Τις κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη για την σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο ενεργειών εντός της ΕΕ.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα σειρά κατευθυντηρίων γραμμών και συστάσεων με στόχο να βοηθήσει τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής αποσκοπούν επίσης να βοηθήσουν τον ευρωπαϊκό τουριστικό τομέα να ανακάμψει από την πανδημία υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη παραμένει ο κορυφαίος προορισμός.

Τα κριτήρια της Κομισιόν

Σύμφωνα με την Κομισιόν τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργούν λαμβάνοντας υπόψη τρία κριτήρια:

– την εξέλιξη της επιδημίας, δίνοντας προτεραιότητα σε ταξίδια προς περιοχές στις οποίες η κατάσταση βελτιώνεται, λαμβάνοντας υπόψη τον περιφερειακό χάρτη που εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

– τη διασφάλιση της δυνατότητας τήρησης των αποστάσεων μεταξύ επιβατών σε όλη της διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης πρόσθετων μέτρων όταν προκύπτουν δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου αυτού

– οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, δίνοντας προτεραιότητα στα διασυνοριακά ταξίδια για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους.

Koινό πλαίσιο εντός της ΕΕ

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, όταν ένα κράτος-μέλος αποφασίζει να επιτρέψει το ταξίδι εντός της επικράτειάς του ή σε συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να το πράξει χωρίς διακρίσεις, επιτρέποντας επισκέψεις ταξιδιωτών από τις άλλες χώρες της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θεσπίζουν ένα κοινό πλαίσιο για την ασφαλή επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των πελατών και των εργαζομένων. Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επιδημιολογικά δεδομένα, την ύπαρξη επαρκών υγειονομικών υποδομών τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και τους τουρίστες, την αξιόπιστη παρακολούθηση και τη δυνατότητα ανίχνευσης. Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ ή άλλα καταλύματα διακοπών, να έχουν γεύματα και ποτά σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να έχουν ασφαλή πρόσβαση στην παραλία και σε άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.

Για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα υποστεί σημαντικό πλήγμα, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι έχει ήδη αποφασίσει τη χαλάρωση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων καθώς και τη χρησιμοποίηση δανείων ύψους μέχρι 8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

Σχετικά με το επίμαχο θέμα των πτήσεων που έχουν ακυρωθεί, η Επιτροπή επισημαίνει ότι είναι δικαίωμα του επιβάτη να απαιτήσει την επιστροφή του αντίτιμου σε ρευστό. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες, θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη να κάνουν πιο ελκυστική την πρόταση για παροχή κουπονιών στους επιβάτες ώστε να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα σε άλλες πτήσεις. Στην περίπτωση αυτή, όπως τονίζει, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγγυηθούν την επιστροφή των χρημάτων εάν η αεροπορική εταιρεία πτωχεύσει.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ