Όπως είναι γνωστό, η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευση στη Γερμανία, ενέκρινε τη δημιουργία “Ορθοδόξων Ιερατικών Συνελεύσεων” σε πόλεις της Γερμανίας στις οποίες συνυπάρχουν πάνω από τρεις ορθόδοξες ενορίες διαφόρων κανονικών εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών. Για το σκοπό αυτό ενέκρινε και ένα καταστατικό λειτουργίας αυτών των συνελεύσεων, που εναρμονίζεται με το καταστατικό της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία.

Στις 11 Οκτωβρίου 2012, έλαβε χώρα στο Μόναχο η ιδρυτική πράξη της “Ορθόδοξης Ιερατικής Συνέλευσης Μονάχου”. Οι κληρικοί των διαφόρων κανονικών εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών στη πόλη Μονάχου προσήλθαν στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και μετά από την τέλεση της ακολουθίας του Όρθρου συνεδρίασαν στο Ενοριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, όπου και συζήτησαν διεξοδικά τις 11 παραγράφους του καταστατικού.

Σκοπός της ίδρυσης της “Ορθόδοξης Ιερατικής Συνέλευσης Μονάχου” είναι η από κοινού μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη βαυαρική κοινωνία και η προώθηση, – με μια φωνή -, των ποιμαντικών και κοινωνικών θεμάτων όλων των ορθοδόξων πιστών της πόλης του Μονάχου στις βαυαρικές Αρχές. Η διδασκαλία του μαθήματος των Ορθοδόξων Θρησκευτικών στα βαυαρικά σχολεία, η συμμετοχή στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, η συνεργασία με τις άλλες εκκλησίες και τα θρησκεύματα, είναι μερικά από τα θέματα που χρήζουν κοινής, διορθόδοξης, αντιμετώπισης.

Το άρθρο 5 του καταστατικού ορίζει την εκλογή από τους συνέδρους ενός κληρικού που θα είναι ο συντονιστής των εργασιών της “Ορθόδοξης Ιερατικής Συνέλευσης Μονάχου” και ο εκπρόσωπός της στις διάφορες εκκλησιαστικές, πολιτειακές και δημοτικές υπηρεσίες της πόλης Μονάχου. Εκλέγεται επίσης και ένας κληρικός που θα συνδράμει το έργο του συντονιστού και θα τον αντικαθιστά όπου δει. Η εκλογή γίνεται με βάση τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι διετούς διαρκείας.

Στην παρούσα ιδρυτική σύσκεψη οι σύνεδροι εξέλεξαν ως συντονιστή της “Ορθόδοξης Ιερατικής Συνέλευσης Μονάχου” τον κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και ως συνεργό και αντικαταστάτη, τον κληρικό της Εκκλησίας της Ρωσσίας π. Αλέξιο Λέμμερ.

Η υπογραφή του καταστατικού έλαβε χώρα σε πανηγυρικό κλίμα ενότητας και αγαστής συνεργασίας μέσα στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου. Το καταστατικό υπέγραψαν οι κληρικοί του Μονάχου που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ρωσσίας, την Εκκλησία της Σερβίας, την Εκκλησία της Ρουμανίας και την Εκκλησία της Βουλγαρίας. Μετά την υπογραφή τελέστηκε από κοινού η ακολουθία της Αρτοκλασίας και ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας.

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Μονάχου, Μύνχνερ Μερκούρ (Münchner Merkur) αναφέρθηκε άμεσα στο γεγονός αυτό με εκτεταμένο κείμενο και φωτογραφία των συνέδρων κατά την υπογραφή του καταστατικού.

(Φωτογραφίες: Χρίστιαν Λέρερ)

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ