Του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα.

Η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 είναι όντως κορυφαία Επέτειος στο Εθνικό Εορτολόγιο του απανταχού της γης ευρισκομένου Οικουμενικού Ελληνισμού. Εορτάζεται πάντοτε πανηγυρικά μέσα στο πλαίσιο των Κοινοτήτων, των Εκπαιδευτηρίων, αλλά και των διαφόρων Συλλόγων, Πατριωτικών και άλλων, του Απόδημου Ελληνισμού.

Με το σκεπτικό αυτό και η Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας, η οποία ιδρύθηκε το έτος 2000, με έδρα το Λονδίνο, και με μέλη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης, έδωσε το δικό της στίγμα στην εν λόγω Επέτειο.

salapatas1Τη Δευτέρα 25η  Μαρτίου 2013 το βράδυ διοργάνωσε στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου εορταστική εκδήλωση για να τιμήσει τη μεγάλη αυτή Επέτειο. Άλλωστε, όπως λέει και η ωραία και χαρακτηριστική εκείνη φράση: «Είναι οι Μωραΐτες αδελφοί, που αν μάνα δεν τους γέννα, ούτε Βαλτέτσι θα ’χαμε, ούτε εικοσιένα!»! Έτσι, οι καταγόμενοι από τον ηρωϊκό Μωριά, έχουν ένα λόγο παραπάνω να πρωτοστατούν στον εορτασμό της Επετείου αυτής.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλές δεκάδες άτομα, μέλη και φίλοι της Εταιρείας Πελοποννησίων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με εγκάρδιο καλωσόρισμα που απηύθυνε η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα. Ντίνα Κολοκυθά. Κατόπιν, ο ταλαντούχος νέος Ελληνοκύπριος ηθοποιός κ. Γιάννης Χαραλάμπους, απήγγειλε με θαυμαστό και εξόχως συγκινητικό τρόπο το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Το σχοινί του Πατριάρχη»!

Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Λόγος, τον οποίο εκφώνησε ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Κωνσταντίνος Μπίκας. Ο διακεκριμένος διπλωμάτης, με το πλουσιότατο βιογραφικό και την ευγενέστατη καρδιά, ομίλησε με καταπληκτική ευφράδεια, με εξαιρετική γνώση του αντικειμένου και με πατριωτικό δυναμισμό, για την πολιτική και διπλωματική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Μεταξύ άλλων ο Εξοχώτατος κ. Πρέσβης ανέφερε και τις παρακάτω σκέψεις:

«Οι κύριοι στόχοι των Ελλήνων όταν ξεκινούσαν την Επανάσταση ήταν να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη και να πυρπολήσουν τον στόλο του Σουλτάνου… Την εποχή εκείνη υπήρχε μεγάλη ιστορική ορμή και υποστήριξη για την Ελλάδα από πλευράς Ευρωπαίων. Ο Γεώργιος Κάνιγκ, Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας, συνέβαλε θετικά, δίνοντας στροφή στην αγγλική πολιτική υπέρ της Ελλάδος. Το δάνειο των Άγγλων δόθηκε στην Ελλάδα γιατί επιστεύετο ότι θα μπορούσαν οι Έλληνες να επιστρέψουν τα χρήματα. Άρα οι Άγγλοι πίστευαν στη βιωσιμότητα του υπό δημιουργία Ελληνικού Κράτους…

Ο ηρωϊσμός των Πελοποννησίων θα πρέπει να τονισθεί. Άλλωστε καμμιά άλλη περιοχή δεν βίωσε το βάρος της Οθωμανικής κατοχής όσο η Πελοπόννησος… Το 1826 οι Μεγάλες Δυνάμεις προσπάθησαν να λύσουν πολιτικά το Ελληνικό Ζήτημα. Τον επόμενο χρόνο στο Ναυαρίνο έληξε κατά το μεγαλύτερο μέρος η Ελληνική Επανάσταση… Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι χωρίς την Εκκλησία δεν θα είχε επιβιώσει το Γένος. Επίσης δε, οι Έλληνες έμποροι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, αφού έδωσαν τον πλούτο τους στον Αγώνα και προσέφεραν δυνατή αίσθηση ναυτοσύνης»!

Μετά την εξαίρετη αυτή ομιλία, εμφανίσθηκε το χορευτικό συγκρότημα του «Λυκείου των Ελληνίδων», το οποίο παρουσίασε με ξεχωριστή αρχοντιά, Πελοποννησιακούς και άλλους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, προς γνήσια τέρψιν όλων των προσκεκλημένων.

Ακολούθως εψάλη ο Εθνικός Ύμνος από όλους, και η ωραία αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε η Εταιρεία Πελοποννησίων, στη διάρκεια της οποίας δόθηκε η δυνατότητα για γνωριμίες και επικοινωνία, μεταξύ μελών και φίλων της Εταιρείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ