η πιο αδυσώπητη, έπειτα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, έχουμε καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και προασπίζοντας την ιστορική μνήμη του τόπου μας, να κοιτάξουμε μπροστά, κατάματα, στο μέλλον, με αισιοδοξία,
προοπτική και ελπίδα. Πάνω απ’ όλα ελπίδα. Όταν ένας λαός δεν γνωρίζει την ιστορία του, δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον.
Η ιστορία μας διδάσκει τα λάθη του παρελθόντος και ταυτόχρονα μας προτρέπει να αποφύγουμε παρόμοια γεγονότα και συγκυρίες στο άμεσο η μακρινό μέλλον.

Δεν ήρθα όμως εδώ, να αναλωθώ σε μια βαθυστόχαστη συζήτηση που δεν έχει τέλος. Ήρθα εδώ για να περάσω το μήνυμα ότι η νέα γενιά, η γενιά μου, που προέρχεται από Μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας είναι παρών. Και δηλώνει παρών προτείνοντας, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα θέσεις, και πρωτοβουλίες που μόνο ωφέλιμες για τον τόπο και τις Ελληνό-Γερμανικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας είναι.

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Η εφετινή Ελληνό-Γερμανική συνάντηση δεν μπορούσε να παραλείψει στους κόλπους της, το θέμα της ιστορικής μνήμης των λαών μας. Ναι, η ιστορική μνήμη ενώνει τους λαούς, αντίθετα δεν τους διχάζει. Η ιστορική μνήμη, είναι το κινητήριο διαμεσολαβητικό εργαλείο που μπορεί να μας διδάξει όλους μας. Είναι το πιο ασφαλές μονοπάτι για να βαδίσουμε με σιγουριά στο μέλλον. Παράδειγμα, στον ιδιαίτερο τόπο μου, την Μαρτυρική Κάντανο στην Κρήτη, το πρώτο χρονολογικά ολοκαύτωμα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στις 3 Ιουνίου 1941, οι ναζί κατέστρεψαντην Κωμόπολη μας, φεύγοντας δε άφησαν 3 πινακίδες που υποδήλωναν την καταστροφή της Καντάνου. Η μια εξ’ αυτών έλεγε: «ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΕ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΠΡΟΣ
ΕΞΙΛΑΣΜΟΝ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 25 ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ.» Αυτές οι πινακίδες είναι μοναδικές γιατί όχι στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά στη παγκόσμια ιστορία, ποτέ κατακτητής δεν άφησε γραπτώς το έγκλημα που διέπραξε. Αυτές οι πινακίδες σήμερα στέκονται για να μας θυμίσουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και ταυτόχρονα να μας αφυπνίζουν ως παράδειγμα προκειμένου να μην ξανά υπάρξει ποτέ πόλεμος. Εμείς ως Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, έχουμε επιδοθεί σε ένα αδιάκοπο αγώνα, προκειμένου να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης του τόπου μας. Και το κερδίζουμε καθημερινά, έχοντας ως συνοδοιπόρους δίπλα μας τους συμπολίτες μας. Γιατί, δεν εξαρτόμαστε από κανένα. Δεν υποτασσόμαστε από προκαταλήψεις και στερεότυπα, που έχουν ως μοναδικό σκοπό να μας διχάσουν. Αντίθετα, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι η Γερμανία του χθες δεν έχει σχέση και δεν είναι ίδια με την Γερμανία του σήμερα.

Η Γερμανία του σήμερα, είναι χώρα που σέβεται και προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και την παγκόσμια ειρήνη. Η Γερμανία του σήμερα, είναι συνοδοιπόρος και εταίρος, με την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς.

Όσο και αν κάποιοι πεισματικά θέλουν να πιστεύουν στο χθες και στα παράγωγα του, η δική μας υπεύθυνη στάση είναι αδιαπραγμάτευτη και   αταλάντευτη.

Δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να αποδώσουμε ευθύνες στους νέους πολίτες της Γερμανίας για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοι τους. Εμείς, από την πλευρά μας, τα θύματα, ζητούμε κάτι απλό. Την αναγνώριση της άδικης θυσίας του λαού μας και συνάμα την δικαίωση των αγώνων τους για μια Ελλάδα περήφανη δίχως εξαρτήσεις, ελεύθερη, δημοκρατική, δίκαιη.

Ως Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας και προσωπικά εγώ, ως Πρόεδρος, έχουμε την θέληση και την τόλμη να συζητήσουμε με την Γερμανική πλευρά, στα πλαίσια ειλικρινούς διαλόγου, πάντα για το συμφέρον του τόπου μας και των συμπολιτών μας.

Να συζητήσουμε θέματα που θα αναδείξουν καθώς και θα προβάλλουν τις θυσίες και ταυτόχρονα τους προβληματισμούς των ανθρώπων του τόπου μας. Τα είχα πει άλλωστε, πριν καιρό στη Μαρτυρική Παραμυθιά της Θεσπρωτίας, τα είπα και πέρυσι στον ίδιο χώρο εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Θα τα επαναλάβω και τώρα. Μαζί μπορούμε μέσα από πρωτοβουλίες και πολιτικές, προασπίζοντας πάντα με ευλαβικό σεβασμό στην ιστορική μνήμη του τόπου μας, να προχωρήσουμε από κοινού σε δράσεις
και σκοπούς, που θα δώσουν κίνητρα στους πολίτες των Μαρτυρικών μας Πόλεων και Χωριών. Θα ήταν βέβαια παράλειψη μου, να μην θέσω και επίσημα σήμερα, το ζήτημα της εθνικής απαίτησης του Ελληνικού λαού. Δηλαδή, να καταβληθούν από την Γερμανία, οι πολεμικές αποζημιώσεις – επανορθώσεις καθώς και το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία στους Έλληνες πολίτες εδώ και 60 και πλέον χρόνια. Οι συνολικές οφειλές ανέρχονται στο 1 τρις ευρώ. Δεν το θέτω απλά το εν λόγω ζήτημα, μεταφέρω όμως την απαίτηση του Ελληνικού λαού που είναι και δική μας απαίτηση ως Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας. Η καταβολή δε αυτών, είναι το καθοριστικότερο βήμα προσέγγισης των Ελληνό-Γερμανικών σχέσεων και πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα άμεσα. Δεν το θυμηθήκαμε τώρα που η Ελλάδα περνά την πιο βαθιά οικονομική κρίση. Πάντα το θέτουμε και πάντα θα το διεκδικούμε το οφείλουμε άλλωστε σε αυτούς που βάναυσα έφυγαν για την πατρίδα μας, την Ελλάδα.
Εμείς, ήμασταν αυτοί που υπεύθυνα προτείναμε, την υλοποίηση προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων από Μαρτυρικές Πόλεις & Χωριά της Ελλάδας σε συνεργασία με αντίστοιχα σχολεία της Γερμανίας. Προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική μνήμη των Μαρτυρικών μας Πόλεων & Χωριών για να διαδοθεί στους μαθητές της Γερμανίας. Εμείς, ήμασταν αυτοί που προτείναμε, να προχωρήσουμε σε υποτροφίες μαθητών από Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της Ελλάδας σε Γερμανικά πανεπιστήμια υπό την αιγίδα της Γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Εμείς προτείναμε, την δημιουργία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ αναφερόμενο στις Μαρτυρικές πόλεις και τα Χωριά της Ελλάδας, μεταφρασμένο στα Γερμανικά. Προκειμένου
να διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας για να γνωρίσουν οι νέοι γερμανοί την ξεχασμένη και άγνωστη ιστορικότητα των Ελληνικών ολοκαυτωμάτων. Εμείς καταθέσαμε, αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, προχωρώντας στο χαρακτηρισμό των Μαρτυρικών μας Πόλεων και Χωριών στο Γενικό χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας μας αναγνωρίζοντας τις ως εκπαιδευτικούς προορισμούς, ιστορικού ενδιαφέροντος.

Προκειμένου οι Μαρτυρικές πόλεις και τα Χωριά της Ελλάδας να γίνουν πόλος έλξης ιστορικού ενδιαφέροντος για ερευνητές, ιστορικούς, πανεπιστήμια και σχολεία, από όλο τον κόσμο, κυρίως όμως την Γερμανία. Εμείς Προτείναμε, την δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού Συμβουλίου νεολαίας, αποτελούμενο από νέους ανθρώπους από την Ελλάδα και την Γερμανία. Έχοντας στόχο να αναδείξουμε την ιστορία, τον πολιτισμό των χωρών μας καθώς να προβούμε σε δράσεις και πρωτοβουλίες από κοινού. Εμείς ήμασταν αυτοί, που προτείναμε την καθιέρωση ετήσιου Ελληνογερμανικού συνεδρίου νεολαίας, στοχεύοντας να φέρουμε στο επίκεντρο τους προβληματισμούς και τις απόψεις των νέων ανθρώπων των χωρών μας. Έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε δράσεις, πρωτοβουλίες και πολιτικές για να αναδείξουμε τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε καθώς αυτά είναι πάρα πολλά.

Εμείς ήμασταν αυτοί, που θέσαμε επί τάπητος πρόταση να δοθούν επενδύσεις από το Γερμανικό κράτος, στην Αγροτική παραγωγή και το τουρισμό προς όλες τις Μαρτυρικές Πόλεις και τα Χωριά της Ελλάδας.

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Οι παραπάνω προτάσεις, είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες. Σκοπός είναι να φέρουμε τους πολίτες των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, κυρίως όμως την νέα γενιά στην πρώτη γραμμή, σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι απλά κομπάρσου. Με αυτό τον συμβολισμό είμαι βέβαιος πως Ελλάδα και Γερμανία θα βαδίσουν μαζί στο μονοπάτι της ελπίδας, προχωρώντας σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον με αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Ο δρόμος προς αυτό το σκοπό, είναι δύσκολος και ανηφορικός. Όχι όμως και ακατόρθωτος. Και από τις δυο πλευρές χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, πάντα όμως με διάλογο και ειλικρίνεια.

Και επιτρέψτε μου να σας εξιστορήσω μια προσωπική αναφορά. Πολλοί με έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν, προσωπικά ότι ξεπουλάω την ιστορική μνήμη και τις θυσίες των Μαρτυρικών μας Πόλεων και Χωριών. Όταν τα ακούω όλα αυτά πραγματικά με συγκλονίζουν η να γίνω πιο κατανοητός μου προκαλούν οργή. Η παρουσία μου σήμερα εδώ, έχει δυο σκοπούς, αφενός, να αναδείξω την ιστορικότητα των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, και αφετέρου να αποδείξω ότι το δρόμο που
λανθασμένα κάποιοι χαράζουν, δεν τον ακολουθώ, δεν τον συνυπογράφω. Γιατί απλά διακδιακατέχονται από ρατσιστικά ιδεώδη που θέλουν να τινάξουν στον αέρα το θερμό κλίμα των Ελληνό-Γερμανικών σχέσεων φίλιας και συνεργασίας που εμείς πάμε να
θεμελιώσουμε. Γιατί απλά πρέπει, σ’ αυτή την προσπάθεια όλοι μας να είμαστε συμμέτοχη, να μην πάρουμε το ρόλο του ρίψασπις, δηλαδή κατά μεσοίς της μάχης να παρατήσουμε αυτών τον αγώνα. Χρειάζεται όμως να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να κάνουμε την υπέρβαση που μας αναλογεί. Κλείνοντας, αγαπητές φίλες αγαπητοί φίλοι. Από εδώ την Θεσσαλονίκη, των πολλών συμβολισμών, την Θεσσαλονίκη που φέτος γιορτάζει, αφού συμπληρώνει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της και την ένωση με την Ελλάδα. Την Μαρτυρική Θεσσαλονίκη. Είμαι σίγουρος ότι το Ελληνό-Γερμανικό ετούτο συνέδριο θα πετύχει, θα βγουν αποφάσεις, πρωτοβουλίες που θα είναι ωφέλιμες για τους λαούς μας. Η ιστορία μας ενώνει και αυτό φάνηκε καθαρά σήμερα. Και θα πω κάτι που ο φιλόσοφος λαός μας, πολλές φορές λέει. «Δέντρο δίχως ρίζες, λαός χωρίς ιστορική μνήμη.» Ας είναι λοιπόν αυτό το δέντρο ευδόκιμο και με τους καρπούς του να μας δείξει το μονοπάτι για την Ελπίδα και την Ειρήνη των λαών μας.

Σας ευχαριστώ,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ