Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες ξεφεύγουν από το πλαίσιο που καθόρισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την προηγούμενη συνάντησή τους.Τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες ξεφεύγουν από το πλαίσιο που καθόρισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησής τους στις 1 και 2 Οκτωβρίου, εξετάζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

Η σημερινή συζήτηση είναι έκτακτη, δεδομένου ότι το επόμενο ραντεβού είχε καθοριστεί για τον Δεκέμβριο, όπου οι ηγέτες θα αξιολογούσαν την συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και θα ελάμβαναν αποφάσεις για το σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Το ραντεβού αυτό παραμένει, ωστόσο, οι νέες κινήσεις της Αγκυρας, όπως η NAVTEX και η έξοδος του Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια της Αμμοχώστου, ενέργειες που επικρίθηκαν από αρκετά κράτη μέλη, επιβάλουν τη νέα συζήτηση.

Σήμερα οι Ευρωπαίοι συζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα θέσουν την Άγκυρα ενώπιον των ευθυνών της, καταδικάζοντας τις τελευταίες ενέργειες και προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Το αν θα γίνεται ρητή ή έμμεση αναφορά σε ενδεχόμενο κυρώσεων, το αν θα αναφέρεται η Τουρκία στα συμπεράσματα της σημερινής συνόδου θα κριθεί από την συζήτηση που θα προηγηθεί.

Πάντως, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος χθες στη σύνοδο έδωσε το στίγμα και το κλίμα, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα επανέλθουν σήμερα στο ζήτημα της Τουρκίας και ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αντανακλούν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Άγκυρα υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ